Bencsikék nyílt levele

2013. április 13. 14:54

Lehetne elemezni a bombasztikus retorikát (a szokásos), mérlegelni lehetne, kik és miért írták alá (nem vagyok meglepve), fontolgatni lehet a hatását (semmi).

2013. április 13. 14:54
Kálmán C. György
Első változat

A legszebb a levél megszólító részének különbsége. Míg angolul (»Open letter to Europe's citizens«) és németül (»Offener Brief an die Bürger Europas«) e rész szorosan a magyart követi, franciául (bezzeg) ez a tiráda olvasható:

»Lettre Ouverte á la nation de Charles de Gaulle et d'Albert Camus – elle est á vous, cette lettre ouverte …

Lettre Ouverte á «qui a des oreilles pour entendre ...»

Lettre Ouverte aux Européens francophons« [sic!]

A fordító (amellett, hogy szent – téves – meggyőződése szerint a franciák kedvelik a nagy kezdőbetűs írásmódot) nyilván kevésnek, túl puritánnak érezte, a francia gloire-hoz méltatlanul visszafogottnak gondolta a levél incipitjét. Úgy vélte, hivatkozni kell a nagy francia politikai és irodalmi hagyományra; a bibliai utalással (»akinek van füle a hallásra«) a közös francia-magyar keresztény gyökerekre. Végül pedig amikor a francia nyelvű (»francophone«) európaiakra utal, és nem általában az európai polgárokra, akkor hízeleg a megszólított közismert nyelvi hiúságának is.

A levél amúgy nem érdemel túl sok figyelmet. Lehetne elemezni a bombasztikus retorikát (a szokásos), mérlegelni lehetne, kik és miért írták alá (nem vagyok meglepve), fontolgatni lehet a hatását (semmi) – ezektől eltekintenék. Csak... Csak nem értem. Miért éppen de Gaulle és Camus? És egyáltalán: miért kell másként szólni a franciákhoz, mint más nemzetekhez?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2013. április 13. 20:00
Érdekes lenne megtudni, rokona- e az atv-től mély kussban kényszerszabadságra küldött Kálmán Olgának. (Ilyenkor valahogy nem hallani a ballib jajongást).
várúr
2013. április 13. 19:58
Kálmán levélkéje nagyarcú, tartalmatlan és nyögvenyelős. Ennyi szót is kár pazarolni rá. Bocs'.
OberEnnsinnen
2013. április 13. 19:30
Bármit tesztek, nem győzhettek. Kálmán: aljasságotok napról napra csak növekszik.
balbako_
2013. április 13. 19:02
Tehát a szerzőnek nem tetszett a levél. Derék dolog, bár nem is neki szól! Az ő kis levélkéjére is elmondhatjuk, amit ő állít "A levél amúgy nem érdemel túl sok figyelmet."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!