Abdel-Fattah al-Sziszi és Orbán Viktor, avagy ha a teve a sivatag hajója

2013. augusztus 02. 17:18

Halmai éles és elfogulatlan elmeéllel párhuzamot von a mai Egyiptom és Magyarország politikai rendszere között.

2013. augusztus 02. 17:18
Pelle János
Gondola

„Olykor új megközelítésű cikkre bukkanok az És-ben. Ilyenkor a fejemhez kapok és felkiáltok: hogy juthatott ez valakinek az eszébe? Tréfál a tisztelt szerző, vagy komolyan gondolja? Mint most is. Még egyszer elolvastam a címet és szerzőt, és leírom, schwarz auf weiss, miről van szó. Az ÉS 2013. július 19-i számában jelent meg Halmai Gábor: Puccs kontra jelentés című több, mint kolumnás értekezése. Az írásmű alcíme: Az egyiptomi és a magyar szuverenitás korlátozásáról. Halmai igazán művelt ember, alkotmányjogász, egyetemi tanár, az Országos Választási Bizottság volt elnökhelyettese, egyéb, rangos titulusairól nem is szólva. Mire jut egy ilyen briliáns elme a mai Egyiptom és Magyarország, a kaotikus »Arab Tavasz« és a 2010-es magyar »fülkeforradalom« összevetéséből?

Az eredmény mellbevágó. Egy régen hallott eszmefuttatáshoz hasonlít, mely a közismert szólásra épül. Eszerint ha a teve a sivatag hajója, akkor a hajó a tenger tevéje. Továbbá: a sivatag a teve tengere, a tevehajcsár pedig a hajóskapitány. Halmai éles és elfogulatlan elmeéllel párhuzamot von a mai Egyiptom Magyarország politikai rendszere között, és azt állítja, hogy a törvényesen megválasztott elnököt posztjáról eltávolító, és őt házi őrizetbe helyező Abdel-Fattah al-Sziszi tábornok, az egyiptomi hadsereg vezetője ugyanolyan törvénytelenül korlátozza országa szuverenitását, mint teszi azt a kétharmados parlamenti többségre támaszkodó, s e felhatalmazás alapján a képviselőkkel új alkotmányt elfogadtató magyar miniszterelnök, Orbán Viktor.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Necoure Yamakee
2013. augusztus 03. 08:16
Egyszer engem Orbán békává változtatott!
ikaljan
2013. augusztus 03. 07:16
No, akkor most eljutottunk odáig, hogy a baloldali véleményformáló elit egészen komolyan levezette, hogy Orbán Viktor egyszerre hasonlít Murszira és as-Sisire. Mursi esetén ugye az a tanulság, hogy a parlamenti többség tudatában unortodox módszereket alkalmazott, meg nem működött együtt a demokratikus erőkkel, ezért a NÉP leváltotta, ezért jobb, ha Orbán Viktor vigyázó szemé Kairóra veti... Aztán amióta a rendszeres tömegbelövetés, a cenzúra újbóli bevezetése, a politikai bebörtönzések, és általában egy virtigli katonai junta működési mintázatai egy picit kezdik aláásni a "NÉP leváltja a zsarnokot" - narratívát, azóta a baloldali értelmiség as-Sisiben kezdi felfedezni a viktoriánus tulajdonságokat. A jobboldal - köztük Pelle pajtás is - meg nagyjából leszarja az egyiptomi eseményeket, a lényeg, hogy Viktor meg legyen védve.
balbako_
2013. augusztus 03. 06:39
Tényleg mellbevágó!Halmai Gábor és csodálója önként kiállították magukról a hülyeségi bizonyítványt. Az olvasóik már eddig is azok voltak. A gyűlölködés szakmai köntösbe bújtatva is az, pucér, acsarkodó liberális. Mi tagadás így kicsit érthetőbbé válik miért rohadt szét atomjaira az efféle gondolatok tárháza az SZDSZ.
1120
2013. augusztus 03. 04:06
Halmai egy közönséges gazember.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!