Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Matolcsy új csomagjáról liberális szemmel

2013. május 02. 11:37

Tudom, hogy sokan meg fognak lepődni, de most jót (is) fogok írni Matolcsy Györgyről.

2013. május 02. 11:37
Fodor Gábor
Fodor Gábor
Fodor Gábor blogja

„Matolcsy csomagjának bejelentésére és az új vezetés lényegében folyamatos, szintén a hitelezést elősegíteni hivatott kamatcsökkentéseire nem dőlt össze a világ. Ha egy ország bajban van, akkor érdemes különféle utakon keresni megoldást. Főleg akkor, ha a nagyvilágban, Japántól az Egyesült Királyságig, számos helyen alkalmazzák a nem-szokványos monetáris politikai eszközöket a válságkezelésben. Az unortodoxia önmagában nem lehet szitokszó, s azért mert a kormány nálunk a saját dilettantizmusát keresztelte el így, még érdemes kipróbálni a máshol már működő, nem szokványos módszereket. Az előző jegybanki vezetés ebben talán túl óvatos volt. Persze még nincs miért ünnepelnünk, de az már önmagában jó hír, hogy a Matolcsy-féle jegybank piacbarát lépésekben keresi a kiutat.

Miért ne lehetne pár milliárd eurót a nemzetközileg is magas devizatartalék terhére a hitelezés ösztönzésére fordítani? Miért kell várni a kamatcsökkentéssel, ha az infláció most éppen sok évtizedes mélyponton van, miközben a gazdaság szomjúhozza az olcsóbb hiteleket?

Szomorú látni, hogy Patai Mihálynak, a Bankszövetség elnökének óvatos derűlátását most megalkuvásnak, sőt, árulásnak tekintik ugyanazok, akik hangosan ünnepelték, amikor határozottan szembe szállt a gazdasági miniszter Matolcsy bankellenes lépéseivel. Patai - pozíciójának megfelelően - most nem tett mást, mint üdvözölte, hogy Matolcsy új posztján végre nem piacellenes intézkedésekben látja a megoldást, hanem a hitelezést akarja felpörgetni. A kurucoskodó »fejjel a falnak« és a »pápábbak akarunk lenni a pápánál« mentalitás között kellene megtalálni a helyes utat a monetáris politikában. És persze nemcsak ott.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OrangeOrder
2013. május 02. 22:06
Összeáll a régi Fidesz meg a Bonanza Banzai is? :D
Rézvirág
2013. május 02. 14:51
Vissza a gyökerekhez :-) Szerintem szétnézett a lelkem az ellenzéki oldalon, és akkor már inkább a Viktor...Persze nem holnap. Először csak egy gesztus itt, egy gesztus ott... sokaknak jelenthetne üde színfoltot egy liberális párt, amelyiknek (legalábbis látszólag) nem egyetlen célja, hogy leorbánnal. Attól még persze leorbánnal, de legalább úgy tesz, mintha nem is.
lutra
2013. május 02. 14:49
Gabika, oszd az észt otthon, a konyhában. A Fidesz nincs rászorulva a dicséretedre. Az szdszesek elkezdtek kimászni a pöcegödörből?
GáborGábor
2013. május 02. 14:31
Gábor, tudsz te, ha akarsz!!! Csak az a baj, hogy ritkán akarsz... Pedig Te többre lettél volna hivatott, mint a velejéig korrupt szadeszes - általad választott - párttársaid, írom eztm úgy, hogy az elveiddel továbbra sem értek egyet, cseppet sem... De rólad sugárzik, hogy hiszel a libsi maszlagban, míg a ex-kollégáidról sütött, hogy sosem érdekelte őket más, csak, hogy mikor csenget a "nyerőgép", és akkor nyomban lecsaptak a kasszára, mint gyöngytyúk a meleg takonyra... Csakhogy ez itt nem Las Vegas, és az emberek sem ostoba, hawaii pólós, 150 kilós nyugdíjasok, akik örömmel dobálják a coin-okat a nyerőgépbe, mint odaát... Ha komolyan gondolod ezt a liberálisok nevű projektet, akkor nagyon messze tartod magad a régi szadeszes, maszopos bagázstól, mert egy pillanat alatt hiteltelenné válsz... Megjegyzem, Bajnai is itt rontotta el, amíg hiteles ellenzéki alternatívaként tündökölt, addig nagyon ment a szekere, aztán amint befarolt a maszophoz, - sőt, most már talán kurcsányt is ízlelgeti - vége is lett a hitelességének, és már csak parlamenti küszöböket mérnek nekik... És az LMP is addig ment amíg a szarháziak - jávor, karácsony és tsai - nem kezdtek balra kokettálni, most a kiválásuk után a PM bajnaival közösen kevesebb százalékot tud, mint egy éve az LMP egyedül...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!