A mese az MNB-ben is folytatódik

2013. április 04. 19:04

Az egész program véleményünk szerint a választások előtti osztogatás egy igen perverz formája.

2013. április 04. 19:04
Rosa Parks
Kettős Mérce

Észt nem, csak pénzt osztanak

Sokan fellélegezhetnek a hír hallatán, hiszen ki nem szeretné visszafizetni az évek alatt felhalmozott, mára már súlyos terhet jelentő svájci frank hitelét? Álomvilágban élnek azonban azok az emberek, akik úgy gondolják ettől majd az országnak jobb lesz. Először is, Angliában a mai napig nem sikerült a bankokat rákényszeríteni arra, hogy a kis cégeknek is adjanak az ingyenhitelből. Lehet háborogni, hogy a karvalytőke mit meg nem tesz a szegény emberekkel, de a szörnyű valóság bizony az, hogy hitelt még az ókorban sem adtak ingyen.

Másodszor pedig a devizatartalék csökkentése pontosan az az észtelen költekezés, amitől »az elmúlt nyolc év« annyira szörnyű volt. Mi sem szeretnénk szépíteni a szocialista országvezetést, de ők legalább nem akartak egy hét alatt 1000 milliárdot elkölteni a devizatartalékból ingyenhitel formájában. Mert ugye semmi sincs ingyen: ezt a hitelt is kifizeti valaki, például a Magyar Nemzeti Bank.

Pénzt találtak a bankban, de jövőképet nem

Az egész program véleményünk szerint a választások előtti osztogatás egy igen perverz formája. Miután a jelenlegi kormány volt gazdasági minisztere vezeti a bankot, amire egyébként csak egyetlen példa van az EU tagállamok jegybankjai között, könnyebb dolga van a kormánynak. A kkv-k helyzete nem állítjuk, hogy jó. Például a régiós különbségek miatt a budapesti és a Pest-megyei régióban alig juthatnak EU-s forrásokhoz és a Kormány sem állt még elő túl sok csalogató programmal a kkv-k számára. A mostani programban van minden, csak egy dolog hiányzik belőle: koncepció.

Egy jól kidolgozott program része kéne hogy legyen egy elképzelés, egy vízió: mit szeretne a jegybank a hitellel elérni? Foglalkoztatásnövelést, bővülést, több női vezetőt, zöld beruházásokat? A hitelkiváltást célzó program igazából csak zsebpénz a vállalkozásoknak, akiktől valószínűleg hűséget várnak majd el a jövőben. Már csak egyetlen kérdés marad: ki fogja végül ezt kifizetni? Ingyenhitel nincs.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sebaj Tóbiás
2013. április 05. 07:26
Ehehe, olyan jó látni a sok bájosan naiv hívőt. Nem emlékeztek a Szechenyi tervre ? Meg a hozzá kapcsolódó vállalati hitelekre ? Hány munkahely lett belőle ? Mennyivel nőtt tőle a gazdaság ? Hány százalékot ugrott a GDP ? Tudjátok mekkora ma a vállalkozások részéről a hiteligény ? Nagyjából nulla. Nem azért mert magas a kamat, az kalkulálható, betervezhető. Azért mert nincsen piac, nincs vásárlóerő. Termelnének a nyomorultak, de nincs aki megvegye. Jelzem hasonló projekttel az angolok is előálltak pár évvel ezelőtt, ők is a valutatartalékuk terhére próbálták a kis, és középvállalataikat kedvezményes kölcsönnel megmozgatni. Abbahagyták, semmi statisztikailag kimutatható eredmény nem lett belőle. Pedig ott akad némi vásárlóerő.
ballada
2013. április 05. 00:25
Szocinak Matolcsy szálka volt a szemükben ,tele szájjal kiabálták Matolcsy leváltását ,szocllibek tudják hogy MNB uj igazgatójának jó elgondolásai vannak nem külföldi tőkéseket szolgálja ki ,hanem az országunk gyarapításán . ,ezt akarták megakadályozni.
ballada
2013. április 05. 00:19
Matolcsyék ismét a szociknak adtak egy nagy pofont,forint hitelezés beindul MNB-n keresztül ,ez az ami a gazdaságot élénkíti, magyar gazdaság beindul .Idegen külföldi bankok a drága hitelüket dugják fel maguknak. Szociknak nem tetszik a Matolcsy féle banki tranzakció ,kígyót békát összekiabálnak,ezt is ugyan úgy próbálják leszólni mint a rezsicsökkentést.Nyugaton (Angolok)sikeresen alkalmazzák a Matolcsy féle banki hitelezést. MNB-ban külföldi karvalytőkét nem lehet elhelyezni Simor leváltást követően,külföldi tőkével nem lehet kiszipolyozni tőlünk milliárdokat,lám még se bicsaklottak be a bankok.
tarackos
2013. április 04. 21:39
Szvsz ez nem osztogatás hanem ennyit tudnak. vö: egykulcsos. Pancserek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!