Visszapuskázás utánlövésre, azaz Cécile 2.0

2013. július 04. 15:19

Az egész Tormay-jelenségben egy darab olyan Uz Bencét vagy Krisztusfaragó embert se találunk, ami miatt a szerző megérdemelné azt, hogy lemossuk róla a jól megérdemelt náci jelzőt.

2013. július 04. 15:19
B. Boogieman
Tutiblog

„Aki kurvának megy, ne sírjon, ha… Nagy port felvert Kulturkampfos posztunk kapcsán elég furcsán alakultak a fejlemények. Ugyanis a legtöbb kardlapozást – amúgy érthető módon – saját sorainkból kaptuk. A múlt héten pedig a Mandineren kapott egy utánlövést, amire most válaszolunk is. (…)

Ezért amikor Tormay Cécile néni kapcsán előjön a Kulturkampfban betöltött szerepünk, magunkat leginkább egy szétlőtt kapualjban rekedt katonaként látjuk, aki holmi propagandisztikus célokért került két tűz közé. Aristo szerepe kétes számunkra, mert nem fedi fel véleményét (azon túl, hogy ízlés dolgában nem kíván velünk vitatkozni ) Számunkra valahol annak a komisszárnak a képét ölti magunkra, aki ránk, a visszavonuló bakákra maga nyit tüzet, merthogy parancs szerint egy lépést se hátra. Vagy mi. Aristo ugyanis számunkra elég értelmetlen módon védelmezi Tormay Cécile-t úgy, hogy nem tűnik túlságosan elhivatottnak a tekintetben, hogy miért is érdemelne szobrot, utcát, új kiadást a nyanya. Egyszerűen nem értjük. Az egész Tormay-jelenségben ugyanis egy darab olyan Uz Bencét vagy Krisztusfaragó embert se találunk, ami miatt a szerző megérdemelné azt, hogy lemossuk róla a jól megérdemelt náci jelzőt, és újra olvasottá tegyük műveit, ahogy azt mondjuk Nyírő esetében a korábbi cikkben is kinyilvánítottuk. Számunkra csak valami furcsa propagandisztikus elképzelés mentén nyer értelmet Szészil, hisz a »jobboldali olajmezők« – csak hogy tovább lubickoljunk a saját kis allegóriánkban – baromira másfelé vannak. Tormay kapcsán harcolni olyan, mintha Sztálingrádnál telelnénk. Egyszerűen nem éri meg, miközben iszonyú áldozatokkal jár, hisz végső soron a vita ugyanúgy a második VH körüli ideológiai elhajlások jelentőségét firtatja. De Tormay nem egy Ezra Pound, aki amúgy Nyírőnél és Tormaynál is durvábban nácult be. De ott van mögöttes érték, olyan, aminek a hatása, ereje többet ér annál, semhogy máglyára vessük a Canticost. De Tormay nem írt ilyent, és Nyírő sem. Nyírő legalább VALAMIT írt, de Tormay még annyit sem. Innen nézve meg az egész ügy nem éri meg. Ugyanúgy nem éri meg, ahogy Sztálingrád sem érte meg. Tormay Cécile nem képvisel akkora értéket. Kerényi meg egy szobában sikítozik, hogy márpedig egy lépést se hátra. Mi meg ott vagyunk a patchwork tarkaságú szociokulturális közegünkben, és próbáljuk megérteni, hogy mitől lesz jó, ha Tormay Cécile nénit rehabilitálják, és kiről szól a Kulturkampf?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
peninsulavaldes
2013. július 04. 19:31
olvastam tőle háromszor is, mert úgy alkotok véleményt hogy olvasok tőle, és nem az alapján amit fentről mondanak
peninsulavaldes
2013. július 04. 19:29
Tormay túlértékelt. Lehet olvasni nyugodtan, de fel van kapva. mert 50 évig nem beszéltek róla, és most jönnek ezzel az írófejedelem asszonnyal.
röviden
2013. július 04. 18:04
A kulturkampf tényleg értelmetlen. De nem úgy kell befejezni, hogy feladjuk az állásainkat. Tormay Kerényinek - akit egyébként el kellene hajtani - valszeg a Bújdosó könyv miatt fontos. Nekem inkább aa Ősi küldött vagy a Napkelet miatt. Boogieman nem hagyja magát, az ő esztétikai ítélete megkérdőjelezhetetlen, morális kiállása elvszerű. Frászt. Gátlástalanul továbbra is ragaszkodik a leszbikus vádhoz, amit a korabeli bulvársajtó szenzációhajhász módján tárgyal; fel sem merül benne, hogy amikorra az első zsidótörvény, mint erkölcsi vízválasztó hatályba lépett, Tormay már halott volt, így a reakcióját sem ismerhetjük. Lehet, hogy általa Szerb Antal, Halász Gábor túléli a kataklizmát. Egyébként is a mai normák szerint itélkezik, más volt a húszas-harmincas évek antiszemitizmusa, mint a mai. Ettől a mételytől az általa javallt népiek se voltak mentesek, de ez az apróság fel sem merül. Amivel egyetértek, az az, hogy olvassunk. Sokat, prekoncepció nélkül. Aztán akár véleményt is alkothatunk.
kjkj945
2013. július 04. 17:33
http://www.port.hu/boogie_nights/pls/w/films.film_page?i_film_id=260 A hetvenes évek csillogó diszkóvilága köszönt ránk, sok-sok ismerős zenével. A történet középpontja a pornóipar tündöklése és hanyatlása. Különösen érdekes, hogy Amerika egyik régi kedvenc sztárja tért vissza e filmben. Burt Reynolds felélte összes vagyonát és adósságokban úszott, mígnem újra kedvezően fogadta őt a közönség és a kritikusok egyaránt. Mark Wahlberg, azaz ahogy inkább a fiatal közönség ismeri, Marky Mark játssza a fiatal pornósztárt, akiben a tapasztalt producer meglátja a műfaj jövőjét. A naiv és fiatal Eddie extrém férfiasságával iszonyú pénzeket keres, emiatt azonban egyre jobban elveszti önkontrollját. A nagyképűség és a drogok által aláásott személyiséget nehezen fogadja vissza a társadalom és a korábbi érdekbarátok. """"""" Nagyjából az történt, Ace megjelent a pályán egy mixtape, hogy néhány underground rapper, Boogieman, úgy furat figyelemre méltó hasonlóságot egy saját. Boogieman írt diss track ^ ^ Ace, nyilván csak keres némi figyelmet, és az outro megtámadta őt egy csatát. Én komolyan Figyelmeztetem azonban, ha szereted Masta Ace, mint én, nem néz rá, ez az, amit én "d képzelni figyeli apád szerzés megvertek lenne, mint. Különben is, volt Boogieman szavalt valami írva mondókák, Ace, aki megpróbálta freestyle, dobták ki, és ez az egész egy kicsit kínos. De ezt írta később, hogy az utolsó szó, és felajánlotta ezt betekintést Dear Diary : "Aki hagyja, hogy vissza az ajtó kap egy csettint az állkapocs / mert te biztos nem kopogó többé / már bizonyított hogy a lírikus Lounge ügy / próbál harcba mondókákat írtad az úton van / talán legközelebb, akkor nem tudom, hogy játsszon fair / mondjuk a legjobb írott szar, iskola 'em, mint a napközi " """""""
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!