Kik nyúlják le a Nemzeti Dohányt?

2012. november 30. 09:32

A családok járjanak jól! És végül is mi mások önök, drága magyar élelmiszer-kereskedelmi láncok, mint egy nagy magyar család?

2012. november 30. 09:32
Seres László
Seres László
HVG

„Senki nem gondolhatja komolyan, hogy egy megváltozott munkaképességű, illetve huzamosabb ideje munkanélküli ember húsz éves koncesszióban gondolkodik, mondván, idő az van, és be is tudja fizetni az évi 100-240 ezres koncessziós díjat plusz a pályázati díjat. Mint azt a cikkben az egyik piaci szereplő elmondta, az sem éppen életszerű, hogy »bérel magának egy üzlethelyiséget, és megtölti 6 millió forintot érő árukészlettel.«

Hát akkor, drága CBA (na jó: vagy drága Coop, drága Reál), ki tudja majd mindezt megtenni? Perkálni, bérelni, árut feltölteni? Hát önök, például. Akiket a kormány azzal is megsegít, hogy a trafikos múlt, az akár évtizedes tapasztalat kurvára nem számít a jövőben. Kerüljön a bevétel a gyarmatosító multik helyett végre a magyar családokhoz? Hát még jó! Végül is mi mások önök, a kormány kegyeit kereső drága magyar élelmiszer-kereskedelmi láncok, mint egy nagy magyar család?

A megváltozott kritériumok legérdekesebbje mégiscsak az, hogy a trafik - bár mindenkinek kötelező lesz Nemzeti Dohánybolt néven, piros korhatár-karikával futtatnia boltját - kínálata a kezdeti dogmához képest jelentősen változott, hogy ne mondjuk, felpuhult. Kiderült, hogy csak dohányból nemigen lehet fenntartani a boltot, úgyhogy kerülhet mellé lottó, totó és a fent említett alkohol is. Ez utóbbi azért, mert állami monopólium lesz a 15-20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italok árusítása, és hát nem lenne kézenfekvő összekötni a dohányt a piával, a piát az édességgel, a kellemeset a hasznossal?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tarackos
2012. november 30. 13:02
Aki a mi főméltóságos elsőtitkár elvtárs urunk barátja annak nem mehet rosszul a sora. Az elsőtitkár elvtárs gondoskodik a barátairól. Bármikor kész kitömni őket mások pénzéből!
Gombóc XVI. Artúr
2012. november 30. 12:37
Svédországban például a 3,5%-nál erősebb alkoholt csak állami üzletben lehet megvenni, azaz állami monopolium. Szóval előbb tájékozódni kéne...
füst
2012. november 30. 12:05
Szívemszotty, Seres, A cikked lényege röviden: Igazis. A műlábbal élő, 7 gyerekes, hátrányos helyzetű hajléktalan nő miért nem pályázhat a koncesszióra? Ez igazságtalanság!!! De, izé... Én értem, hogy sokan nem tudnak előteremteni 100 ezer forintot koncesszióra, plussz havi ugyanennyit helyiségbérletre, plussz mondjuk 2 millát a kezdő készletre, de azért mégis sok olyan ember van, aki kicsiben, ennyivel el tudja kezdeni a maga kis vállalkozását. Ahogy kocsma, kisbolt stb. tulajdonosok is akadnak ebben az országban. Ennyivel is több egzisztencia lesz, aki képes lesz eltartani magát és a családját, szemben azzal, hogy eddig a multi és nemmulti kisker végezte el ugyanezen feladatokat. Mi a probléma? Vagy, csak a szokásos ürügykeresés?
Claypool
2012. november 30. 11:29
Hol volt ez a drága Seres,meg a ki-be baszott HVG akkor,amikor a TESCO, a SPAR, és az AUCHAN megszállta az országot? Amikor a plázák gerincre vágták a belvárosi kis üzleteket, szolgáltatókat. Megmondom: Épp ezen cégek nagy eres,neon - kivilágított farkincáját copkodták,egy kis reklám zséért cserébe! Seres,Tóta w. , meg a többi neoliberális babzsákbajnok! Bekaphatjátok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!