Megváltozott a világ körülöttünk

2013. április 20. 13:46

Egy olyan körmönfont társadalom vesz minket körül, amihez gyakorlatilag nem is lehet nem paranoid módon közeledni. Interjú.

2013. április 20. 13:46
Háy János
Könyvesblog

A kívülálló nézőpont miért foglalkoztatott ennyire?

Egy olyan körmönfont társadalom vesz minket körül, amihez gyakorlatilag nem is lehet nem paranoid módon közeledni, hiszen fogalmad sincsen, hogy milyen erőviszonyok, milyen erők, milyen mechanizmusok szervezik mögötted az életed. Azt viszont tapasztalod, hogy már egy sejted, egy másodperced sincsen „szabad lábon". Nem tudod, hogy meddig tart a munkád, és hol kezdődik a szabadidőd. A társadalom mindenképpen rajtad tartja a szemét, a kezét, a megfigyelőrendszerét. Ha valaminek nem teszel eleget, a rendszer rögvest megbüntet, elvétettél egy számlát, kikapcsolják a villanyt, kiiktatják a telefonodat, s ha újra használni akarod, büntetést fizetsz a számlatartozáson túl. S ha hosszan fenntartod az engedetlenséget, hamarosan az utcán találod magad, fedél és élelem nélkül.

»A mélygarázs«-ban konkrét utalások vannak politikai és társadalmi helyzetekre: mennyire tekinti gyereknek a demokrácia a szavazókat, vagy hogy áll a pesti liberális a cigányokhoz. Mennyire írtad bele a saját dühödet és reménytelenségedet a könyvbe?

Ez a könyv nem a reménytelenség gyűjteménye, épp az ellenkezője: lehetőséget kínál, hogy gondolkodj a sorsodon, és mi volna ennél nagyobb remény. De az is tény, »A mélygarázs« belső gondolati rendszere nagyon-nagyon kötődik ahhoz a retardáltsághoz, amibe be vagyunk zárva és elég nyersen ostorozza ezt a zárványlétet. Mert nem akarjuk észrevenni, hogy a világ hihetetlenül megváltozott körülöttünk. Mi még mindig ezen az elaggott euroatlanti tengelyen csüngünk, és azt hisszük, a világ csak ennyi. Nem akarjuk észrevenni, mert úgy kényelmes, ha nem akarjuk, hogy a körülöttünk lévő világ radikálisan átrendeződött. Azt hisszük, harminc évvel ezelőtt van, hogy az akkori premisszák még mindig érvényesek. Csak gondolj arra, mennyit tököltek azon, hogy bevegyék-e a keresztény mit tudom én micsodát az Európa Alkotmányba, vagy ne vegyék be. Ez már nagyon necces, mert akkor mi van az egyre intenzívebben növekvő muzulmán lakossággal. S akkor még nem beszéltünk arról, hogy mi zajlik Indiában, Kínában, és egyáltalán a Távol-Keleten vagy Dél-Amerikában. Nem egy globális, posztindusztriális társadalom világában gondolkodunk, hanem még mindig a nemzetállami, a nemzetgazdasági és az európai tradíció mentén. Ami szerintem valójában öngyilkosság.

Olyan értékorientációban élünk, olyan gazdasági erővel vagyunk benne a világban, ami egy indiai számára tulajdonképpen nem is látszik. Létrehoztuk az Európai Uniót, amit egy olyan gazdasági egységnek szántak, amely fel tudja venni a versenyt a nagy világgazdaságokkal, de az EU-ban termelt árunak a 90 százaléka az EU-n belül van eladva. Még véletlenül sem tudtunk kilépni a saját határainkból. Jó lenne átlépni azokat a zárt gondolkodási köröket, amikben toporog az egész európai civilizáció, és toporgunk mi is, akik nemcsak Indiáig nem látunk el, hanem még Baranya vagy Bács-Kiskun megyéig sem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemormester
2013. április 28. 09:40
Közhelygyűtemény. Úgy 200 éve még ütött volna, ma már csak felmondja az uralkodó "miért értem szarul magam" szöveget.
Berecskereki
2013. április 28. 09:40
Bizony, bizony! "Megváltozott a világ körülöttünk" mi meg a megváltozott és változó világ körül keringünk.
Claypool
2013. április 21. 16:51
Én csupán azt látom ( ha összevetem a két idézett részletet), hogy itt egy liberális író, aki egyszerre szepeg a szegények megpróbáltatásain, és egyszerre dicsőíti a szabad piacot, és rúgná fel azt a kevés kapaszkodót is, ami megmaradt a "nyugati" embernek. Pedig ezeket a lovakat nem lehet egyszerre megülni. Ki kell mondani: Mindenki, aki a szegénység központi megoldásáról, felszámolásáról prédikál, az populista, beleértve az írót is.Az egyénnek igen is felelőssége van , a saját sorsát illetően, feltéve, ha nem gyermekről,vagy fogyatékosról van szó! A szabad piac azonban már a ló túlsó oldala.Az "egyszerű" emberek kiszolgáltatása a piac erős, hatalommal bíró szereplőinek. Ezt csinálta a mindenkori magyar hatalom akkor, amikor előnytelen szerződések kíséretében eladta az energetikai szektort a hatalmasoknak, akik aztán a szart is kipréselték a Háy által agyonsajnált leszakadt rétegekből. Nehéz okosakat mondani, még egy egyébként szép prózákat író embernek is, ebben, a kizárólag szemétdomb minőségében jól kooperáló , sunyi, hazug országban!
kálmi
2013. április 21. 12:59
" Saját sorsodon változtass,/ha tudsz/,mert a világ veled,vagy nélküled megy a maga útján." Ez egy nagyon jó mondat. Többet ér, mint ami ebből a hosszú interjúból megfontolásra érdemes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!