Az élősködő értelmiség

2013. április 14. 09:40

A magyar (véleményformáló, többnyire humán-) értelmiség természetesen része a nagyobb politikai játszmának, és nem épp ártatlan része.

2013. április 14. 09:40
HaFr
1000 leütés

Tájékozatlan, műveletlen és/vagy intoleráns, belterjes, elfogult, önmagával szemben kritikátlan, narcisztikus, gyáva -- és a mi a legfontosabb, nincs tudatában a felelősségének. Élősködő. Ez az értelmiségi réteg a magyar élősködő osztály része, a gazdasági hiénákkal együtt a politikai rendszer első lépcsős kitartottja, és ha be is olvas néha a saját köreinek, a jól eltalált »érted haragszom« mentalitásával csak tovább rontja a közjó esélyeit, ugyanis korrumpálja a kritika lehetőségeit is (mert monopolizálja, háziasítja, a beágyazott értelmiség privilégiumává teszi a kritikát). Míg a kritikája kifelé többnyire elfogult vagy egyenesen vak, sajátjai felé mindig kiszámított és emészthető, azaz autonómiája semmi: sose rúgja fel a hallgatólagos vagy kimondott konszenzust egy szekértáboron belül, sose megy szembe a fajsúlyosabb érdekekkel, és bár ő maga az örökkévalóság (sub specie aeternitatis) vagy a közjó szempontjából éppen ezért nem létezik, a neve a feledésé, ez nem zavarja (már). Mégis, a hiteltelensége hitelteleníti a magyar szót is és árvává teszi azokat, akiknek nem jut szó, akiket képviselnie kellene, akik elől elveszi a teret és a levegőt, akik nem részei az establishmentnek.

Munkájának gyümölcsei pontosan lemérhetők az ország állapotán. Az, hogy a magyar közbeszéd dominánsan a »vagy-vagy« kategóriáiban él, hogy ismeretlenek az ilyen szerkezetű mondatok: »ebben egyet értek veled, abban meg nem, íme az indokaim«, hogy a magyar blogkultúra olyan, amilyen, és hogy a sajtót jószerivel már csak azok olvassák, akik írják -- mind e néhány száz, egy-két ezer ember munkáját dicséri. Hadd gratuláljak nekik ez úton is.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dé208
2013. április 14. 22:56
A rendszerváltás előtt ahhoz, hogy bekerülj egy egyetemre nappalira 20 közeli pontot /max/ kellett szerezni aztán a sokpontosok között válogattak aszerint van e a szülőknek szochaza vagy hasonló kitünti akinek volt azt mind felvették akinek nem azt vagy igen vagy nem. Na ezekből lett a mostani értelmiség zömében...
ervin
2013. április 14. 19:20
Az értelmiség számomra egyet jelent az öncélú beugratással. Eszméletlenül nagyot csalódtam bennük 1989. körül és az azt követő években. Menjünk neki a kommunista munkahelyi Kisz-, párt- és gazdasági vezetésnek! Mondták ők. Még szerencse, hogy fegyver nem volt kéznél, mert még azt is felvetették volna velünk. Aztán mi lett a vége? Közülük sokan karriert csináltak az új körülmények között, mi meg örültünk, ha nem rúgtak ki. Többet soha, az értelmiség hívó szavára! Ha valami kell nekik, harcolják ki maguk! Mi munkások meg elvagyunk a szakszervezeteinkkel, akár hiszitek, akár nem.
Ászok
2013. április 14. 17:22
Hát jól lehúzzák a lepedőt rólunk azaz a balliberális értelmiségről. Miért is? Mert jobboldali értelmiség nincs.De nagyon kreatívan kitalálják úgy mint Nyírőt. Az ,hogy nyiltan náci volt hát majd eltagadjuk. Küzdeni kell a jobboldali sajtóért? Soroljunk fel néhány elismert újságírót de nincs. Ki? Bayer és gyűlölködő társai ez nem értelmiség hanem bértollnokok szabadcsapatai. A Fekete-féle művészeti akadémia nem titkolt célja, hogy havi apanázsért megteremtsék azt ami nincs és nem is lesz soha. A művészet és média világa csak politikai befolyásoltság nélkül teremt értékeket melynek lételeme a szabadság és önállóság. Sajnos úgy is fogalmazhatok, hogy az egyéni és szabadságjogok érvényesülése csak baloldali értékként jelenik meg. Már a negyedik korlátozó alkotmánymódosítást éljük de szavát csak a baloldali értelmiség hallatja. Tisztelt jobboldaliak önöknek az egyéni szabadságjogok nem értékek? Vagy csak akkor ha önöket sérti?
Trollicus Parlamenticus
2013. április 14. 17:01
Az értelmiségi baloldali számomra ugyanaz a kategória, mint a szűzkurva vagy a civil politikus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!