Miért katasztrofális elképzelés a kizárólag „fizetős” jogászképzés?

2013. január 04. 11:44

A kizárólag „fizetős” jogászképzés bevezetése igazságtalan azokkal szemben, akik családjuk rossz anyagi helyzete miatt nem kerülhetnek jogi egyetemre.

2013. január 04. 11:44
Morvai Krisztina
Morvai Krisztina.hu

A kizárólag »fizetős« jogászképzés bevezetése igazságtalan azokkal szemben, akik családjuk rossz anyagi helyzete miatt nem kerülhetnek jogi egyetemre. Ezt valószínűleg mindenki belátja. Negyedszázados jogi kari oktatói tapasztalatommal állítom azonban, hogy a következmények ennél sokkal összetettebbek és drámaibbak. Az új rendszerben olyan bírákat, ügyészeket, gyámügyi jogászokat, ügyvédeket és más – emberi sorsokkal foglalkozó – szakembereket fogunk nevelni, akiknek az ehhez szükséges társadalmi ismereteik hiányosak lesznek, mert a szegénységről, a nélkülözésről, a munkanélküliségről még évfolyamtársaik tapasztalatai alapján sem fognak hallani.

Merthogy milyen is -ideális esetben- a jogászképzés? A szemináriumokon, diákköri foglalkozásokon, bírósági tárgyaláslátogatások kapcsán a hallgatók jogeseteket beszélnek meg, jogi dilemmákat közelítenek meg, komplex jogi problémákat feszegetnek egymással és oktatóikkal. Azt, hogy egy-egy ilyen beszélgetésbe »mit visznek be«, hogyan érvelnek, milyen szempontokat tartanak jelentősnek nagyban meghatározza az, hogy életük során milyen személyes tapasztalatokat éltek meg, milyen élethelyzetekbe kerültek. »Miért kötne meg valaki egy számára nyilvánvalóan előnytelen szerződést?« »Mit kell tudnia, vagy legalább feltételeznie valakinek egy deviza alapú hitel felvételekor?” »Miben áll egy szülő gondozási, nevelési kötelezettsége gyermeke irányában – mikor beszélünk bűnös elhanyagolásról, s mikor tisztes szegénységről, a szülőnek fel nem róható körülményekről?” »Meddig szűkíthetők a munkavállalók jogai a gazdasági hatékonyság, a profitmaximalizálás érdekében?« Mást fog gondolni ezekről a kérdésekről egy jómódban élő budapesti főorvos-csemete, egy kisvárosi pedagógus házaspár gyermeke, s megint mást egy kis faluban élő, munkanélküli családból jött joghallgató vagy egy olyan fiatal, akinek gyárban, szalag mellett, vagy a Tesco pénztárában dolgozó, gyermekeit egyedül nevelő édesanyja van. A beszélgetések, viták során – természetesen akkor, ha a jó oktató ennek helyt ad –, a diákok a legkülönbözőbb szempontokat ismertetik egymással. Olyan emberi, társadalmi kérdéseket »hoznak be« az oktatásba, amelyek végzett jogász korukban nélkülözhetetlenek lesznek ahhoz, hogy az eléjük kerülő ügyeket a legteljesebben megismerjék, megértsék, s nemcsak jogszerű, de igazságos döntéseket hozhassanak, vagy ügyvédként megfelelően segítsék a kiszolgáltatott, jogfosztott emberek jogainak érvényesülését.

Az az öt év, amit az egyetemisták a jogászképzésben eltöltenek nemcsak a jogszabályok, vaskos tankönyvek bebiflázásából áll, hanem emberi, érzelmi, erkölcsi és az igazságossággal kapcsolatos tapasztalatgyűjtésből is. Mind a tanórákon és az egyéb egyetemi foglakozásokon, mind az óraközi szünetekben, táborokban, baráti összejöveteleiken egymástól is tanulnak. Nem, vagy nem csak paragrafusokat, hanem emberséget, nyitottságot, s élettapasztalatot. S ha nem találkoznak, nem vitatkoznak, nem beszélgetnek olyan kortársaikkal, akik hitelesen mutatják be nekik azt, hogy mi a kiszolgáltatottság, mi a szegénység, mi a munkanélküliség – nos, akkor meggyőződésem szerint nem lehetnek majd igazán jó jogászok. Ez a legnagyobb baj a kizárólag »fizetős« jogászképzéssel.

Dr. Morvai Krisztina egyetemi docens
ELTE Állam és Jogtudományi Kar
(jelenleg EP képviselő)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bpe
2013. január 06. 14:08
na, pont ezért nem a rektorok reformálják a felsőoktatást, akik ehelyett inkább együtt tüntetnek a diákokkal.. ezért=nem az ő asztaluk. szóval, ha és amennyiben tf. egyáltalán nem óhajtana a társadalom szegényebbik fele jogásznak tanulni, akkor -eszerint a logika szerint- a képzésben mégis részt vevők nem tudnának az ő szegénységből derivált szempontjaival/tapasztalataival számolni/szembesülni, ergo lőttek a szolidáris, komplex és érzékeny jogászi világképnek? aha. hát, kedves docens asszony, az ön(ök) felelőssége, h ez akár ebben az esetben se történhessen meg. ilyen alapon akkor mi lenne jó? kéne egy szegénységi keretszám, ahová budapesti főorvoscsemeték eleve nem kerülhetnek be, h kellően képviselve legyen a szent szempont?? nanemár. csókolom, az oktató/oktatás kell(ene) belevigye ezeket a plusz szempontokat, ha télleg szükséges, nem pedig azt várni, h ha van elég szegény diák, akkor a szempont is jelen, ha meg nincs, akkor elbuktuk. másrészt: "Aki Debrecenben kezdi el jogi tanulmányait, annak félévenként 185 ezer forintot kell nélkülöznie." ezvolttavaly. ne vicceljünk már, h ennyi pénztől visszarettenhet BÁRKI, aki jogásznak menne, meg ezért bevállalná a külföldi tanulást, főleg úgy, h itthon 10% alatt van a két nyelvet beszélő diákok aránya.. tessék már megtanulni számolni, akkor is, ha az ep-képviselői apanázs havi 7500 eurója miatt erre már évek óta nincs szükség, amikor leakasztódik a rúd pick szalámi, és bekerül az lv-s cekkerbe. :(
antioligarcha
2013. január 04. 16:59
Morvaitól egyetemi oktatóként azért többet vártam. Pl.: 1., Minden egyetemnek adni kell egy keretszámot. Aki egyetemi félévi átlaga alapján benne van a keretben, az nem fizet tandíjat. A többi fizet. Az elsősök közül az első félévben senki nem fizet tandíjat, tandíjfizetés a 2. félévtől. Lehet versenyezni, kapitalizmus van. 2., Az egyetemek annyi embert vehetnek fel, amennyit akarnak. Ingyen úgyis csak az eleje tanulhat. 3., Aki nem fér be az ingyenes élbolyba, az vehet fel diákhitelt. 4., Aki végzés után legalább 10 évig állami/önkormányzati alkalmazásba megy, annak nem kell fizetnie a tandíjhitelét, 10 év állami szolgálat után a tandíjhitel letudva. Kedvezmények az állami szolgálati idővel arányosak. Ennyi. Lehet a középmezőnyben tandíjhitellel ellenni és egy állami állással 10 év alatt mentesülni a tandíjhitel alól. Vagy lehet keményen tanulni és tandíjmentesnek lenni. Vagy lehet ellenni a középmezőnyben és a a papa majd fizeti a tandíjat. Vagy lehet ellenni a középmezőnyben tandíjhitellel és a piaci bérből visszafizetni végzés után.
Fakutya tizedes
2013. január 04. 16:31
Havi hatmillió fixszel A parkolóban is bliccel.
Fakutya tizedes
2013. január 04. 16:09
Könnyen beszél. Neki a Soros fizette.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!