Krisztus vére

2012. december 19. 15:55

A keletieknél ősi szokás, hogy vörösbort használnak a Szent Liturgiában. Egyházunkban újra egyre inkább terjed ennek gyakorlata. Interjú.

2012. december 19. 15:55
Kocsis Fülöp
Magyar Kurír

Kifejtené a vörösbor által hordozott szimbolikát?

A szimbolika használata természetesen jelen van a latin rítusban is, de a keleti liturgiában talán még erőteljesebben. A Krisztus vérévé váló vörösbor ennek a szimbolikának a része. Krisztus vörösborba mártott teste, az átváltoztatott kenyér látványában is érzékelteti ennek a titoknak a rendkívüliségét. Persze lehet, hogy valaki azt gondolja, ez már túlzottan naturális megközelítés. De a keleti szemléletű ember ezen egyáltalán nem akad fenn. Sőt, épp a másik irányból közelítjük meg a kérdést: a szimbolika ereje még inkább szembesít minket e titok felfoghatatlanságával. Jézus Istenként is ugyanolyan volt, mint mi, akinek, ha megszúrta az ujját, kifröccsent a vére. Megrendítő misztérium, hogy ez a hús-vér ember maga Isten!

Püspök atya is vörösborral misézik?

Amikor csak tehetem, igen! A szemináriumban is vörösborral végezzük a Szent Liturgiát. Mivel azonban nekem nincs saját parókiám, sokfelé megfordulok, mindig a helybéli paptól függ, hogy miként készíti elő a Liturgiát. Ritkán szoktam egyébként a vörösborral való misézésről beszélni, nincs ilyen tartalmú előírás sem, de már az is biztatásnak vehető, hogy a püspök így misézik.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
durrbele
2012. december 21. 10:54
Bizony van aki a vöröset szereti van aki a fehéret.Pásztorok is emberek.
ottapont
2012. december 20. 18:02
A keletiek szemlélete sok tekintetben közelebb áll az őskeresztényi szemlélethez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!