Nem négy évig tart a világ

2013. július 09. 09:55

Egy kormányfőnek fontos tudni azt is, hogy meddig tart az ideje, ez ugyanis nem egy örök állás. Interjú.

2013. július 09. 09:55
Vámos Miklós
hvg.hu

Ön sohasem politizál. Nem dolga az egy írónak?

Esterházy Péter mondta a rendszerváltás környékén, hogy »amikor az írók számára már megengedett a politizálás, akkor egyszersmind nem is érdemes«. Ehhez tartom magam.

Egy videointerjúban viszont kifejtette, hogy ha ön lenne a miniszterelnök…

Semmiképp nem vállalnám. A prózaírás nagyobb hatalom.

… akkor tudná, mit kellene tenni. Mit?

Ez egy hálátlan téma, mert ha válaszolok, úgy járok, mint Weöres Sándor gyerekversének hőse, aki azt mondja, hogy »Mindenki hülye, csak én vagyok okos, mert nekem a seggemben is fejem van!«. Leegyszerűsítve: az a véleményem, hogy abból a gyerekből vagy felnőttből lehet jó politikus, aki egy osztálykirándulást jól meg tud szervezi. Mindenki ismeri azt a buzgómócsing-típust, aki rohangál a füzetével, striguláz (hányan jönnek, hány szoba, milyen busz kell, ki hol ül a buszon stb.). Ez nem mindig gyerek, lehet, hogy a tanár, mindegy. Ez a miniszterelnök egyik szükséges képessége. A másik: ne gondolja, hogy neki kell mindent megcsinálnia, neki ugyanis dolgoztatnia kell. Ki kell választania a megfelelő embereket, akiket olyan pozícióba kell tennie, ahol a szakértelmükre szükség van, és aztán hagyni kell őket dolgozni. Esetleg néha kérni tőlük valamilyen beszámolót. Ha ez így menne, az ország elindulna a helyes irányba. Egy kormányfőnek fontos tudni azt is, hogy meddig tart az ideje, ez ugyanis nem egy örök állás. Ha valaki ezt a nézetet el tudná sajátítani (még nem láttam rá példát a hazánkban), akkor figyelembe venné, hogy nem négy évig tart a világ.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
locsaba
2013. július 09. 13:42
Pont te hiányoztál te ősbolsevik pojáca. pityinger lacika (dopmen) török zsótika mellé nagyon kellettél. Együtt a csapat. "...akkor figyelembe venné, hogy nem négy évig tart a világ.” Ebben igazad van. Sokszor négyévig.
berzsian56
2013. július 09. 13:24
Hejj.., Nyikolaj Nyikolajevics , öreg szőrehullató partizán. Hát téged is befogtak? Neked is elő kell adni a kötelezőt? Hát nem jobb volt régen az utcán gerillát jácccani? Akkor az elvtársak hátulról biztosítottak, most meg marad a brancs, ami egyre kopik. Nehéz szakma az ellenállás, és már nem is fizet olyan jól, mint régen. Ugye, ugye.
0bsitos
2013. július 09. 13:15
Bizony nem négy évig tart a világ... a következő négy évtől máris be vagytok sz@rva. Így van ez jól...
imres
2013. július 09. 12:12
Eléggé primitív gondolkodás, ahogy Vámos elvtárs elképzeli a miniszterelnöki posztot. Olyan tipikus komcsi beállítottság. "Néha kérek egy jelentést." Be is baszna, Vámos elvtárs, ha így működne a miniszterelnök. Még szerencse, hogy Vámos elvtárs nem tör ilyen babérokra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!