Unom a politikát!

2013. augusztus 31. 10:43

Nézzünk Alföldi-darabokat, de olvassunk Wass Albertet és Tormay Cecilt is!

2013. augusztus 31. 10:43
Sasvári Péter
Átlátszó oktatás

„Az mindegy, hogy valószínűleg Csurka egyetlen színpadi művében sincsen semmi »szélsőjobbos«, amikor egy színház közelébe került a baloldalnak rögtön hisztériát kellett csapnia. Nyírő sem politizál a műveiben, mégis halálra van ítélve a baloldalon, mert tagja volt a nyilas parlamentnek (ugyan a kedves vádaskodó elvtársak, vagy azok párttársai közül hányan (nem) voltak tagjai a kommunista parlamentnek, vagy államapparátusnak?!). Nyírő és Csurka »nyilasok« tehát a műveikben biztosan zsidó kisgyermekek elevenen felfalására fognak felszólítani, Alföldi meg »buzi«, tehát a műveiben biztosan..izé, buzerálni fog. Ilyen egyszerű a szemellenzős logika. A legnagyobb probléma ezzel van. Ez az igazi előítéletesség. (...)

Mi lehet a megoldás? Amit mi tehetünk, az nem sok, csak annyi, hogy felhagyunk a pártos kultúrafogyasztással. Nézzünk Alföldi-darabokat, de olvassunk Wass Albertet és Tormay Cecilt is! Ennél a politikusok azok, akik többet tehetnének… ha akarnának! Mert ahhoz teljes szemléletváltásra lenne szükség, mert a pártos kultúra, csak a pártos közélet egyik tünete. Valódi, pártatlan művészet, kultúrpolitika csak akkor lesz, ha ez a váltás más területeken is végbe megy. Ha pártbizalmi bizottsági tagok helyett szakértők lesznek, pártkatona szavazógépek helyett képviselők, sárdobálás helyett szakmai viták, röviden: politika helyett igazgatás!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egykettő
2016. október 31. 01:59
Ez a nézzünk Alföldit, de olvassunk Wass Albertet is gondolat pontosan ugyanazt a logikát képviseli, mint ami ellen próbál felszólalni. Nem kell kiegyensúlyozottan fogyasztani a kultúrát. Sokfélék vagyunk, mindenki olvassa azt, ami tetszik neki. És próbáljon meg önálló véleményt alkotni. Nem kell fél szemmel lesni a párthovatartozást,az aktuális kánon véleményényét, csak hagyni, hogy átjöjjön a mű üzenete. Ha nem jön, nincs semmi baj, ott van ezer másik író. A probléma mindig azzal van, amikor emberek másoknak próbálják megmondani mit gondoljanak. Wass náci volt? Ok. Ady meg egy részeges állat. A műveiknek külön, önálló élete van. Ahogy az olvasónak is. Majd ő eldönti. Coelho meg Wass gyenge író? Nem számít. Nekem tetszett, amit olvastam tőlük. Hamvas Bélát és Eszterházyt képtelen voltam végigolvasni. Velük kínlódjam, mert nagy írók? Nem, ők másoknak nagy írók. Szégyelljem magam, mert a szarmagyarozó Spiró meg nagyon tetszik? Szégyellje magát az, aki folyton mások véleményét lesi és képtelen kiegyenesedve elmondani a sajátját.
Obulus
2013. szeptember 16. 17:05
A mű sem remek.
Obulus
2013. szeptember 06. 13:17
Hogy Wasst kéne olvasni, azzal nem értek egyet, bár mindenki azt olvas amit akar. Sokan olvassák Szilvásy Lajost is, ami ugyanolyan lektűr, mint a népi giccseket író Wass. Annyi jó író van, kedves Sasvári Péter, miért ezeket kell kiemelni? Vagy ilyen gyenge a felhozatal, 4 név, az ideológiailag elkötelezett oldalról?
narancsos-kaméleon
2013. szeptember 06. 13:17
"Nézzünk Alföldi-darabokat, de olvassunk Wass Albertet és Tormay Cecilt is!" Aki az utóbbi kettőt olvassa rendszeresen és kedveli, az nagy ívben lesz@rja az alföldiféle gagyi moslékot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!