Ezért is nehéz kicselezni Orbán Viktort

2013. augusztus 30. 14:55

A Magyar Hajnal megjelenése sokkal fontosabb mozzanat, mint ránézésre tűnik.

2013. augusztus 30. 14:55
autognomia
Hacsaknem

Ha Lenhardték valóban párttá alakulnak, azzal a »vállalhatatlan« Jobbik vállalható partnerré avanzsál a Fidesz számára, a nyíltszíni egymásba kapaszkodás ma még létező elvi akadályai pedig elhárulnak. Vona Gábor pártja már nem a legszélsőségesebb politikai erőnek fog számítani a palettán, amellyel - Európa szeme láttára, a demokrácia látszatának megőrzése szempontjából - ciki lenne összeborulni, koalícióra-kormányra lépni. A Magyar Hajnal párttá alakulásának tétje ebben az értelemben csak részben az, hogy jobbról előzze a Jobbikot. Miközben persze mentesíteni fogja a Jobbikot a folytonos szélsőséges, nem ritkán nagyon fárasztó megnyilvánulásoktól, illetve a Fidesz kormány kényszeredett bírálatától, elsősorban megkönnyíteni és legitimálni fogja igen valószínű együttkormányzásukat.

Erről pedig azért fontos beszélnünk, mert reálisan szemlélve azt gondolom, hogy a 2014-es országgyűlési választásokon sem a demokratikus ellenzék csonka(?) szövetsége, sem a Fidesz-KDNP nem szerez abszolút többséget a Parlamentben. Más szavakkal: bár a 2014-es választást megnyerni valószínűleg nem tudja, a Fidesz-KDNP mindenképpen szerezni fog annyi mandátumot, hogy a Jobbikkal együtt meglegyen a kényelmes többsége. Orbán Viktor hatalommániáját, a Fidesz szélsőjobb felé oda-odakacsintó fent vázolt magatartását, - és megkockáztatom - a Fidesz-szavazók bizonyos részének bevallatlan/nyílt Jobbik-szimpátiáját tekintve, ilyen módon nettó elősegítője lehet a Fidesz-Jobbik összeborulásnak.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!