Magyar Bálint igaza és igaztalansága

2013. június 16. 09:19

A Magyar Bálinttal az e heti Élet és Irodalomban készült interjú, úgy gondolom, mérföldkő az Orbán-rezsim megértésében.

2013. június 16. 09:19
HaFr
1000 leütés

Örömömet csak egy valami árnyalta, nevezetesen, hogy ha igaz – és igaz –, hogy Magyar már 2001-óta melengette ezt a témát (első gondolatait már akkor publikálta), hogyan lehet, hogy a két kormány, amelynek utána tagja volt (2006-ig) – és a párt, amely Kis Jánossal kezdte, Magyarral folytatta, és egy Kóka nevű rettenetes figurával fejezhette be a történetét, miközben Kőszeg Ferenc szerint Magyar e párt informális irányítójaként egyúttal annak legfontosabb tönkretevője is lett – annyira vészesen keveset tett a maffiaállammal egyedül szembeszegülni képes demokrácia intézményrendszerének és kultúrájának megerősítése érdekében (sőt módszeresen rombolta is ezeket a közbeszerzések korrupciója, az elitizmus, a liberális belterjesség, az etika instrumentalizálása, az inkompetens kormányzás, az ország kulturális megosztottsága, a megtett és a meg nem tett dolgok mentén). Olyan pedigrével, mint az övé, hogy lehetett Magyar Bálint pont annyira vak a saját jelenére és közvetett felelősségére mindazért, ami most történik, mint amennyire éles szemű Orbán és a szervezett felvilág kritikájában? Másik oldalról: mi a garancia arra, hogy ha az ún. baloldal valamilyen isten csudája folytán nyerne a választásokon, a jelenről való minden tudása mellett (vagy éppen emiatt) nem folytatná ott, ahol O. abbahagyta? (Hogy az ezekre vonatkozó riporteri kérdések hol maradtak, azt már nem is firtatom.)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2013. június 16. 21:17
K. Szerző! Valamit félreért. A riportban nem az előző hatalom felelősségéről volt szó, hanem a mostani szerves fejlődéséről a forradalmár demokráciától a "nemzeti együttműködés" rendszeréig, melynek bizonyos vonatkozásai alapján inkább egy fajta bűnszövetkezeti együttműködésnek minősíthető. Magyarán az, hogy az Szdsz, és az Mszp megbuktak egy bizonyos pillanatban, még senkit (Orbánékat) sem jogosított fel arra, hogy utánuk a politikát "kreatív módon" a meggazdagodásuknak és a hatalmuk végleges bebetonozásának az eszközeként működtessék.
nyugalmazott tanár
2013. június 16. 12:00
annyira vészesen keveset tett a maffiaállammal egyedül szembeszegülni képes demokrácia intézményrendszerének és kultúrájának megerősítése érdekében Meggyesy Péter: Az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. A Magyar B vezette közoktatás is. Kakaóbiztos számítógép másfél millióért, stb. stb. Magyar B-nak elévülhetetlen liberális érdemei vannak a magyar közoktatás szétverésében.
balint60
2013. június 16. 11:47
Tisztelt Szerkesztőség! szemlézésük a szerkesztői manipuláció mintapéldánya; a szerző két megállapításának csupán egyikét közlik. "A Magyar Bálinttal az e heti Élet és Irodalomban készült interjú, úgy gondolom, mérföldkő az Orbán-rezsim megértésében, ezért mindenkinek olvasnia és ismernie kellene. Én is sokat értekeztem ebben a blogban az ügyről, de ha valaki az olvasóim közül általam is definitívnek tekinthető értelmezésre kíváncsi, javaslom neki a kitérőt az újságoshoz, vagy a lap jövő kedd reggeli online frissítését. Nyilván vannak elemek, amelyeket másként látok az ügyben, de elhanyagolhatók a szimpátiámhoz képest. A maffiaállam olyan szép, összeszedett leírását látjuk, hogy csak na. Irigykedem, hogy nem én írtam meg. Ismerni kell elméleti és praktikus céllal is: az utóbbival, hogy legyen végre egy -- legalább részleges -- helyzetértékelés a közös terminológia lehetőségével, amely végre képes szembeszállni a Fidesz masszív valóságértelmezésével, a narancsos narratívával. Well done". Az Orbán-rendszer mai látleleleté érdemel összevetni MB 2001-es értékelésével: lássuk a "szervezett felvilág" fejlődését... http://www.magyarhirlap.hu/velemeny/magyar_balint_magyar_polip__a_szervezett_felvilag.html
kjkj945
2013. június 16. 11:36
Ki az az MB meg az ÉS???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!