Mit tehetnek a keresztények?

2013. február 01. 10:51

Magyarország aránylag kedvező helyzetben van azáltal, hogy a politikai hatalom nem áll a keresztény megújulás útjába. Interjú.

2013. február 01. 10:51
Rezsőházy Rudolf
Mos Maiorum

MM: Amennyire a válaszai alapján látom, Ön szerint Európa évszázadok óta bevett alapértékei kerültek napjainkra válságba és ez okozza társadalmaink elbizonytalanodását, nyugtalanságát. Van megoldás vagy valamiféle kiút Európa számára?

RR: (...)
3/ Egy demokratikus társadalomban, mint a mienk, több »érték-termelő« intézmény létezik, ezek szabadságnak örvendenek és egymással versenyezhetnek. Pillanatnyilag még mindig a »posztmodern« áramlat uralja a porondot. Hacsak nem történik valami dramatikus esemény, amely ezt a helyzetet megváltoztatja, még hosszú ideig többségi helyzetben maradhat. De megeshet, hogy még egy dramatikus esemény sem hat a fő véleményformálókra. Lásd az AIDS rohamos terjedését. Noha a járványt a szexuális szabadosság okozza, a betegség nem vezetett a viselkedési normák megkérdőjelezéséhez. A megfékezést célzó javaslatok között az óvszer győzött a párkapcsolati hűség fölött.

4/ Mit tehetnek a keresztények? Csak vázlatosan jelölök meg néhány pontot:

a/ Ki-ki álljon helyt posztján, és professzionális munkáján túl is tevékenykedjék önkéntesen talentumai szerint.

b/ A keresztény intézményrendszer (egyetemi-, iskolai hálózat, egészségügyi szolgáltatás, jótékonysági szervek stb.) legyen minőségi.

c/ A példamutatás hitelességéhez fontos, hogy az egyház befelé tekintve is tökéletesítse magát (ez külön programot igényel).

d/ A történelem azt mutatja, hogy a nagy reform-mozgalmak és megújulások karizmatikus személyekhez és mozgalmakhoz kötődnek. Pázmány Péter módszerei ma már nem időszerűek, inkább II. János-Pál utazásai és tömegeket megmozgató ereje ad példát. Taizé nagy vonzó és világító pont. Más ihlető kezdeményezések is vannak szép számmal.

e/ Magyarország aránylag kedvező helyzetben van azáltal, hogy a politikai hatalom nem áll a keresztény megújulás útjába. Hivatalos közbeszéde inkább bátorító. Minthogy hosszú távú folyamatról van szó, ma is érvényes az írás: mások azok, akik vetnek, és mások azok, akik aratnak.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trespass
2014. február 24. 22:47
"c/ A példamutatás hitelességéhez fontos, hogy az egyház befelé tekintve is tökéletesítse magát (ez külön programot igényel)." Ez azt jelenti, hogy az egyház nagyon szuper, csak egy ici-pici tökéletesítésre szorul? Mint az Audi R8-nál: majdnem jó de a felnit még fényezd egy picit fiam?
FOB
2013. február 03. 08:58
"...a politikai hatalom nem áll a keresztény megújulás útjába." Látjuk. Inkább kistafírozza közpénzből. Cserébe nem igazán látom milyen fontos feladatokat vállalnak át (ugye ez az indoklás, hogy ezért állami feladatokat vesznek át), amit más ne tudna annyi anyagi juttatásért néha még jobb erkölccsel és szellemiséggel is megcsinálni. Kevés kórház, bölcsőde, vagy iskola működik egyházi fenntartásban. (Mielőtt felhördül vki megjegyzem, hogy az önkormányzatok kétségbeesett iskolaátadásait ne számítsuk bele, mert ott szinte ugyanazok tanítanak, akik eddig is tették, legfeljebb halkabban kell káromkodniuk, nehogy meghallja az igazgató.) Ráadásul az is közpénzből megy. Szóval majd ha a Mária Rádiónak (amely ingyen kapta a frekvenciát) akkora lesz a hallgatósága, mint egy közepes település helyi adójának, akkor lehet eredményes megújulásról beszélni. Addig is megmarad a hit, remény, a szeretet, no a kinyújtott kéz amely néha jól beletúr a közös kasszába. Megszoktuk, ez történelmi hagyomány Mo-n állami szinten, de azért otthon az emberek csak helyreteszik magukban az értékeket. Mellesleg örülök, hogy Pázmány módszereit nem tartja időszerűnek a professzor űr. Más felekezetű egyén kriminalizálása, megfélemlítése, vagyonának elkobzása, bebörtönzése, gályarabságra való vitele, meggyilkolása mstb. manapság tényleg nem vetne túl jó fényt a katolikusokra. Anno (ellenreformáció) más idők jártak, de inkább a reformátusok/kálvinisták tudnának erről többet mondani. Én csak kibickedem.
szkeptikus
2013. február 01. 14:43
"Magyarország aránylag kedvező helyzetben van azáltal, hogy a politikai hatalom nem áll a keresztény megújulás útjába." Ha az őskeresztények olyanok lettek volna, mint a mai politikai hatalom, akkor a kereszténység nagyon rövid életű lett volna a történelemben. A mai politikusok (tisztelet a kivételnek - azért nem lehet kizárni, hogy van ilyen) inkább a farizeusokra hasonlítanak.
tarackos
2013. február 01. 14:42
"Mit tehetnek a keresztények?" Imádkozzanak! És pl. kiállhatnának 4 milla magyar megnyomorítása miatt. Már ha keresztények lennének nem pedig operett-keresztények...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!