Az újságíró-egyesületi elnök, aki a 19. században ragadt

2013. szeptember 24. 21:35

Szerintem eléggé elkeserítő tud lenni, hogy egy újságíró-szervezet elnöke szerint 2013-ban a blogszférát és az újságírást élesen el kell különíteni.

2013. szeptember 24. 21:35
Földi Bence
Alternatíva

„Lássuk, hogy miket mond még a MÚRE elnöke:

»Aki kontrolálatlanul (sic!) bármit felírhat a blogjára, azt én nem tekintem sajtósnak. Persze nem kell egyetérteni velem, ez a személyes véleményem, nem is a MÚRE álláspontja, de szerintem a sajtónak megvan akár az a jellemzője is, hogy gazdasági szabályok mentén működik, a blog egy ingyenes felület, amelyet bárki használhat. Én is olvasok blogokat, például gasztronómia témákban, de egy politikai elemzésnek nincs helye ezen a felületen. Ha magam indítanék ilyen internetes oldalt, akkor vidám témákról írnék annak ellenére, hogy ez nem trendi.«

Hát csókolom a kezét, kedves Rácz Éva, ez itt már a huszonegyedik század! Blog és blog között is komoly különbségek vannak: léteznek egyszemélyes, valóban ingyenességből fakadóan használt szócsövek, de léteznek már közösségek által működtetett blogok is, amelyek mögött akár gazdasági folyamatok is működhetnek. Az ilyen közösségek – amelyek gyakran egy-egy bizonyos témára, koncentráló posztokat (akár politikai elemzéseket is!) jelentetnek meg – gyakran komolyabb munkát végeznek, mint a szerkesztőségek, amelyeknek témák rendkívül széles skálájával kell foglalkoznia. Éppen ezért sok esetben a blogok afféle ugródeszkát is jelenthetnek az újságírás felé vezető úton. (…)

Egyébként is, sok újságíró is ír saját blogot, amelyeken sok esetben olyan írásokat is le mernek hozni, amelyekről adott esetben úgy gondolhatják, hogy a szerkesztőségi kereteket talán kimerítheti. Szerintem a blogszférában az pont, hogy pozitívum, hogy kontroll nélkül is lehet posztolni bizonyos anyagokat, legfeljebb csak az öncenzúra korlátozhatja, hogy mit jelentet meg az adott blogger.

Szerintem eléggé elkeserítő tud lenni, hogy egy újságíró-szervezet elnöke szerint 2013-ban a blogszférát és az újságírást élesen el kell különíteni – hiszen ezek talán egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Arról persze lehet, és érdemes is vitatkozni, hogy ez a folyamat – az újságírás »elblogosodása«, vagy a blogok »sajtósodása«? – pozitív vagy negatív folyamat-e, de azt talán már nem eretnekség elismerni, hogy a két »szféra« nagyon közel került egymáshoz, és folyamatos az átjárás a kettő között.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ördöngös pepecselés
2014. június 23. 15:32
"a blogok afféle ugródeszkát is jelenthetnek az újságírás felé vezető úton" inkább az újságírás halálába, mert mi lehet nagyobb ökörség az éhbérért való munkánál mint az ingyenmunka Ez meg is látszik a színvonalon ami az újságírást kocsmaszinvonalra emelte és bár a közösségi blogok pozitívumként említődnek, én inkább nevezném őket érdekcsoportok olcsó ribbancainak hisz senki ne mondja hogy többe kerül megvenni egy maréknyi bloggert (akár tiszta eszközökkrl pl. reklámok) mint egy komoly szerkesztőséget
atila68
2013. szeptember 25. 13:57
Pedig sajnos a a blogszférát és az újságírást élesen el kell különíteni. Elrettentő példája a hiányának ahogy kirajzottak az önjelölt megmondók, és rátelepedtek a netes hírportálokra.
buckafej
2013. szeptember 25. 13:56
A blogszféra óriási jelentőséggel bír, és maga az internet is, mivel a nyomtatott sajtó (beleértve a tulajdonosok és a "vezetőújságírók") véleménymonopóliumát törte szét. Régen pl. az számított, mit ír a Napszabi, és benne mondjuk Aczél Endre elvtárs. MOst meg többen olvassák a Mandinert, vagy akár a kurucinfót, mint a nyomtatott sajtót. Az öreg dinoszauruszok ezt nehezen emésztik meg és elveszve téblábol nagyrészük, mint az elefánt a porcelánboltban, és siratja a régi időket pl. az ATV-n, vagy éppen a szerkesztőségekben.
almafa
2013. szeptember 25. 13:56
A nyomtatott sajtó finanszírozói (és persze irányítói) számára roppant kellemetlen a több nagyságrenddel olcsóbb blogszféra léte, mert elértékteleníti befektetéseiket, csökkenti közvélemény befolyásoló szerepüket. Meg persze egyre többen unják meg a nyomtatott sajtó főszerkesztők és lapkiadók által kikényszerített korlátait és - legalább is - időnként még arra is kíváncsiak lehetnek, amiről lapjuk sosem ír. Aztán megtalálják az interneten.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!