Sem leváltani, sem megállítani

2012. december 18. 10:15

Egy olyan köztestület tagja szeretnék lenni, mely szakmailag minden művészeti ágazatban vitathatatlan és pártatlan szakértelemmel foglal állást.

2012. december 18. 10:15
Novák Ferenc
KultúrPart

„Tisztelt Közgyűlés! Azt is szeretném elmondani, hogy én milyen országban szeretnék élni a gyerekeimmel és az unokáimmal. Aki egy kicsit is ismeri az életutamat és munkásságomat, az tudja, hogy nemzeti elkötelezettségem milyen. Ettől a szilárd kötődéstől soha nem tértem el. Akkor sem tértem el, mikor ennél sokkal nehezebb időket éltünk. Most megöregedve ennek a köztestületnek büszke tagjaként - érezve megbízatásunk súlyát - el kell mondanom egy kicsit részletezve, hogy milyenek ezek az álmaim:

1. Ne legyen olyan színházi élet, mely csak egy szemléletet tükröz és a másképpen gondolkozó tehetségeket nem fogadja be.

2. Ne legyenek olyan kiállítási csarnokok vagy termek, melyek nem adnak teret az akár extrém gondolkodású alkotóknak is.

3. Ne legyen olyan irodalmunk, mely csak egy rózsaszínű szemüvegen keresztül láttatja velünk a valóságot.

4. Építészetünk legyen sokszínű és sok irányzatot befogadó a nagyvilágból is.

Ha viszont egyes alkotók ízléstelen, sokakat bántó művekkel jelentkeznek, akkor ne kiátkozás, letiltás következzen, hanem megalapozott szakmai kritikával meg kell akadályozni, hogy ez közkinccsé váljon. A megalapozott kritika nagyon fontos, mert ezt a társadalom többségének is el kell fogadnia.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2012. december 18. 14:37
Novák bácsi! Te, mint hajdani szdsz-es (pfúj!) még mindig nem vagy eléggé magas - de már nem is leszel -, hogy átugord a saját árnyékodat. Nincs igazad és ugyanolyan kicsinyes pártpolitika mentén mozogsz, mint Fekete György. Novák bácsi! Te is árok ásó vagy és szégyelld magad.
trust
2012. december 18. 13:33
Én is hallgattam tegnap este, teljes mértékben egyetértettem vele. Persze az ember sok dolgot nem lát, nem tud, mi minden történhet ott, de azért ha valaki értelmesen meg tudja magyarázni, hogy valami elromlott, azt nem ártana megfogadni.
marko11
2012. december 18. 13:17
Igaz, de... pl.Hol van olyan irodalmunk, mely csak egyáltalán láttatja velünk a valóságot. (Tisztelet az egy-két kivételnek!) Hol vannak azok a filmesek, akik láttatják velünk a valóságot? Jancsóék, miközben milliókat/milliárdokat nyúltak le, csak csupa marhaságot csináltak. Lásd még: http://atlatszo.hu/2012/11/21/milliardos-hutlen-kezeles-gyanuja-kik-fosztottak-ki-a-magyar-filmipart
nyoooc
2012. december 18. 13:11
Fekete György alkalmatlan. Kérdés, mi kell még, hogy menjen?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!