Pesszimistván – a 30 éves István, a király

2013. augusztus 21. 20:00

Az a fajta spleen burkolja be ezt az előadást, ami szükségszerűen már csak hiábavalónak láttatja a küzdelmet, amit tenni vélnénk, amikor erre a tízmilliónyi nemzetre gondolunk.

2013. augusztus 21. 20:00
Sergő Z. András
Filmtekercs

„Nem kérdés, hogy egy mai István, a király egy kiábrándultabb változatot mutat. 30 éve talán az lehetett a kérdés: ki mit mer kimondani? Ma már inkább az: ki mit akar, egyáltalán minek van értelme kimondani? Az a fajta spleen burkolja be ezt az előadást, ami szükségszerűen már csak hiábavalónak láttatja a küzdelmet, törekvést, amit gondolnánk, tenni vélnénk, amikor erre a tízmilliónyi nemzetre gondolunk. Szomorú darab tehát Alföldi István, a királya.

Eszembe is jutott az új Nemzeti Színház megnyitása alkalmából bemutatott Az ember tragédiája darab, amelyet 2002. március 15-én talán ugyanilyen nagy várakozás előzött meg (és amelyben éppen Alföldi Róbert játszotta az ördög szerepét, milyen véletlen). Szóval akkor, 11 évvel ezelőtt emberek ezrei háborodtak fel az elmaradt az utolsó mondat hiányán: »Ember küzdj, és bízva bízzál!« – azt hiszem, valami hasonlót láthatunk itt is. Tegnap újra megfogalmazódott, hogy minden hiábavalóság. Madách után Boldizsár Miklóst is utolérte a korszellem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2013. augusztus 26. 12:19
http://www.rtlklub.hu/hirek/belfold/video/216983 http://www.rtlklub.hu/hirek/belfold/video/217185 http://www.rtlklub.hu/hirek/belfold/video/216985 Egy-két agymosott klubtárs. Provokálni, ez vonatkozik rád, elgondolkodtatni, ez a többiekre. :-)
koronaszepe
2013. augusztus 23. 01:31
"Szomorú darab tehát Alföldi István, a királya. " Alföldí István :-))) Egyébként vérprofi, aktuális, elgondolkodtató újraértelmezés volt. Örülök neki, hogy helyben úgy a közönség - felállva, vastappsal -, mint az alkotók, szerzők is a legnagyobb elismerés hangján szóltak Alföldí rendezéséről. Bravo !
Berecskereki
2013. augusztus 23. 01:30
"Alföldi Róbert játszotta az ördög szerepét" Milyen ördög? Barna, vagy veres? ;-)
citizen queen
2013. augusztus 22. 23:23
"A darab egyebkent rendkivul tetszett, a legjobb szereplo minden ketseget kizaroan a feher lo volt, verbo, a rendezo szandekat szaz szazalekig kifejezo, arnyalt alakitasara remelhetoleg meg evtized mulva is emlekezni fog mindenki" :DDDD Köszi ezt a sziporkát, jól indul a napom!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!