Küzdelem a békéért

2013. január 22. 07:21

Obama megérdemli a dicséretet, amiért a legvadabb, legmilitánsabb nyomásgyakorlás ellenére sem vágott bele egy Irán elleni háborúba.

2013. január 22. 07:21
Zord Gábor László
MNO

„A mindenkori amerikai elnök, így Obama teljesítménye azonban távolról sem mérhető le kizárólag a béke dolgain keresztül. Ott van a háborúk ügye is, és ebben a tekintetben, ha lehet, még nehezebb dolga volt és van: konfrontáció külföldön és odahaza, a kongresszusi padsorok között és az állandósult hadviselésben bizony igencsak érdekelt katonai-ipari komplexummal. Akárhogy is forgatjuk, az iraki háború lezárása, az afganisztáni lezárásának kézzelfogható közelségbe hozása bátor és pozitív tett volt, még akkor is, ha a pakisztáni drónháború fokozása, a guantánamói fogolytábor nyitva tartása árnyalja is ezt a képet. Azért, amit elmulasztott valaki, általában nem jár dicséret. Obama viszont megérdemli, amiért a legvadabb, legmilitánsabb nyomásgyakorlás ellenére sem vágott bele egy Irán elleni háborúba, alighanem tízezrek, százezrek életét kímélve meg. Ha az elkövetkező négy évben mindenben kudarcot vall, de ebben az egyben továbbra is állja a sarat, akkor alighanem nem lesz az az életrajzíró, és talán maga a nagybetűs Történelem sem, amely ne könyörülne meg rajta egy pozitív jellemzéssel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kamasuka
2013. január 22. 09:10
Még belevághat. Van rá négy éve. Csak ugye Szíriában még nincs totál káosz, így Izrael nincs minden oldalról felfordulással védve. Libanonban is egyelőre rend van. Tehát úgy két év múlva ...
celkereszt
2013. január 22. 09:10
Mennyire igaz még most is: Ha békét akarsz, készülj háborúra! A valóság néha meglátogatja Obamát is.
antioligarcha
2013. január 22. 07:35
Na jó.... Az USA költségvetése már nem bírna ki még egy háborút, az USA erősen elgyengült a két világ végén (Afganisztán, Irak) vívott háborúban. Az elgyengülést azért nem kellene a békeszeretet apostolával egyenlővé tenni.
kaktuszvirág
2013. január 22. 07:34
Izrael mindenképpen meg fogja támadni Iránt,azután Obamának,ha tetszik,ha nem be kell lépnie Izrael mellett a háborúba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!