Egy év szégyen – Kinek játszik az Újszínház?

2013. január 31. 12:31

A jelenlegi Újszínház az előzetes félelmek dacára nem a Jobbik, nem a hazai fasiszták, nácik színháza, hanem a Fideszé.

2013. január 31. 12:31
narancsblog
Magyar Narancs

A jelenlegi Újszínház az előzetes félelmek dacára nem a Jobbik, nem a hazai fasiszták, nácik színháza, hanem a Fideszé. Nem a Fidesz mérsékeltebb szárnyáé, hanem azoké, akik a Magyar Hírlapot meg a Demokratát olvassák, akik az Echo TV-t nézik és a Békemenetben csápolnak, akik lelkük mélyén elkötelezett horthysták és revizionisták, akik imádják Tormay Cécile-t meg Wass Albertet, és akik hónapok óta még a vécére is az Uz Bencével surrannak ki a hónuk alatt. Ez az a nagyon fontos szavazórétege a ma még kormányzó jobboldalnak, amely sötét indulataiban, nyugat- és piacellenességében könnyen a Jobbiké lehetne, de akiket a szimbolikus politikával és ócska demagógiával még meg lehet, mi több, meg is kell tartani (legalább) 2014-ig. Erre kell az Újszínház is – még akkor is, ha a jegyeladásból kitűnik, hogy ezt a szerepét jelenleg nem tölti be jól a teátrum, pedig a jobboldal olyan kabalái vannak ma repertoáron, mint Kodolányi, Csurka, Páskándi, Nyirő és Márai, és ahol a Duna TV-ben néhányszor már tündöklő Takaró Mihály osztja újabban az észt; amit ugyanaz az avítt és dilettáns felfogás határoz meg, mint Fekete György minden megnyilvánulását.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. január 31. 18:55
""" Általános iskolai kötelező olvasmányok Napjainkban a gyerekeknek igen csekély a szabadidejük. A számítógép és az internet korában igen nehéz rávenni egy gyermeket arra, hogy olvasson vagy akár meg is szeresse a könyveket. Az elektronika világában sokkal érdekesebb és látványosabb elfoglaltságot találnak maguknak, mint – ahogy ők gondolják – bármilyen könyvben. Hiszen mennyivel érdekesebb a mobiltelefon nyomógombjaival játszani, zeneszámot letölteni és hallgatni, mint a kötelező olvasmányok elolvasása. Azonban az olvasás, mint szabadidős tevékenység, több szempontból is hasznos lehet. A gyerekeknek szükségük van az alapvető irodalom megismerésére, mert e nélkül nem boldogulhatnak. Egy másik szempont, hogy sok gyereknek elég szegényes a szókincse, amin szintén sokat javíthat a rendszeres olvasás. A kötelező olvasmányok a szövegismeret, szövegértés, majd később az irodalmi szöveg tudományos megközelítését szolgálják, melyek elengedhetetlenek egy jó irodalom óra megtartásához. A gyerekek megpróbálnak kibújni a kötelező olvasmányok elolvasásának súlya alól, és fifikásan úgy vélik, hogy ha filmen megnézik, az ugyan az. Ez óriási tévedés! Bármelyik pedagógus azonnal kitalálja, hogy melyik gyerek vette a fáradtságot a kötelező olvasmányok végigolvasására, és melyik az, aki csak a tévében megnézte. A regényekből készült összefoglalók, melyek tucatjával vannak fent a neten, szintén megfosztják a gyereket attól az élménytől, hogy beleképzelhesse magát egy adott cselekmény közepébe. 1-2. osztályos kötelező olvasmányok Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő Lázár Ervin: Szegény Dzsoni és Árnika Csukás István: A Téli Tücsök Meséi Fésűs Éva: Mirr-Murr Kalandjai Tersánszki Józsi Jenő: Misi Mókus Kalandjai 3-4. osztályos kötelező olvasmányok Fekete István: Vuk Fekete István: Tüskevár Fekete István: Bogáncs Tatai Sándor: Kinizsi Pál Mándy Iván: Csutak és a szürke ló Janikovszky Éva: Égig érő fű Erich Kastner: A két Lotti Emil és a Detektívek Kipling: A Dzsungel Könyve Csukás István: Nyár a szigeten Móra Ferenc: Kincskereső Kisködmön Kötelező olvasmányok felső tagozatosoknak 5. osztályos kötelező olvasmányok Molnár Ferenc: A Pál utcai Fiúk 6. osztályos kötelező olvasmányok Gárdonyi Géza: Az egri csillagok 7. osztályos kötelező olvasmányok Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője Jókai Mór: A nagyenyedi két fűzfa 8. osztályos kötelező olvasmányok Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Shakespeare: Rómeó és Júlia "" http://www.kotelezokroviden.msnfan.hu/
kjkj945
2013. január 31. 18:48
Wass, Nyírő stb. Nem az a baj, hogy nem olvassák öket, de Jókait, Aranyt, Gárdonyit stb. a magyar klasszikusokat sem olvassák!!!!
cirmicica
2013. január 31. 18:37
Miről beszélsz te szerencsétlen? Délutáni előadáson is teltház van, a jegyeket interneten is lehet venni,tehát nem kell kígyózó sor, egyébként elég lenne a helyfoglalásokat megnézned, alig van üres hely! Tormay személyében pedig már majd száz éve lenne irodalmi Nobel-díjasunk, ha nem halt volna meg idő előtt. Lehet nem szeretni Wasst meg Nyírőt, de más pedig Kertészt kerüli.Egyébként valaki mondja meg, mit jelent : sorstalanság?
kukagyerek
2013. január 31. 17:55
"A jelenlegi Újszínház az előzetes félelmek dacára nem a Jobbik, nem a hazai fasiszták, nácik színháza, hanem a Fideszé." Láttál te már fasisztát, húgyhólyag!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!