Játszadoznak baloldalon: egyharmad, ami inkább egynegyed

2013. augusztus 27. 11:34

Hiába kapja meg az Együtt az egyéni kerületek egyharmadát, ha azok többségében totál esélytelen. Az asztalborítás tektonikus okait vizsgáltuk.

2013. augusztus 27. 11:34
Bezerédi
KerDem blog

Szintén sokatmondó adat, ha a 2010-es választási eredmények alapján vizsgáljuk a 40 darabos átadandó körzetcsomagot. Azt láthatjuk, hogy miközben a Fidesz egyéni jelöltjei 2010-ben átlagban 33 százalékkal előzték meg a szocialista jelölteket, addig ezekben a kerületekben 37 százalék volt a különbség. Továbbá, a Fidesz 2010-ben országosan 24 százalékkal előzte meg az MSZP, az LMP és az MDF – a játék kedvéért ezúttal egybeszámolt – eredményét, az MSZP által átpasszolni szándékozott körzetekben azonban ebben a képzett kategóriában 30 százalék volt a különbség.

Bajnaiék ugyan eleve azzal az igénnyel indultak, hogy a billegő, szoros kerületek jobboldali jelöltjeit is megszólítanák, ennek sikertelenségével és a mostani kerületbeosztással azonban egy baloldali kudarc fő vesztesei lehetnek. Számításaink szerint a Tárki 2013 júliusi adatai alapján egy most vasárnapi választáson a Fidesz 118, az Együtt 16-20, az MSZP 44-48, a Jobbik pedig 17 mandátumot szerezne abban az esetben, ha a két balos formáció egyharmad-kétharmad arányban osztaná el a listás helyeket. Ráadásul úgy tűnik, hogy a kockázatokat sem egyenlően viselnék a felek, egy baloldali erősödés nem járna az Együtt-mandátumok arányos növekedésével. Ráadásul szocialista források szerint az MSZP csak a listás helyek egyötödét adná át, ebben az esetben Bajnaiéknak egy most vasárnapi voksoláson legfeljebb csak 11-15 mandátum jutna.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Toportxán tiszteletes
2013. augusztus 27. 13:51
Ahogy elnézem csak pszichopata szólt még hozzá a poszthoz.Azt hiszik találnak elég hülyét tavasszal aki benyalja a narancspávatáncot narancsbrokival a szájában...Már a narancshívek fele is baromkodásnak tartja a kormányzásukat!
ördöngös pepecselés
2013. augusztus 27. 13:44
"meg mert tart a kisbőgő "feljebbvalóitől", " hát látva azt amit az Orbán is kapott, megfejelve a Mesterházy jóval kiszolgáltatottabb és függőbb helyzetével nincs min csodálkozni
ördöngös pepecselés
2013. augusztus 27. 13:20
nem értem a háborgás okát. A jobbik támogatottsága nagyobb a libásokénál oszt mégis elégenetlenek a több képviselővel pedig hálásak lehetnének az MSZPnek aki odaadja nekik. Hát a libránert nem akarják mondaná az öreg bakter.
Tusinger_Hyppolit
2013. augusztus 27. 13:14
No, de így nehezebb lesz eligazítani a Nép- szabó/faszát, hogy Gordony-kétláb vagy Mesterházy négyláb e a jó a la Állatfarm?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!