Cseh Tamás, a szobor

2013. szeptember 10. 18:26

A szobor hasonlít Cseh Tamásra, csak éppen semmi nem jön át rajta keresztül rajongóinak abból, amiért szerettük, tiszteltük őt, és hallgatjuk sűrűn a mai napig is dalait.

2013. szeptember 10. 18:26
Michnai Attila
Heti Válasz Online

„Mert azt az alkotóját ábrázoló szoborban kifejezni egyszerűen képtelenség, lásd csak a fent idézett dalt ismételten. A szobrászművész viszonyát e tényhez pontosan elárulja a szombati Magyar Nemzetben megjelent nyilatkozatának az a részlete, ahol arról beszél: fontos volt számára, »hogy megtalálja a közös hangot azokkal, akik Cseh Tamást szerették«. Aki különben »fantasztikus figura volt«, szavai szerint. Vagyis ő nem hibáztatható, ő egy más korosztályt képvisel, ő egy másfajta világ gyermeke, és ő a maga kétségtelen tehetségéből kihozta a maximumot. A szobor harmonikus megjelenésű alkotás, hasonlít is - igaz, egy a nagyközönség által széles körben megismertnél fiatalabb, inkább egy gyermekkorú - Cseh Tamásra, csak éppen az égadta világon semmi nem jön át rajta keresztül nekünk, egykori és mostani rajongóinak abból, amiért szerettük, tiszteltük őt, és hallgatjuk sűrűn a mai napig is dalait.

Majoros István, a szobor alkotója védelmében azt is ide kell írnom, hogy Tamás rajongótáborának szűkebb és tágabb körét végigkérdezve a véleményük egységesen szólt úgy, hogy ez bíz' azért van így, mert mindazt, amit nekik, nekünk Tamás jelentett, szoborban kifejezni egyszerűen lehetetlen. Mint egykori játszótársnak az indiánjátékban, végső érvként álljon itt a szoboravatásra virradó éjszakán látott álmom, amely intő jele alól bronzbőrű barátaink példája nyomán magunkat ki nem vonhatjuk. Tehát az álom: az avatáskor a kő talapzaton állva a fehér lepel alól maga az énekes bukkan elő, arcán a színpadon oly sokszor látott szemérmes, elnézésért esdeklő mosollyal a tréfáért, hogy majd az ámuló tömegnek hátat fordítva, hóna alatt a gitárral, szapora léptekkel induljon közeli lakása felé.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
perszekutor
2013. szeptember 11. 08:30
==a forradalmár hölgyek szoknyája saras lett...== Magyarul így mondják: Sáros lett. Te idegenszívű agyatlan vörös barom.
tributum
2013. szeptember 11. 07:05
- Mert az agyatlan kerületi vezetés meghívásos pályázatot hirdetett, nyilvánvalóan a maga csókosainak (Majoros nem is kerületi), hát most egye meg, amit főzött! Az vajon miért nem jutott az eszükbe, hogy a különben Munkácsy-díjas Balás Eszter szobrászt, Bereményi huszonévig volt feleségét is meghívják a pályázatra?! A baj mindebben, hogy "csupa jóindulatból" szegány Tamást használták fel alantas céljaikra. Hogy majd még tegnap az Indexen hazudjanak is egy óriásit, miszerint a "család kérte Majorost", amiből egy szó sem igaz, elég csak elolvasni az előzményeket...!
Taxin
2013. szeptember 11. 01:44
"Cseh Tamás kivétel volt. Ő mindig is úgy fogalmazott, hogy ő a mi katonánk. És azt kell mondanom, hogy a legjobb katonánk ment el néhány nappal ezelőtt. A legjobb katonánk, a legjobb harcosunk. Minden harcos értékes, nehéz közöttük fölállítani sorrendet, de a legjobb katonának mindig azt szoktuk nevezni, aki olyasmit tud, amit a többi katona nem tud. Mindannyian tudjuk, hogy Cseh Tamás olyasmit tudott, amit egyikük sem.
Trükkök Százai...
2013. szeptember 10. 23:42
Van olyan jó, mint a vaskefe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!