Koncert van a kanapénkon!

2013. augusztus 31. 09:53

A lakáséttermek, lakástárlatok divatja mellett itt egy új urbánus trend, a „szalon revival”, azaz a Sofa Underground mozgalom.

2013. augusztus 31. 09:53
Klementisz Réka
Mandiner

Hogy mi a nagy dolog abban, ha valaki a saját lakásába, kertjébe intim hangulatú koncertet szervez, és vendégül lát néhány vadidegent? A lakáséttermek, lakástárlatok divatja mellett itt egy új urbánus trend, a „szalon revival”, azaz a Sofa Underground mozgalom. Augusztus 3-án egy szemlőhegyi kertben Budapesten is megrendezték az első Sofa Underground koncertet néhány résztvevővel, akik Belle Belle finomra hangolt szettjét élvezhették élőben. A szervező Bircsák Eszter nem talált fel újra semmit, mondja, épp csak igyekszik átültetni itthon is a gyakorlatba, amit Madridban látott.

A Sofa Underground mozgalom New Yorkból kiindulva hódította meg Krakkót, Valenciát, Sevillát, Gibraltárt, Madridot egy végtelenül egyszerű ötlettel; alulról szerveződő, a sima házibuliknál, a klubozásnál exkluzívabb koncertekkel. A mozgalom szervezői közvetítő szerepet vállalnak abban, hogy a résztvevők egymásra találjanak.

Egy jó kanapékoncerthez nem kell más, csak egy nyitott, közösségi élményre éhező lakástulajdonos, egy(néhány) szűk körben (is) megmutatkozni vágyó zenész, és alkalomszerűen verbuválódó közönség. Pénz nem mozog, minden koncert nonprofit, bőséges vendéglátásért cserébe legfeljebb becsületkassza működik.

A lakáséttermek, -tárlatok, -színházak, a Restaurant Day és a hasonló közösségi kezdeményezések sorába tökéletesen passzol a Sofa Underground. A fogyasztói tömegkultúra ellenében szintén az intimitás és az exkluzivitás iránti igény hozta lendületbe az elmúlt néhány évben.

Bircsák Eszter szerint egy-egy ilyen koncert ideális fórum lehet bemutatkozásra új zenekaroknak, de ha csak a brit Black Cab Sessions évek óta tartó sikerét vesszük, miért ne lehetne érdekes egy kis kitérő már befutottaknak is? A BCS ötletgazdái 2007 óta sorra veszik rá a legnagyobb neveket Bon Ivertől a The Nationalen át a Mumford & Sons-ig, hogy játsszanak el egy-egy dalt csak úgy, taxiban utazva. A taxikoncerteket rögzítik, a sorozatot tízezrek követik.

A szervezők reményei szerint egy éven belül több magyar városban is rendeznek majd kanapékoncerteket, Budapesten legalább havonta egy szerveződik, és esetleg támogató is áll a mozgalom mögé. A zenészek egyelőre egymást ajánlják fellépőnek, a közönség is főleg szájhagyomány útján verbuválódik, de ha itthon is megnő az érdeklődés a koncertek iránt, a Restaurant Day-hez hasonló egynapos Sofa Underground fesztivál lenne a továbblépés. A mozgalomnak még csak Facebook-oldala van, itt bonyolítják a szervezést és a közvetítést, a meghirdetett koncertekre e-mailben lehet regisztrálni, bejutni pedig korlátozott számban, jelentkezési sorrendben lehet.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2013. szeptember 01. 15:29
Nekem tökmindegy, hogy ki e ötletek ôsapja/ôsanyja, de tudom pld, hogy sokan kizárólag a couch-surfereknek köszönhetik, hogy világot tudtak látni. És visszaélésekröl nemigen hallani.
Selamat
2013. szeptember 01. 11:03
Meg sem merem emliteni, hogy hány éve annak, hogy a szocializmus épitése helyett, ilyen "kanapé" koncertekre, illetve eszméletlen jó szinészi előadó estekre jártunk, házról házra, vagy lakásra. Szerintem a nevjorkiak lopták el tőlünk ezt az ötletet, mert határozottan emlékszem, hogy az egyiken több amerikai is volt ;) Attól meg mindig jókedvem lesz, mikor látom a Ki Mit Tud-unkat angolra, meg amerikaira leforditva. Meg azt az összeget, amit ezekből összehoztak már eddig is. Anno, bár kérték, hogy csak olyat vigyen magával az ember, akit ismer és bizik benne, mégis előfordult, hogy a koncert alatt jól kipakolták a lakás másik szobájában lévő értékeket. Aznap, senkiben nem maradt varázslatos élmény.
duzur
2013. szeptember 01. 11:03
Jó adag megelölegezett bizalom is tartozik mindahhoz amikor idegeneket enged be az ember az otthonába. De van abban valami varázslatos amikor fontosabb a közös élmény mint a tárgyak féltése.
duzur
2013. szeptember 01. 11:02
És persze a couch-surferek és minden hasonló kezdeményezés segít kidriblizni a vadkapitalizmust és egyúttal emberi arculatot is ad az agyontechnizált világnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!