Válasz Lezsák Sándornak

2012. november 09. 08:22

Az 1987-es lakiteleki sátort és Magyarország Alaptörvényének parlamenti megszavazását nem lehet összekapcsolni. Ez történelemhamisítás.

2012. november 09. 08:22
Horgas Béla
Liget Műhely

„Öten ültünk a találkozóra tartó kocsiban, én vezettem, félúton jártunk, mikor elmesélte Ujhelyi Szilárd, hogy este telefonált Vásárhelyi Miklós, és ajánlotta, ne jöjjön, mert a demokratikus ellenzéket nem hívták meg (ma már tudható, hogy az MSZMP-vel kötött alkuhoz igazodva). Akkor megállítottam a kocsit, és azt kérdeztem, forduljunk-e vissza, de hamar megállapodtunk: nézzük meg, mi lesz, kik lesznek ott és mit akarnak, s végső soron fogadjuk el normálisnak, hogy a saját kertjébe mindenki azt hív, akit akar. Így érkeztünk Lakitelekre; a vendéglátókat rokonszenvesnek láttam, a résztvevők egyik részét szintén, a másikat nem, a beszédeket ugyanúgy (volt, amit irányában sem), és sikerült kierőszakolnom, hogy előre megírt szövegemet, melyben Mándy Ivánt idézve a pár napja betiltott Liget-matiné ügyében ágáltam, fölolvashassam, pedig ott ült az elnökségi asztalnál a tiltást elrendelő MSZMP-s politikus és a hallgatók közt a végrehajtó hivatalnok is. Lakitelekről hazafelé, mintegy utólag is egyetértettünk a részvételben, a mindennél fontosabbnak tűnő szembefordulásban, és a további együttműködés fölmérhetetlen nehézségeiben.

És most itt ülök az alelnök számomra provokatív küldeménye előtt, amely arra kényszerít, hogy kimondjam: nekem nem jár a mitikusnak szánt sátor tenyérnyi darabkája, röhögni is csak kínnal tudok rajta, mint annyi más demagógiával fölékesített mai hazugságon. Az 1987-es sátort és Magyarország Alaptörvényének parlamenti megszavazását nem lehet összekapcsolni. Ez történelemhamisítás. Az a sátor legfeljebb az aktuális zsarnoki hatalommal szembefordulás ismélődő kényszerére figyelmeztethet. De az a sátor már nem a mai alelnök sátra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nisz
2012. november 09. 10:30
"Öten ültünk a találkozóra tartó kocsiban, én vezettem, félúton jártunk, mikor elmesélte Ujhelyi Szilárd, hogy este telefonált Vásárhelyi Miklós, és ajánlotta, ne jöjjön, mert a demokratikus ellenzéket nem hívták meg (ma már tudható, hogy az MSZMP-vel kötött alkuhoz igazodva)." Az ún. demokratikus ellenzékről nekem az "Ügynökök a paradicsomba mennek" c. film jut eszembe. E véleményemet alaposan megerősítették az ún. demokratikus ellenzék sztárfiguráinak az elmúlt 22 éves politikai teljesítménye.
kjkj945
2012. november 09. 09:28
Hozzák nyilvánosságra a Rózsadombi 13 titkos Paktumát! Egy budai villában 1991. március 15-én titkos tárgyaláson vett részt a távozó szovjet hadsereg tábornoka, a szovjet titkosrendőrség ezredese, az amerikai követség első titkára, a CIA egyik tisztje, az izraeli titkosszolgálat egyik képviselője, a magyar katolikus egyház és az izraelita hitközség egy-egy megbízottja, valamint öt magyar politikai vezető, akik ma is pozíciókat töltenek be. Ők írták alá a magyar nép nevében (!) az ország szabad újjáépítésének tervét korlátozó diktátumot, amelynek értelmében kimennek ugyan a szovjet megszállók, de ezért súlyos árat kell fizetnünk. Íme a hírhedt Paktum húsz pontja: [1] A szovjet csapatok békés és barátságos kivonulása Magyarországról. [2] A Szovjetunió kárpótlása a hátrahagyott értékekért és javakért. [3] Barátságos politikai és gazdasági viszony kiépítése a Szovjetunió és Magyarország között. [4] Szovjetellenes tevékenységek megakadályozása. [5] A határok kölcsönös megnyitása a Szovjetunió és Magyarország között. [6] A volt kommunista párttagok minden büntetés alól való mentesítése. [7] A volt kommunista titkosszolgálat, határőrség és rendőrség megvédése az esetleges megtorlásoktól. [8] A megbízható volt kommunisták más pártokban való indítása a választásokon. [9] Az államvagyon átmentése a volt kommunisták kezébe. [10] Az igazságszolgáltatás megtartása a volt kommunisták kezében. [11] Minden zsidóellenes megnyilatkozás, megmozdulás és szervezkedés megtorlása. [12] A jobboldali, szélsőjobboldali pártok indulásának és szervezkedésének megakadályozása. [13] Állandó hangoztatása annak, hogy a magyar határok véglegesek és azokon nem lehet változtatni. [14] Az új magyar kormány nem tarthat kapcsolatot jobboldali emigráns személyekkel, szervezetekkel, csoportokkal. [15] A románok, jugoszlávok és a szlovákok felé csak barátságos nyilatkozatok láthatnak napvilágot. [16] Az 1956-os eseményeket, mint a kommunizmus megjavítását célzó mozgalmat kell beállítani, és csak azokat szabad szóhoz juttatni, akik ezt így értelmezik. [17] A magyar hadsereget egyharmadára kell csökkenteni. [18] A Szovjetunió az átmentett kommunistákon keresztül megtartja politikai befolyását Magyarországon, az Egyesült Államok viszont megerősíti gazdasági befolyását a magyar életben. [19] Magyarország teljes garanciát ad a magyarországi nemzetiségek nyelvi, népi, kulturális, politikai és gazdasági jogainak gyakorlására. [20] Magyarország teljesen kártalanítja a magyar zsidóságot a második világháború alatt elszenvedett veszteségeiért. Azok, akik 1991. március 15-én aláírták a fenti húsz pontot, még akkor sem mentesülhetnek a vád alól, ha kényszerhelyzetben tették ezt. Másfelől, ha a Paktum pontjait -- titokban -- még [2002-ben is-TJ] érvényesnek tartják, akkor ez a magatartás hazaárulásnak minősül, amiért törvény előtt kell felelniük. A találkozó résztvevői: Antall József, Boross Péter, Göncz Árpád, Horn Gyula, Paskai László, Pető Iván, és a Mazsihisz-től Zoltai Gusztáv. +++ Tóth Judit
Antigoné
2012. november 09. 08:45
Most akkor büszke rá, hogy ott volt Lakitelken, vagy Lezsákot nem tartja méltónak akkori szerepéhez, vagy csak rúgni akart egyet a kormányon az alaptörvényen keresztül? A gesztus szerintem szép volt, ha nem tetszik a küldő személye, nyilvánosság nélkül szépen elintézhette volna: visszaküldi az ajándékot. De fontosabb volt nyílt levélben dehonesztálni. Szomorú, nem ezt vártam Horgastól.
Hannibal tábornoka voltam
2012. november 09. 08:41
Történelemhamisítás nem itt kezdődik, hanem ott, hogy még mindig a maszop, a böszme meg bajnai ágálhatnak a politikában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!