Nyerhet-e Monti antipolitikával választást?

2013. január 15. 17:35

A szakértő kormányzás rendkívüli állapot, mert a demokratikus verseny, a pártharcok – tulajdonképpen a politika – időleges felfüggesztését jelenti.

2013. január 15. 17:35
Petőcz György
tagokvagyunk

„Mindenki irigyelhetné tehát Montit az olaszoktól. Miért van mégis, hogy a február végi választásokra az előrejelzések viszonylag szerény, sőt, egyre romló esélyt jósolnak neki? Az olaszok talán az egyéves kormányzás alatt hozott megszorító intézkedéseket, a munkaerőpiac és a szolgáltatások piacának liberalizálása felé tett lépéseket, vagy az ingatlanokra kivetett adót vetik a pártok fölött álló szakértői kormány vezetőjének a szemére? Tény, hogy az érintettek ezeket az intézkedéseket soha nem szerették. A kormány főként a németek által megkövetelt szigor olaszországi képviselőjeként jelent meg a szemükben. Mégis, általánosan elismerik, hogy Monti valószínűleg a szakadék széléről rántotta vissza az országot. Azt is tudják, hogy az intézkedéseket a szakértői kormányt támogató pártok, a Silvio Berlusconi-vezette Szabadság Népe és a Pier Luigi Bersani főtitkár irányítása alatt álló balközép Demokrata Párt is rendre megszavazták. Mindez a helyzet által megkövetelt, többé-kevésbé szükséges rossznak tűnt, és Monti személyes népszerűsége alig szenvedte meg a tüntetéseket és a vitákat.

A szakértő kormányzás rendkívüli állapot, mert a demokratikus verseny, a pártharcok – tulajdonképpen a politika – időleges felfüggesztését jelenti. Különleges helyzet (a kormányzati többség megszűnése) áthidalására, vagy egy közös erőfeszítéseket követelő feladat (egy kiéleződő költségvetési válság) megoldására szolgál. 2011 novemberében, Berlusconi lemondása idején mindkét feltétel fennállt. Monti kormánya áthidalt és megoldott egy helyzetet, amelyben a pártok egy pillanatra csődöt mondtak. A nagy kérdés ezek után az, hogy a szakértő kormányzással megszerzett bizalmi tőke mennyit ér akkor, amikor a demokrácia normális működése újra helyreáll. A professzori státus, a szakértelem, a nemzetközi elismertség és a nyilvánvaló személyes tisztesség közvetlenül átváltható-e politikai tőkére, vagyis szavazatokra? Egyelőre úgy tűnik, hogy a dolog nem egyszerű, s a tanulságok valószínűleg túlmutatnak Olaszország határain.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Thasaidon
2013. január 15. 20:57
Azért valahol csodás dolog ez a demokrácia. Egy országot gyakorlatilag a szarba lehet rángatni vele, hogy aztán a demokrácia felfüggesztésével húzzák ki onnét. És erre mondta Churchill (vagy ki a tököm), hogy nem találtak ki ennél jobbat.
KannibálTatárÚr
2013. január 15. 20:42
Minden normális helyen a szakértők irányítják a megfelelő szervezetet. Ne vegyünk válalatot, hanem egy szinházat. El lehetne képzelni, hogy egy szinházat lakatos irányítsa, aki csak ahhoz ért, hogy a bevételt ellopja? Pedig a szinházért nem nagy kár, ha tönkremegy. Nos az országot, a politikát ilyen semmihez sem értő "lakatosok" irányítják, akiknek egyetlen céljuk van: minél többet ellopni. Hogy ezt véghezvihessék, megalkották a demokráciát, ahol a szakértelem kimondottan káros a politikai karriert nézve: a szakértő szinvonalas munkával akarja az országot felemelni, a demokraták viszont el akarják lopni a szakértők által előállított értékeket. Levonhatjuk a következtetést: a demokrácia a haladás ellensége, a bűnöző bandák paradicsoma. Választssal bármilyen tisztességtelen ember nagy hatalomhoz juthat és a valóságban ez így is van.
Öreg
2013. január 15. 20:27
Szakértői kormányzás = demokrácia hiánya!
balbako_
2013. január 15. 17:47
Monti csakúgy, mint Bajnai, attól lett "szakértő", hogy az EU IMF diktátumokat végrehajtotta anélkül, hogy népének okozott katasztrofális következményeivel számot vetett volna.Ezt a "szakértelmet" már egyre több ember megkérdőjelezi e két szervezeten belül is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!