Fölszállott a páva

2012. november 08. 13:28

Nem árt, ha az ember életében akad egészséges küldetéstudat. Interjú.

2012. november 08. 13:28
Novák Péter
Onleány Társasblog

„»Nem árt, ha az ember életében akad, egészséges küldetéstudat (…) esetemben a néptánc és a népzene táplálja ezt« – olvasható Öntől az idézet a műsor internetes oldalán. Miben nyilvánul meg az életében ez a küldetéstudat?

A minőségjelző nélkül mit sem ér, betegesen képviselni valamit ön-, de elsősorban közveszélyes... Az idézet egy individuális forma közösségépítő erejét rejti, az egyén és a közösség ellentmondásának feloldását, mely fajunk »egyedülálló« jellemzője, a teremtésen és az empátián túl. Érdekes, a mai néptáncos, népzenész szubkultúrában nem kérdés a nemi, faji, vallási hovatartozás, vagy az egyéb megkülönböztetések, mindenki az értéket, az ismeretek bővítését látja a másikban. Ha lehet így fogalmazni, ezen értékrend minden munkám, vállalásom, kapcsolatom alapja. 

Milyen személyes kötődéseken keresztül vált az életében központi elemmé a népi kultúra?

Inkább valaminek a magjává, mivel az elmúlt négy évtizedben annyi minden rakodott köré, hogy néha nekem is mélyre kell ásnom az azonosítás végett. Az biztos, hogy miután szüleink, Novák Ferenc és Foltin Jolán koreográfusok, néprajzosok, némiképp determinálva voltunk gyermekeikként, ha nem is arra, hogy majd ezzel kell foglalkoznunk. Lehetetlen felsorolni a meghatározó élményeket, az erdélyi gyűjtőutakat, a szegedi fesztiválokat, vagy a pillanatot, amikor először próbáltam egy folklór dallamot beemelni a rockzenébe, megismertetni »külsősökkel« ezt a kultúrát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
packó_
2012. november 08. 17:55
Nováknak nagy lájk! Édesapjának pedig végtelen tisztelet jár! A Ceau alatti Kolozsváron...tudjátok mit jelentett a táncház?
Soma
2012. november 08. 16:00
Az életben az úgy van, hogy aki komolyan tesz valamit, azt a hülyeség nem érdekli. A sok ráérő, semmihez sem értő ember meg egész nap beszél, beszél!
balbako_
2012. november 08. 15:39
Élvezet nézni, hallgatni a fiatalokat akik elkötelezett kultúremberek is egyben. Csak így tovább!
Antigoné
2012. november 08. 14:24
Magam is néptáncoltam korábban, én nagyon élvezem a műsort a Dunán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!