Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Váltási árfolyam

2013. március 07. 15:21

Nyugalom! A monetáris politika nem most fog megváltozni – tudniillik az már megváltozott a kamatcsökkentés kezdetekor.

2013. március 07. 15:21
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

De mire is kell ügyelniük az új gazdaságpolitikai vezetőknek? Újdonságot nem árulok el azzal, hogy a magyar államháztartási hiányt, az államadósságot a külföld finanszírozza, a magyar gazdaság pedig exportorientált, és a hazai fejlesztések – mondhatni egészét – európai uniós forrásból fedezzük. Magyarország tehát nem sziget, hanem egy hihetetlen mértékben a nemzetközi piaci szereplőktől – például az amerikai befektetési alapoktól – függő uniós tagállam. A jelentős külgazdasági kitettség apropóján minden egyes jegybanki, nemzetgazdasági minisztériumi lépést mostantól árgus szemmel figyelnek a befektetők vagy éppen az Európai Központi Bank, amelynek égisze alá tartozunk.

Nyugalom! A monetáris politika nem most fog megváltozni – tudniillik az már megváltozott a kamatcsökkentés kezdetekor, a múlt év második felében. Szerencsére a kedvező globális hangulatban tér nyílhatott az irányadó ráta mérséklésére, és minden jel szerint a kamatvágás folytatódhat. Eközben a jegybanknak a refinanszírozási keretekkel és a pénzmennyiség bővítésével van némi mozgástere. Tegyük hozzá: a gazdaságpolitikában még komolyabb lehetőségekkel rendelkezik a kormány. Kérdés, hogy mit áldoz fel a hiánycél tartása érdekében. Mindenesetre a gazdaság zsugorodásának megállítására fontos lenne a 2014 és 2020 közötti uniós támogatási projekt programozási munkáinak elkészítése vagy éppen a vállalati hitelezéskondíciónak a javítása terén egyezséget kötni a bankokkal, és a devizahitelesek további megsegítése sem ördögtől való dolog, ha az a hitelintézetekkel együttműködve valósul meg.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2013. március 07. 17:16
"a magyar államháztartási hiányt, az államadósságot a külföld finanszírozza," Melyik külföld? Nem érdekes, hogy az összes külföld ugyanúgy költségvetési hiányt csinál és államadósságot? Őket meg talán Magyarország finanszírozza? "és minden jel szerint a kamatvágás folytatódhat. " Melyik ez a jel? A 300 forintos euró? Mennyi a terv elvtárs? 333? "Eközben a jegybanknak a refinanszírozási keretekkel és a pénzmennyiség bővítésével van némi mozgástere." Ez nem mozgástér, hanem az ország kifosztása, további lerablása. A "pénzmennyiség bővítésével" ugyanis minden már létező pénz kevesebbet fog érni. Ez a "bővítés" a bankároknak és a politikusoknak jó mivel vagyondézsmát, extra adót jelent, mindenki másnak viszont nem jó, hiszen kevesebbet fog érni a pénzünk. "Kérdés, hogy mit áldoz fel a hiánycél tartása érdekében." Nem kellene, hogy a hiány cél legyen.
BőröndÖdön
2013. március 07. 16:19
Csaba,az nem a monetáris politika változása,hogy a dilettáns kormánydelegáltak füttyszóra egyirányba szavaznak!
heep
2013. március 07. 16:13
"már megváltozott a kamatcsökkentés kezdetekor." És mit össze sírtak a ballib "közgazdászok", a Simor-Király páros, a balhibbant média, hogy elszáll az infláció, hogy bedől a forint stb,stb. Aztán semmi sem történt. Még mindig van bőven csökkenteni való az alapkamaton. Legalább 3%-ra, hogy ne érje meg a kereskedelmi bankoknak az MNB-ben dekkoltatni a pénzüket, hogy ne kelljen fölöslegesen évi 100 milliárdnyi kamatot fizetni nekik adópénzből.
tarackos
2013. március 07. 16:09
Csaba, ehhez kifinomult, ciklusokon átívelő ezért széles konszenzuson alapuló gazdaságpolitika kellene. Esély sincs rá, aki csak a baltát ismeri az mindent rönknek néz...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!