Az alpári kocsmahumor apostola az Irigy Hónaljmirigy

2013. április 01. 20:21

Az Irigy Hónaljmirigy a legsötétebb férfi-sztereotípiák megtestesülése.

2013. április 01. 20:21
Magyar Gyökérhatározó
Facebook

A férfiakkal kapcsolatosan sok bántó általánosítás, hamis előítélet forog közszájon, melyek ellen – a maga szerény eszközeivel jelen sorok huszonéves írója is legalább egy évtizede küzd szisztematikusan. Ha azonban egy idegen civilizáció Földünket felderítő egységei elkövetnék azt a hibát, hogy vizsgálódás céljából véletlenül az Irigy Hónaljmirigy turnébuszát szippantanák fel űrhajójukkal, és a benne talált létformák alapján próbálnának következtetni a Föld lakóinak civilizációs szintjére, alighanem arra jutnának: a Naprendszer harmadik bolygójának férfijai siralmasan alacsony intelligenciájú élőlények, beszédnek alig nevezhető kommunikációval tartják egymással a kapcsolatot, humoruk megreked az alapvető létfunkciókkal (evés, ürítés, szaporodás) kapcsolatos primitív viccelődésen, és úgy általában pont olyan közönségesek, ordenárék és semmirekellők, ahogyan az két, bal lábbal kelt feminista négyszemközti beszélgetésében megjelenhet.

Az alpári kocsmahumor apostolai haknizenekarként, aktuális popslágerek parodizálásával kezdték pályafutásukat, ami eredendően hálás műfaj: a közönségnek csak egyszer kell megjegyeznie a zenét, a már közismert dal sikerére épül a paródia sikere. A dalszövegek általábán kimerülnek az eredeti előadóval kapcsolatos obligát közhelyek kínrímekbe szedésével, külföldi előadó esetén kötelező mókaforrás még az adott nyelv 5-6 legismertebb szavának értelmetlen belezagyválása azokba a sorokba, ahol kijön velük a szótagszám. Német paródia esetén bízvást előjön a zimmer frei, az Oktoberfest és a Trabant, míg ha egy japán szöveggel kerülnének szembe, a végtermék bizonyára tartalmazná a konnichiwa, szamuráj és harakiri szavakat. Ezen kellene térdünket csapkodva kacagni a Mirigyek szerint.

Az ezredforduló táján a TV2-nél valaki úgy döntött, ki kell emelni a csapatot a falunapok és Interspar-parkolók hakniforgatagából, hiszen ez a produkció annyira eredeti és szellemes, hogy azonnal képernyőt érdemel, méghozzá olyan egész estés »szórakoztató műsor« formájában, ahol a popparódiákat a bandatagok saját készítésű »kabaréjelenetei« egészítik ki. Még keressük a megfelelő szavakat, de az biztosra vehető, hogy eme szösszenetekhez képest Antal Imre Nyomasek Bobója vagy Ihos József Kató Nénije a minőségi szórakoztatás csillogó gyöngyszemei voltak. Előkerülnek olyan honfoglaláskori poénok a Hahota magazin 1981/82-es évfolyamából, amiket már a megboldogult Szeszélyes évszakokban is csak pironkodva lehetett volna elsütni. Viccesnek hitt parókák, álbajuszok és egyéb dilibolti kellékek között vergődik a prosztó mulattatás: nőnek öltözött szőrös férfiak, »matyizó« katonák, sörszagú disznólkodás jellemzik a szégyenteljes produkciót, amelynek bármelyik tetszőleges perce megbízhatóan képes kiváltani az »én érzem magam kínosan, hogy nézem« – érzést. Olyan az egész, mintha a Ganz Ábrahám szakképzőiskola karosszérialakatos tanulóit pár rekesz sör kíséretében bezárták volna egy jelmezraktárba, hogy játsszanak színjátszósdit, nekifutás nélkül.

Ez a már nevében is alulmúlhatatlanul tirpák társaság a legsötétebb férfi-sztereotípiák megtestesülése, és ha nem ismernénk a magyar valóságot, joggal vetődne fel, hogy valójában egy titkos feminista csoport hozta létre az egészet a férfiak lejáratására.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szorgos Lajhár
2015. augusztus 07. 14:43
Ez a szemét kell a proliknak. Proli = akinek ilyesmire van igénye.
Forsz
2015. július 23. 23:25
Az Irigy hónaljmirigy tényleg nem az intellektuális szórakoztatás csúcsa, de amíg van Heti Hetes, addig ez is elmegy. Az előbbiről, a Heti Hetesről csak annyit, hogy nagyságrendekkel fantáziátlanabb, unalmasabb és kiégettebb, mint ez utóbbi. Mellékesen ma már nem nézem az IHM-et, de mindig lenyűgözőnek találtam azt az ötletáradatot, amit éveken át képesek voltak elővezetni. Talán ritkábban és válogatottabban megjelenve, még a színvonal is javulhatna. A tirpák kapcsán ideidézném Gyurcsány kedvenc jelzőjét, a "suttyó"-t. Ez a fentinél nagyobb karriert futott be, jellemzően szocialista berkekben - és ez is tévesen. A suttyó, az ugyanis nem a lüke, a butus, a féleszű stb. szinonimája! A suttyó az egy korosztályos jelző, egyszerűen szólva, a tini korú fiúgyerekeket hívták - bizonyos vidékeken - suttyónak. (Suttyó legényke) Gondolom, a félműveltség, a tájékozatlanság és a hatásvadász verbalitás együttesen rövidítette le a városi szleng "sutyerák" szavát suttyóra bizonyos körökben; vagy az is lehet, hogy ez utóbbi az előbbi téves származéka. Minden esetre, jellemzőnek találom, hogy kik használják.
miloka
2015. július 23. 23:24
Nem csak irígy, hanem nem tudja mi a paródia lényege. Amúgy meg pont ő beszél sztereotípiákról Aki azt írja, hogy "Ez a már nevében is alulmúlhatatlanul tirpák társaság a legsötétebb férfi-sztereotípiák megtestesülése, " Nem ismeri a tirpákokat. ( talán még azt sem tudja kiket takar a tirpák név) A tirpákok ( betelepült szlovákok) nagyon rendes, szorgos, dolgos emberek.
trendo
2015. július 23. 23:24
Örömmel olvasnék ilyen kritikát a vastagon állami pénzen fenntartott, Fábry féle műsorról is :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!