Popularizálódik a kulturális élet

2013. július 09. 09:27

Alföldi Róbert kiváló színészként remek érzékkel játssza el a politika által meghurcolt igazgatót. Interjú.

2013. július 09. 09:27
L. Simon László
Demokrata

Mi lehet az oka a kultúra ilyen mértékű háttérbe szorulásának?

Az internetes kultúra a magaskultúrához való viszonyt alapvetően alakítja át, s hihetetlen tempóban popularizálódik a kulturális élet. Kérdés, miről szól például az a gesztus, hogy Matolcsy György emlékérmet adott ByeAlexnek, ezzel az indoklással: »az elért teljesítményével Magyarország XXI. századi kultúrájának méltó képviselőjévé vált?« Ez kulturális gesztus vagy csupán politikai marketingfogás? (...)

A fordítottja viszont igaz: ha olyasvalaki kap díjat, aki vitatható, a közvélemény egy része azonnal felhördül, és máris a demokráciát látják veszélyben forogni.

Igen, ám ezek a vélemények csak és kizárólag politikai értelemben, a politikai erőtérben értelmezhetők.

Az Alföldi-ügy is?

Ami a Nemzeti Színház igazgatója körül a mai napig történik, alapvetően politikai és nem kulturális jelenség, illetve annyiban az, amennyiben a politikum kulturális kérdés. Alföldi Róbert kiváló színészként remek érzékkel játssza el a politika által meghurcolt igazgatót. Ezzel együtt az ő megszólalásai is inkább értelmezhetők politikailag, mint művészetileg. Ezért is bíráltam a Mephisto-rendezését, mert úgy láttam, hogy Alföldi elszalasztotta a lehetőségét annak, hogy Szabó István filmjéhez hasonló módon elemelkedjen a napi sérelmektől: ami neki konkrétan az, hogy nem ő maradt a Nemzeti igazgatója. Nem egy jelenetben szándékosan, konkrétan és szó szerint beemelte a remény színházát vizionáló Vidnyánszky Attila mondatait, megjelenítve riválisát az előadásban – ami szerintem művészi értelemben erőteljesen megkérdőjelezhető. Akkor lenne ugyanis ez az előadás művészileg is kimagasló, ha az adott politikai szituációtól függetlenül képes lenne megmutatni a gyenge, a hatalomnak kiszolgáltatott, annak bezupáló művészt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
belga
2013. július 09. 17:06
Alföldi eljátsza, mert fel van kérve erre a szerepre. Bal-lib média annyira túllihegi ezt az ügyet(is) amennyire csak lehet. Aztán ember legyen a talpán aki ellen tud állni annak, ha drukkerei hőst kívánnak belőle faragni. Csakúgy, mint az a politikus, akit szinte vallásos elkötelezettséggel imádnak előbb vagy utóbb mindenhatónak hiszi magát. Szóval a hiba leginkább bennünk van, mi vagyunk azok akik imádunk/gyűlölünk, sárba tiprunk/egekig magasztalunk. A szereplők pedig megfelelnek elvárásainknak. Úgyhogy kár csodálkoznunk. (Ha belegondolok fórumozók jó részének hozzászólásaiból is az jön át, hogy nem a szélsőséges elkötelezettségeket utálják, az elfogult nézőpontot, hanem azt, ha az ő kiválasztottjukat a másik oldalról kritika éri. Miközben a másik választottjával szemben bármit, bármilyen hangnemben megengedhetőnek tartanak. Maga az adott kérdés tárgyszerűségében többnyire nem is érdekes.
meska
2013. július 09. 15:53
Egyébként meg tényleg popularizálódik: -foci -kultúrpolitika -buzizás E háromhoz lassan mindenki ért!
mickamakka
2013. július 09. 13:44
tyűha. én sajnos nem iszom vidnyánszky mondatait, így nekem - szerencsére - nem zavarta meg a vidnyánszky vonal a mephisto művészi értékét. persze gondolom, l. simon hasonlóan csalódott vidnyánszky bolha a fülben előadása miatt is. a kedves direktor úr ugyanis annyira árnyaltan vitte színre az euroszkepticizmusát, hogy eu-s zászló díszítette a kuplerájt, euróval fizettek a kurvákért és különben is mindenki ostoba volt benne csak a magyar nem. ejj, ez aztán a művészi finomság.
Andre1bp
2013. július 09. 13:16
A Mephisto az alig 500 fős vágóhidi gagyiból szépen átköltözik a belvárosi Vígszínház több, mint 1000 fős nagytermébe. Király!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!