Hol a határ? A szólás szabadsága

2012. december 15. 15:17

A gondolkodás szabadsága olyan alapvető értékünk, amiért ha kell, harcolni szükséges.

2012. december 15. 15:17
Kozma Georgina
Campusonline

„A gondolkodás szabadsága, a véleménynyilvánítás szabadsága olyan alapvető értékünk, amit nem hígítani, sőt ezért folyton kiállni, és ha kell, harcolni szükséges érte, de emellett történelmi hagyományainkat, tapasztalatainkat egyszerűen nem lehet és nem is szabad ignorálni.

Vajon mikor veszik már észre a mi érdekeinket képviselő politikusaink, és a mi tájékoztatásunka »felesküdött« médiamunkatársak, hogy zsidózni, listázni vallási, vagy bármilyen alapon, keresztényüldözősdit játszani nem menő? És ebből bármilyen, pláne negatív kicsengésű következtetést levonni, kiváltképpen nem. Bűnbakképzésből ötös, felelősségvállalásból elég gyenge bizonyítványt állíthatunk ki. Az emberi sokszínűséget elfogadni, a diverzitást támogatni, egymástól tanulni, vagy legalábbis egymás mellett békében élni, felebarátainkat szeretni, ezek az értékek, amiket nekik is közvetíteniük kellene.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2013. január 10. 19:14
A gondolkodás egyszerűen azért szabad, mert még nem találták fel, hogy hogyan lehetne ellenőrizni. Amint létezni fognak erre alkalmas hatékony módszerek a gondolkodás szabadsága is megszűnik. Ugyanúgy, ahogyan a szólás szabadsága is csak addig terjed, ameddig csak azt mondják az emberek, amit szabad nekik.
Akitlosz
2013. január 10. 19:14
"Vajon mikor veszik már észre a mi érdekeinket képviselő politikusaink, és a mi tájékoztatásunka »felesküdött« médiamunkatársak, hogy zsidózni, listázni vallási, vagy bármilyen alapon, keresztényüldözősdit játszani nem menő?" Nem az a kérdés, hogy mi menő és mi nem hanem, hogy mit szabad, és mit nem. Ha szólásszabadság van, akkor milyen jogon kritizálja a szerző mások szólását, milyen jogon szeretné korlátozni? Ha pedig a "nem menő" dolgokat nem szabad kimondani, akkor nem kell azt hazudni, hogy szólásszabadság van.
atila68
2012. december 19. 13:01
Ilyen fiatalon ilyen demagóg... Nem gyenge baszki.
Ppali
2012. december 17. 21:00
" 1. Vallás és nem nemzetség alapján akartak listázni " Kik? Mert ha a hisztéria kiindulópontját jelentő Gyöngyösi-felszólalásra gondolsz, akkor teljesen tévúton jársz. Azt, hogy a képviselő mire gondolt, akkor és ott mindenki pontosan értette, az államtitkári válasz és a hallgatóság viselkedése ezt tökéletesen tükrözte is. Az, hogy másnapra ebből mi lett, más kérdés, de erről felesleges vitatkozni, értelmes emberek pontosan látják-tudják miről szól a történet. Az a legnagyobb baj, hogy akut politikai, gazdasági problémákat lehetetlen kibeszélni, megoldani, mert az érdemi tárgyalás helyett csak agresszív letorkolás és cimkézés a válasz. Tegyük fel, egy másik ország indít katonai akciót és ennek az országnak sok állampolgára élne, dolgozna, politizálna Magyarországon. Teljesen normális lenne egy ugyanilyen felvetés, teljesen normális lenne valóban megvizsgálni a nemzetbiztonsági kockázatokat és nem azon lovagolna a fél világ, hogy egy képviselő egy időtúllépés közben rosszul fogalmazott. Teljes erkölcsi leépülést okoz, hogy folyamatosan azt kell elviselni, hogy nincs az a mocskos törvénytelenség, amit ne kellene elviselnünk pusztán azért, mert az elkövető felmenői valamiféle üldöztetést szenvedtek el. Ez így egyszerűen nem elfogadható. Mindenkit fajra, nemre, vallásra való tekintet nélkül, pusztán a cselekedetei szerint kell meg (esetleg el-) ítélni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!