Hatástalanított aknák

2013. március 09. 10:26

Kevesen gondolták volna 2010 májusában, hogy a kormányzati ciklus harmadik évében még mindig a korábban beélesített aknák hatástalanítására van szükség.

2013. március 09. 10:26
Szabó Anna
MNO

„Kevesen gondolták volna 2010 májusában, hogy a kormányzati ciklus harmadik évében még mindig a korábban beélesített aknák hatástalanítására van szükség. Tegnap Budapesttől vett át 104 milliárd forintos régi adósságot a kormány, ennyivel megtoldhatjuk azt a számlát, amit Demszky Gábor és csapata hagyott hátra, és remélhetőleg ezzel a lépéssel végre lezárulhat a konszolidáció.

Kit kellett eddig megmenteni? Először a végletekig eladósított államot, mert a két szocialista kurzus eredményeként minden egyes magyar lakosra 1,2 millió forinttal több tartozás jutott. Az adósságcsökkentéssel kikerülhetett az ország a kamatcsapdából. Ezt követte a költségvetés rendbehozatala: az ország bevételeit és kiadásait a bankadóval és a multinacionális nagyvállalatokra kivetett válságadókkal egy-két hónap leforgása alatt kellett egyensúlyba hozni. Hogy visszatérjen a bizalom és kikerülhessünk a pazarló gazdálkodás miatt ellenünk folyó túlzottdeficit-eljárás alól. Majd következett a felelőtlen devizahitelezés utáni romeltakarítás: a nemzetközi pénzügyi ellenállásba ütköző végtörlesztéssel, az árfolyamgáttal, a bankoktól fogcsikorgatva kialkudott könnyítésekkel és a Nemzeti Eszközkezelő létrehozásával. A konszolidáció folytatódott a megyéknél. Az ott felhalmozott adósságszolgálat szintén teljesíthetetlen volt: forintbevétel alig jelentkezett, és devizában álltak a lejárt hitelek, eközben a megyei fenntartású kórházak és iskolák számláit is sürgősen rendezni kellett. Az utolsó állomás a falvak és városok kimenekítése az adósságcsapdából, és remélhetőleg ennek a záróakkordja a főváros tegnapi kistafírozása.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
belga
2013. március 10. 09:21
"Kit kellett eddig megmenteni?" Ne feledkezzünk meg a devizában végtelenül eladósodott fideszes vezetésű önkormányzatokról sem. Már nem azért, de ezt bizony együtt hozták össze. Bal-lib és Fidesz -no és persze az igenis felelőtlen magánszemélyek. Akik egy része ráadásul pusztán jól akart járni a forint hitelnél lényegesen kedvezőbb devizahitellel.
Zokni
2013. március 10. 08:28
Ez elég érdekes írás, és elég érdekes hozzáállás Szerző részéről. Ugyanis az igaz, hogy Orbán "kegyet" gyakorolt, de az meg a másik, hogy közben kivont a főváros hatóköréből vagyonelemeket, melyek biztosítékként szolgálhattak volna a felvett hitelek mögött. Emellett milliárdos támogatás megvonás is történt az elmúlt két évben. Mindezt onnan tudhatja még Szerző is, hogy a városi közgyűlésben azért ellenzékiek is ülnek. És ez tény, még ha ellenérdekeltek is, meg "bolsik", meg "gyurcsányisták" vagy mit mondjak még? Népszabadságosok? Fülesesek? Azt tudhatná, hogy a hitelállomány éves törlesztési díja a ténylegesen elvett összegnél jóval kisebb. Az írásos köszönet meg enyhén szólva árulkodó. Mindenki tudja, hol a helye az udvarban: a hálát rebegő csatlósok, hűbéresek között a szélen. Önök meg a bohócok. Csak humoruk nincsen. És egyikük sem veszi észre, hogy a király - a trónja alatt felhalmozódott csirkeszar miatt oly hatalmas.
basatu
2013. március 09. 22:08
Kedves Anna! A fidess is aknákat telepít,szinte minden területen legyen az politikai vagy gazdasági.Itt van az adósság elleni szabadságharc,ami csúfos kudarcot szenvedett,és sokkal drága hitelekbe kényszerítették az országot,ez egy nagyon komoly aknamező,ezt majd a következő kormánynak kell hatástalanítania! De van a fidessnek egy harakiri aknája is ez pedig a fidess féle tákolmány,tessék csak figyelni hogy orbán a fő tűzszerész hogy fog neki ennek az aknának a hatástalanításához.Tessék az orbán-ponta találkozóra gondolni!Kíváncsi vagyok hogy az erősen cenzúrázott MNO hogy fog magyarázkodni?
BőröndÖdön
2013. március 09. 20:13
Annácska,a gazdái elégedettek,mehet a pénztárba!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!