Lesz-e valaha európai démosz?

2013. május 29. 17:58

Az Európai Uniónak az alapdokumentumaiban lefektetett világos értékrendszere, ha úgy tetszik, közös identitást meghatározó alapvetése van.

2013. május 29. 17:58
Juhász Attila
tagokvagyunk

„Az európai társadalmakban az ellenségkonstrukció folyamata – különösen egy elhúzódó válsághelyzetben – természetes jelenség, amelyet az uniós intézményeknek kezelniük kell. Jelenleg az ellenség keresésének két irányát figyelhetjük meg Európában. Egyrészt – a fent említetteknek megfelelően – zajlik az egyes tagállamok, főként a centrum és a periféria viszonyainak elmérgesedése. Másrészt – ahogy arra a legutóbbi svédországi, valamint londoni és párizsi események is rámutattak – az iszlám bevándorlókban találhatja meg az európai polgárok jelentős része az ellenséget. Mindkét folyamat komoly veszélyt jelent az EU számára, hiszen ezek mind azokat a kirekesztésen és intolerancián alapuló nacionalista, euroszkeptikus érzéseket, illetve politikai szereplőket erősítik fel, amelyek vélhetően magát az európai integrációt is felszámolnák.

Hogy mi a megoldás az ilyen összetettségű problémákra, arra aligha van ma válasz. Annyi azonban bizonyos, hogy az uniós intézmények részéről nem folytatható a jövőben a pusztán szakpolitikai programgyártásra korlátozódó politikamentes kommunikáció.

Az Európai Uniónak az alapdokumentumaiban lefektetett világos értékrendszere, ha úgy tetszik, közös identitást meghatározó alapvetése van, ami azonban nem jelenik meg a hétköznapokban. Ivan Krastev, bolgár politológus sarkos megállapítása egyre jobban leírja a helyzetet: Európában az unió szintjén politikamentes szakpolitika-csinálás, míg tagállami szinten szakpolitika-mentes politikacsinálás zajlik. Ez az össze nem illés bizonytalan, törékeny modellt állít fel. Amennyiben az Európai Unió meg akarja védeni a saját maga által képviselt értékeket, és valódi közösséget akar teremteni, képesnek kell lennie arra, hogy a szimbolikus politikai vitákban is meggyőzően helytálljon. Ennek hiányában ugyanis az uniós »technokrácia« és a nacionalista »populizmus« konfliktusában könnyen az utóbbi arathat diadalt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dávid
2013. május 29. 21:43
"Az Európai Uniónak az alapdokumentumaiban lefektetett világos értékrendszere, ha úgy tetszik, közös identitást meghatározó alapvetése van, ami azonban nem jelenik meg a hétköznapokban" ez mekkora...igazi jakobinus tempo bazz:)) nekem is csomó nagy találmányom van, csak nem müködnek a gyakorlatban. hülye fizika, pfuj!
KannibálTatárÚr
2013. május 29. 21:22
"Az Európai Uniónak az alapdokumentumaiban lefektetett világos értékrendszere, ha úgy tetszik, közös identitást meghatározó alapvetése van, ami azonban nem jelenik meg a hétköznapokban." Ez az értékrendszer szöges ellentétben áll az UE túlnyomó többségének akaratával. Ezért nem demokratikus az EU.
KannibálTatárÚr
2013. május 29. 21:20
"Az Európai Uniónak az alapdokumentumaiban lefektetett világos értékrendszere, ha úgy tetszik, közös identitást meghatározó alapvetése van, ami azonban nem jelenik meg a hétköznapokban." Ez az értékrendszer szöges ellentétben áll az UE túlnyomó többségének akaratával. Ezért nem demokratikus az EU.
kjkj945
2013. május 29. 20:35
"""" A démosz a szavazati joggal rendelkező "nép", a szabad ember, de minden vagyoni megkülönböztetés nélkül. Őrá mondják: egy ember, egy szavazat. És ő az aki a cserépszavazással majdnem száműzte Periklészt. Mert a "nép"-et meg lehet mindig téveszteni. Lásd: magyar politikai fejlődés, pl: 2000-től. Mert nem mindig arra a szavaz a démosz, aki a legjobbat tenné neki. Mert a démoszra hat a "demagógia" is. A szótő ugyanis azonos. """""
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!