Fordulat

2013. augusztus 15. 09:47

Mostani növekedésünk az alacsony tavalyi bázis eredménye – meg talán az autóipar segít. Ez így nem tartható fent. Nincs fordulat. Magyarország rosszabbul teljesít.

2013. augusztus 15. 09:47
Várkonyi Iván
NOL

Minderre azt mondani – amit a Nemzetgazdasági Minisztérium tegnap hivatalos közleményben tett meg –, hogy »az elmúlt három év eredményeként Magyarország a fenntartható gazdasági növekedés pályájára lépett«, több, mint önámítás. Bűn. Attól ugyanis a növekedés nem lesz fenntartható, hogy egyes adatok szépen festenek. Való igaz, soha nem volt ennyi re alacsony az infláció, az államháztartás hiánya valóban három százalék alatt tartható, a számok szintjén javul a foglalkoztatási helyzet, és vissza lehetett fizetni az IMF-hitelt is. Ám a számok mögé nézve a kép rémisztő: az inflációt művi, a későbbiekben esetleg még nagyobb problémákat hozó intézkedéssorozat (például a rezsicsökkentés) nyomja le. A hiányt csak óriási nehézségekkel, a visszaeső növekedés miatt hiányzó bevételek pótlása okán kivetett, a bővülési esélyeket tovább csökkentő különadók árán lehet kordában tartani. A foglalkoztatási helyzet is csupán az állami bűvészkedés (a munkanélküliek közmunkásnak álcázása) és a külföldön munkát vállalók számának növekedése miatt jobb. Az IMF-hitelt azért fizettük vissza, mert a kisebb növekedés és az alacsonyabb infláció miatt a forintban kifejezett GDP-adat is rosszabb lesz a számítottnál, így törleszteni kellett az adósságból, hogy legalább a GDP arányában kifejezett adósságmutató javulhasson.

Mostani növekedésünk az alacsony tavalyi bázis eredménye – meg talán az autóipar segít. Ez így nem tartható fent. Nincs fordulat. Magyarország rosszabbul teljesít.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
celkereszt
2013. augusztus 15. 11:45
Az EU is 0,5%-kal nőtt a tavalyi alacsony bázison, mégsem fanyalog senki sem.
kitiltott
2013. augusztus 15. 11:40
Tehát a növekedés negatív eredmény a baloldal szerint.. értem és akkor gyurcsányék azért vették fel az IMF hitelt 2008-ban amikor dübörgött a pannon PUMA mert akkorát nőt a gazdasági teljesítmény hogy csak na igaz "Népszabóság"..ennyire hülyének néztek bennünket??
narancsos-kaméleon
2013. augusztus 15. 11:15
"Magyarország rosszabbul teljesít." Ugyan olyan szarul, mint amikor ti voltatok a polcon. Csak a finesz, fineszesebben tálalja a népnyúzást. A birkák meg, be is szopják.
Horst_Tappert
2013. augusztus 15. 11:02
Teljesen mindegy, mekkora a bázis. Ha eddig esés volt, most pedig növekedés, akkor az fordulat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!