165 éves magyar dúlás

2013. május 07. 13:51

A magyar állam mára nyilvánvalóan maga alá temette a társadalmat.

2013. május 07. 13:51
HaFr
1000 leütés

„A magyar állam mára nyilvánvalóan maga alá temette a társadalmat, amelynek egyébként a megbízásából működik, amelynek egyébként az eszköze. A rendszerváltás utáni állam egy viszonylag rövid folyamat eredményeként a 2000-es évtized elejétől vált rapid módon átláthatatlanná a megbízói számára, ami annál is könnyebben ment, hogy a társadalom sose tanulta meg igazán e megbízói viszony lényegét: hogy nem csak ellenőrizheti és korlátozhatja az államát, de szigorúan véve meg is szüntethetné, ha úgy akarná. Ezzel szemben a centralizált állam ma meghatározza a közbeszédet, az állampolgárok (sic!) politikai hiteit és ellentéteit, diktálja a jórészt általa kreált problémákra adott válaszlehetőségeket, jutalmazza és bünteti a alattvalóit, minősíti az erkölcsi életüket, miegymás. (...)

Összefoglalva, a legfontosabb politikai törésvonal már nem a pártok, hanem a politikai osztály uralmát legalizáló állam és a társadalom között húzódik, és emiatt ez nem is szüntethető meg a politikai pártok versenyében.

Az ország egyetlen – ha szűkös is, de legalább létező – menekülési útvonala egy olyan már elfeledett, politikai-kulturális nemzetkoncepción és nemzetépítésen (rendszerépítésen) át vezet, amelyik egyaránt szemben áll a mai jobboldal által vallott populista-etnicista nemzetképpel, és a baloldali nemzeti koncepciótlansággal, és amelyik utoljára 1848-ban tudta megtermékenyíteni a magyar közgondolkodást. '48 örökségét azért is érdemes egy kicsit megpiszkálni, mert ott akadt el (khm, valójában mielőtt megkezdődhetett volna) a nemzetté válás és a polgárosodás közös programja, hogy utána a máig ható, 165 éves, változó intenzitású agónia során (ami pont egy újabb törökdúlásnak felel meg hosszában és hatásában is) újabb rétegei ülepedjenek le a nemzet lelkében együttműködésre való képtelenségnek, provincializmusnak, bosszúvágynak, intoleranciának, und so weiter. Amiért most itt tartunk, és egy új '48-at legalább szimbolikusan értelme lenne megfontolni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemormester
2013. május 07. 17:11
A "ti lenyomtatok minket, és ez szar" érzés nem túl igényes megfogalmazása.
Akitlosz
2013. május 07. 16:31
"szigorúan véve meg is szüntethetné, ha úgy akarná." Haha. Ahhoz a rohamrendőröknek is lenne néhány viperacsapása. Az állam - mindig minden állam - védi önmagát, a saját polgáraitól is. Nem szabad beszopni a minden hatalom a (nem) dolgozó népé alkotmányos kamudumát. A hatalom a hatalmon lévőké. "a baloldali nemzeti koncepciótlansággal, és amelyik utoljára 1848-ban tudta megtermékenyíteni a magyar közgondolkodást." Hogy mi? Hogy 1848. a baloldali nemzeti koncepciótlanság eredménye lett volna? Ezt a marhaságot! Kossuth Lajosnál és az 1848-1849-es szabadságharcosoknál kevés nemzetibb magyar volt, van lesz a magyar történelemben. Egy olyan politikust, aki úgy beszélne mint Kossuth Lajos, ma simán lenáciznának a bal oldaliak. De még talán a jobb oldali labancok is.
Zokni
2013. május 07. 16:24
Ennyire nem látom tragikusan a helyzetet. Talán egy-két választási ciklussal - s, ha Viktor jól lakott végre - talán visszaállítható a csírájában már létező civil társadalom. Ha tényleg már csak 1848 marad, mint kiindulópont, akkor azzal az erővel felkerekedhetünk, így, ahányan vagyunk kiszaladunk az Etelközbe, majd egy jó nagy lendületet véve, újrakezdhetjük a Honfoglalást.
silvester
2013. május 07. 15:50
A 165 -nek közel a felét a vörösöknek köszönhetjük.Ne aggódjon az anonym eszmefuttató,Mi Birjuk,de nem titeket.No és melyik az az ország a világon,amelyben a társadalom nem a hatalom alatt van?Talán a bibsi ,mesterséges kibuc a keleten.Ha emlékezetem nem csal a diplomáciai kapcsolat 1972-ben jött létre, kis! Hazánk és a kibuc között.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!