A Vígszínház független, mindig is az volt

2013. szeptember 07. 18:06

Olyan darabokat mutattunk be, amelyek egyáltalán nem számítanak populárisnak, s mégis hihetetlen nézőszámot tudtunk elérni velük. Interjú.

2013. szeptember 07. 18:06
Eszenyi Enikő
hvg.hu

„Balázs Péter Szolnokon deklaráltan népszínházat csinál, s  bár a pályázata nem nyilvános , de nyilván itt is ez a célja. Az ön pályázatában is olvasható, hogy a Vígszínháznak  már csak a méreteinél fogva is  népszínháznak kell lennie. Mennyiben más ez a koncepció a hagyományos népszínházétól?

Azt hiszem, mást értünk a népszínház fogalmán. Én a Vígszínház 21. századi modern, művészszínházi jellegét szeretném tovább erősíteni. A pályázatban idézem Jean Vilar francia rendezőt, aki szerint a népszínház ma már korántsem csupán népszerű, populáris színház, hanem esztétikai elveiben igényes, valóságos problémákkal foglalkozó értékközpontú teátrum. A Vígszínház egyébként mindig is ilyen volt. Olyan darabokat mutattunk be, amelyek egyáltalán nem számítanak populárisnak, s mégis hihetetlen nézőszámot tudtunk elérni velük. Ilyen volt például Brecht Jó embert keresünk című drámája, amely a szakmai elismeréseket, POSZT-díjakat éppúgy begyűjtötte, mint a nézők szeretetét. (...)

Ebbe a koncepcióba belefér, hogy a színház politizáljon?

A Vígszínház nem politizál. Nem politizált Marton László alatt sem, most sem. A Vígszínház független, mindig is az volt.

Nem is direkt pártpolitikára gondoltam, hanem arra, hogy a bemutatott darabok a színház eszközeivel politizálhatnak-e.

Természetesen. A legtöbb előadásunk fontos társadalmi kérdéseket vet fel. Az évadokat tematizálni szoktuk, tavaly például a gyengék és elesettek évada volt. A Jó embert keresünkkel párhuzamosan elindítottunk egy kampányt Jó ember leszek címmel. A nézők vehettek jegyet másoknak, akiknek esetleg nem tellett volna rá, de szerettek volna színházba jönni. Ha politizálunk, akkor azt vagy így tesszük, vagy úgy, hogy a darabjainkkal próbáljuk megvilágítani a számunkra fontos társadalmi problémákat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuzmics
2015. április 21. 23:01
No, a hávégé már előre izzít. Itt egy másik orákulum. Jaj a demokráciának, ha a kitöltött vezetői ciklusa után nem őt nevezik ki újra. A legjobb lenne életfogytiglan kinevezni.
balbako_
2014. március 12. 09:52
Mit látott Szolnokon komcsicsika? Mert ott bizony jó előadások voltak és kocsisorok húztak előadás végeztével a főváros felé. Ugyanis Balázsék - nem fogja elhinni- kifejezetten ambícionálták, hogy a darab ilyan legyen amilyennek a szerző megírta. Hallatlan mi?
nyugalmazott tanár
2014. február 21. 15:39
Klasszikus nevén dialektikus mindenkinek kuss.
Zokni
2014. február 21. 15:39
"Lejárt a szerződése,új pályázat kell. Ennyi..." - írja, de csak azért: Mert nem tud semmit a témáról. A Víg elég jól boldogul, anélkül, hogy a művészi színvonalat csökkenteni kellett volna. (Ahogy állítólag a Madács az évek során viszont teljesen elmacskásodott...) Pedig nagyon nehéz a dolguk, mert ez a legnagyobb színházunk: kb. 1100 férőhelyes. Az új klienssel lehet, hogy ez megtartható, hisz amolyan ripacsművész (annak kiváló!), viszont nem kell az említett társadalmi problémák kapcsán esetleg politikai tartalmaktól félni a Fitymázatnak. Azaz, egyébként az említett művészi tartalom eltűnik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!