Az összevonáson túl

2013. szeptember 18. 07:50

Könnyű belátni, hogy ami egy-egy adott pénzintézet szempontjából meghatározott időpontban ésszerű döntés, a szisztéma hosszú távú működőképességét nézve végzetes lehet.

2013. szeptember 18. 07:50
Farkas Zsuzsa
MNO

„Eddig a három nagy felügyeleti feladatkör közül kettőt a PSZÁF, egyet pedig az MNB látott el. A konkrét bankok nyomon követése (mikroprudenciális feladatkör), a fogyasztók védelme és a pénzügyi rendszer stabilitásának biztosítása felülnézetből (makroprudenciális feladatkör) a jövőben egy kézbe kerül. Könnyű belátni, hogy ami egy-egy adott pénzintézet szempontjából meghatározott időpontban ésszerű döntés, a szisztéma hosszú távú működőképességét nézve végzetes lehet. Kell, hogy legyen tehát átjárás a felügyeleti funkciók között. Ezért van óriási jelentősége a változásnak az egész pénzügyi rendszer stabilitásának, s ezen belül is kiemelten a betétek biztonságának, az ügyfelek megfelelő tájékoztatásának, az átláthatóságnak a szempontjából.

Mint ahogy a törvény elfogadását sem övezte parázs vita, úgy az intézmények összevonásának sem lesznek rövid távú látványos eredményei. Ez a manőver a jövő évi választások szempontjából sokat nem oszt, nem szoroz, a 2014-es megmérettetést más, sokkal »élőbb«, »napibb« kérdések fogják eldönteni. A szakmai munka, a folyamatok racionalizálása az élet minden területén azonban előbb-utóbb meghozza gyümölcsét. S ha egyszer majd ennek a háttérmunkának az eredményeképpen elkezd jobban működni az ország, akkor már a 2018-as választásokban sem reménykedhet majd Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc és Mesterházy Attila, akik voltak már olyan helyzetben, hogy változtathattak volna, de valami mással voltak elfoglalva.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2013. szeptember 18. 08:19
A szemelvény két bekezdése homlokegyenest ellentmond egymásnak. Az egyik szerint a különböző funkciók összevegyítése végzetes "lehet", a másik szerint ennek, és a "folyamatok racionalizálásának" majd beérik a gyümölcse és nem lesz esélye a "Bajnaiknak". Most akkor vészjósol, vagy hurráoptimista? Mindegy, majd megmondja utólag.
KannibálTatárÚr
2013. szeptember 18. 08:01
"S ha egyszer majd ennek a háttérmunkának az eredményeképpen elkezd jobban működni az ország" ... A 2. vh után három évvel már elérte minden állam a háború előtti maximumot. Hitler 1933-ban lépett hatalomra az elszegényedett, kiszipolyozott No.-ban. 1938-ban már Európa gazdaságilag legerősebb állama volt No.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!