Külföldön tanulni jó dolog

2013. január 30. 17:27

A legnagyobb bajok a felsőoktatásban a minőséggel vannak.

2013. január 30. 17:27
Herizonford
Alternatíva

„A magyar felsőoktatás legnagyobb problémája egyáltalán nem az, hogy fizetős-e vagy sem, hogy hány állami helyet nyitnak meg az adott évben, vagy hogy milyen a hallgatói érdekképviselet. Persze ezek is számítanak, de a legnagyobb bajok akkor is a minőséggel vannak. Nem, nem arra gondolok, hogy Nyugaton mennyire hiperszuper diplomákat vágnak az emberhez már akkor is ha csak benéz az ottani egyetemek tejben-vajban fürdetett kolbászból készült kerítésén. Nem is arra, hogy Nyugaton sok esetben olcsóbb tanulni, hogy idegen nyelvek fognak az ember agyába szivárogni. Ez mind mellékes. Én a tanári gárdára gondolok. Mert a felsőoktatás elsődleges feladata: elitképzés. És ki képzi a jövőbeli elitet? A jelenlegi elit. És milyen a jelenlegi hazai elit? Hát szar. Naugye.

Ha például a magyar társadalomtudományi képzést kellene egy képben összefoglalnom, az az lenne, hogy Bihari Mihály ül az ELTE-ÁJK egyik nagyelőadójában, és politológia címszó alatt alapigazságnak állít be olyan elméleteket, amiket még az ötvenes években dolgoztak ki. A nyolcvanas években egészen biztosan óriási dolog volt, hogy ilyen dolgokról egyáltalán tudott Bihari Mihály, hogy beszélt is róluk, az meg egyenesen csoda, de azóta azért történt egy rendszerváltás, szóval már nem különösebben nehéz naprakész szakirodalmat találni. A legtöbb tanár mégsem töri magát azért, hogy a diákjainak fél évszázadosnál fiatalabb elméleteket is be tudjon mutatni. A wikipedia angol nyelvű szócikke a politikatudományról például sokkal hasznosabb, mint egy ilyen tárgyú,  fél éves előadás bármelyik magyar állami egyetemeken, tehát elég lenne csak beírni a google-be a tudományterület nevét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Google
2013. január 30. 18:28
Ez a kormánnyal való szüntelen foglalatoskodás is csak azt hivatott elfedni, hogy kiki a saját portáján szétnézzen, hátha lenne ott dolga. Jelen esetben: egyetemek, tanárok, diákok, színvonal, ilyesmik. Leverni a balhét a kormányzaton, és azt hinni, máris beljebb vagyunk - hát igen, kb. ott, ahol a part szakad. Talán abból illenék kiindulni, hogy érvényes vezetői voltak ennek az országnak. Választásokon nyerték a felhatalmazásukat. Amilyen a választó, olyasmi lesz a megválasztott is. Nem nagy wasistdas ez. Egy országban rengeteg probléma van, a vezetés mindenképpen csak az egyik közülük, ám ha csak ezzel az eggyel foglakozunk kizárólag és minduntalan, más már nem is lesz, nem marad. És a dolgoknak sem értelme.
Akitlosz
2013. január 30. 18:21
Számodra az óhaza nem külföld. Az csak valami tévedés lehetett, hogy véletlenül Magyarországra születtél.
dávid
2013. január 30. 18:04
felsőoktatási intézmények jó részét bezárni egyetemre csak a legjobb elméket engedni fősulikban a legjobb gyakorlati, elméleti hátterű embereket képezni, cégekkel együtt széles körű okj képzések és ennyi. btw jártam német tudományegyetemre, nem éreztem érdemi különbséget az itthon tanultakhoz képest (igaz 10 éve volt, de magyar bálint addigra már beleszart a ventilátorba).
Senye Péter
2013. január 30. 17:57
Egyetemi hallgatóink között az a sikk, ha valaki éppen átmegy a vizsgán (függetlenül attól, hogy a leadott és számon kért anyag milyen színvonalú). Az oktatói karok rettegnek a lemorzsolódástól, ezért nem nagyon szívóskodnak a hallgatókkal. Nem számít valamirevaló megyei jogú városnak az a helység, amelynek nincs egyeteme sít.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!