A rezsiharc kudarcra van ítélve

2013. szeptember 17. 22:02

A rezsiháború gazdasági szempontból is nyerhetetlen, mert szembemegy a kapitalizmus logikájával.

2013. szeptember 17. 22:02
EUrologus
444.hu

„A külföldi tulajdonosok nyilván nem mondanak le önként és dalolva a megszerzett magyar piaci részesedésükről, illetve az elmúlt évek során eszközölt befektetéseikről. Panaszkodni fognak az anyavállalatoknál, azok meg a hazai kormányoknál. Hülyék is lennének nem panaszkodni, ha saját maguk kifogytak az eszközökből.

Emiatt nemcsak Brüsszelből, de a meghatározó uniós fővárosokból is politikai nyomás nehezedik majd a magyar kormányra.

Végül a rezsiháború gazdasági szempontból is nyerhetetlen, mert szembemegy a kapitalizmus logikájával. A jelenlegi magyar miniszterelnök az első sorból nézte végig a hazai szocialista gazdasági rendszer összeomlását, nem is értjük, hogy most mire számít. Ha a vállalatok működésük során nem termelhetnek profitot, akkor még a szolgáltatási színvonal megőrzéséhez szükséges beruházásokat sem végzik el (valószínűleg ez zajlik most). Ha a profit-nélküliség tartós állapot, akkor megunva a veszteséges működést lelépnek (erre számít a kormány). Tulajdonosnak marad az állam, akinek sem pénze, sem szaktudása nincs ahhoz, hogy például drasztikusan javítsa az energiahatékonyságot, érdemben csökkentse az ország külső energiafüggőségét, megújuló energiatermelő kapacitásokat kössön a rendszerre, vagy modernizálja a közműhálózatot.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obulus
2013. szeptember 18. 09:27
Még egyszer mondom. A rezsicsökkentés nem más, mint egy jól kifundált kampányfogás amivel meg lehet nyerni a választást, ami azért nagyon fontos nekik,hogy elkerüljék a felelősségre vonást a gazdasági bűncselekményeik miatt..
ördöngös pepecselés
2013. szeptember 18. 08:53
magas fokú debilitás a rezsicsökkentés ellen a megújuló energiákat felhozni mégis mi késztetné az energiaszolgáltatókat energiahatékonsági beruházásokra ha garantáljuk nekik a kívánt extraprofitot? Szerintem a kapitalizmus logikájának -amit a szerző nagyképűen hangoztat- a totális félreértése
Obulus
2013. szeptember 18. 08:35
" hogy például drasztikusan javítsa az energiahatékonyságot, érdemben csökkentse az ország külső energiafüggőségét, megújuló energiatermelő kapacitásokat kössön a rendszerre, vagy modernizálja a közműhálózatot.” Ők nem is akarnak ilyesmit. Egy dolgot akarnak, megnyerni a választást, hogy elkerüljék a felelősségre vonást.
vigyor
2013. szeptember 18. 08:12
"sem szaktudása nincs ahhoz, hogy például drasztikusan javítsa az energiahatékonyságot," Hát persze, hiszen közismert tény, hogy egy kormány sem képes arra, hogy szakértőket, szakmájuk csúcsán lévő vagy elismert embereket kérjen fel és kérjen tőlük tanácsot, és miért is tenné, amikor szintén közismert, hogy ezek az emberek a felkérés pillanatában egyszerűen szakmai amnéziát kapnak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!