Járjon a szád

2013. március 20. 10:22

2013-ban is lehet hazafinak lenni, csak nem pont úgy, ahogy mondjuk azt Petőfi anno elképzelte...

2013. március 20. 10:22
Márkus András
Transindex

Mi az erdélyi magyar slam?

Tavaly nyáron találkoztam először a slam poetryvel Budapesten, becsöppentem egy ilyen eseményre. Ekkor éppen ki voltam ábrándulva az erdélyi felolvasóestekből, irodalmi körökből, zavart, hogy folyamatosan 15-20 ember jön el, ennek a megoldására kerestem a választ. Ugyanakkor zavart a fellépők reakciója, hogy »ejnye-bejnye, az embereket nem érdekli a kultúra«. Én úgy gondolom, hogy soha nem a közönség a hibás. Az irodalomnak »versenyeznie kell« egyéb (látványos) dolgokkal online és offline. Úgy gondolom, hogy 2013-ban az emberek önmagáért a kulturálódásért nem mennek el egy kulturális rendezvényre, hanem keresik a show-t, amit élveznek, ami szórakoztat.

Persze, van egy olyan vetület is, hogy a slam divatos – vagány dolog, de divatos is. Nekem nagyon megtetszett, és arra gondoltam, meg kellene itthon is csinálni. Természetesen nem majmolni akarjuk a magyarországi mozgalmat, viszont szeretjük őket, sok mindent tanultunk és tanulunk tőlük. Kolozsváron ősszel kezdtünk el Vass Ákossal ilyen szövegeket írni. Közben Szentgyörgyön is a helyi erők elkezdték szervezni a mozgalmat. A magyarországitól még mindig messze állunk, igazából nem is akarjuk utánozni, de folyamatosan tanácsot kérünk mind a szövegekkel, mind szervezéssel kapcsolatban.

A slam meg egyre több mindenkit érdekel, volt itt Kolozsváron is két est, a szentgyörgyiek és a Pion – Simon – Závada est, mindkettő óriási sikernek örvendett. (...)

Az erdélyi slam most a március 15-re kiadott videóval egy újabb szintre lépett. Lesz-e ennek folytatása, mondjuk bizonyos rendszerességgel újabb videók?

Nem vagyok teljesen megelégedve a végeredménnyel, az emberek, akik a szövegeken dolgoztak, többet érdemeltek volna. Folytatás viszont mindenképpen lesz, elvégre ennek a műfajnak egyik fontos közege az online, még akkor is, ha most éppen ki akarjuk mozdítani, és élő közönség elé vinni. Ami meg a témát illeti, biztosan lesznek még közéleti témájú slamszövegeink. 2013-ban is lehet hazafinak lenni, csak nem pont úgy, ahogy mondjuk azt Petőfi anno elképzelte…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!