Magyar hagyományok

2013. január 07. 15:07

Magamat pl. liberális konzervatívnak tartom, ami a reflexív konzervativizmus köznapi megfelelője és mindenképp csak Mandineres barátaim számára tűnhet oxymoronnak.

2013. január 07. 15:07
HaFr
1000 leütés

„Konzervatív az a személy és az a politika, amelyiknek saját hagyománya van, ti. a hagyományok a plurális világban választhatók -- és ezt a hagyományt gondozza, rendet tart benne. Nem annyira az a lényeg, hogy melyik hagyományt követi valaki vagy valamely politika, hanem hogy ebből kiindulva érveljen és ide érkezzen vissza. A hagyomány megtartó ereje számít, amelyben az jut kifejezésre, hogy a cselekvő számára kedves, értékes az a hagyomány. Ezen túlmenően nem kell indokolni egy hagyomány választását, így lehet valaki tágabban értelmezve konzervatív csaknem bármilyen: liberális, katolikus, sintoista vagy kommunista közegben, minthogy ezeknek mind vannak reflexív és tradicionalista (elít. dogmatikus) vonulatai, jóllehet közben mindegyikük szereti azt hinni, hogy a saját hagyományai alapvetései egyszersmind igazak is. Magamat pl. liberális (tkp. megengedő) konzervatívnak tartom, ami a reflexív konzervativizmus köznapi megfelelője és mindenképp csak Mandineres barátaim számára tűnhet oxymoronnak, akik Tellér Gyula és Lánczi András, sajnálatosabb esetben pedig csak Navracsics orra hegyéig látnak, ahol a dogma (antikommunizmus, yeah!) hatalmas pattanása már rég a szövet alatti mélységekbe szorította az önálló reflexió egykori kíváncsiságát. (A totális képzavar egyetlen gátja az orr mint olyan volt.)

Nem véletlenül írja a nagy angol konzervatív szerző, Michael Oakeshott, hogy bizonyos mértékig mindenki konzervatív, amennyiben ragaszkodik a bevált dolgokhoz, az életének van egyfajta iránya, a személyiségének pedig (pszichológiai értelemben legalábbis) integritása. Konzervatívnak lenni mentálhigiénés kényszer, az identitás feltétele. Az ember alapállapota a konzervatív volta, amelyből ki-kirándul időközönként, de csak azért, hogy kissé átalakulva visszatérjen oda. Az általam értett konzervatív abban különbözik ettől, hogy tudatosan foglalkozik a hagyományával és a saját jellemével (nem a személyiségével -- az liberális-balos!).”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2013. január 08. 08:30
Ha jól értem, az írás azt a tényt használja ki, hogy Magyarországon valójában a "konzervativizmusnak" történelmileg nincs létjogosultsága, ugyanis nem létezik olyan korszak, melyet egyértelműen alapnak tekinthet. A szó csak egy, mostanság felértékelődött pozitív felhanggal rendelkezik, mely jól esik egyesek lelkének. Eszmei tartalma nálunk nincsen.
OrangeOrder
2013. január 07. 20:00
Igen, ő a konzervatív, jobboldali a Mellár, keresztény pedig a Balavány.
OberEnnsinnen
2013. január 07. 17:27
Mi a különbség egy vállalkozó szellemű, kreativ gonolkozású konzervatív és egy körültekintő, tisztességes, progresszív liberális között? abcd Annyit, hogy az elso nem letezik, a masodik pedig igen. Ez azert jelentos kulonbseg. egysegelem Nem tudom, mennyire magyar sajátosság: emberek vitatkoznak, sokszor anélkül, hogy tudnák, adott témában milyen ismérvek alapján azonosítható a vita tárgya. Egyszerűbben is írhattam volna: két malomban, néha többen - őrölnek. Ezt kiküszöbölve vitáink sokkal hatékonyabbak lehetnének.
antioligarcha
2013. január 07. 17:13
Sajnos a Tellér Gyula - Lánczi - Navracsics hármasához érve azonnal benyomtalak mínuszba. Amiről te értekezel, az az ortodox szó. Az ortodoxok a változásra képtelenek. A konzervatív és az ortodox fogalmak összetévesztéséről nem kellene kis esszét írnod.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!