Az internetes sajtó java

2013. szeptember 05. 18:24

A POSZT azért jött létre, hogy segítsen azoknak, akik a hét legfontosabb cikkeit alaposan, odafigyelve szeretnék elolvasni.

2013. szeptember 05. 18:24
Weyer Balázs
Poszt Magazin

Az emberiség régóta arra esküszik, hogy minél több, annál jobb. Több pénz, több áru, több dolog, ami körülvesz, amit igénybe veszünk és ami észrevétlenül minket is igénybe vesz. Ez a gondolat, a növekedés iránti szerelmünk a legesélyesebb arra, hogy végül romlásba döntsön. A leggyorsabban az információ tömege és sebessége nőtt körölöttünk az utóbbi évszázadban, gyorsabban, mint az elviselhető. Nagy a zaj, kevés az idő és lankad a figyelmünk.

A POSZT egy új hetilap. Olyan, amelyben túlnyomórészt az interneten megjelent cikkeket válogatunk össze. Miért gondoljuk úgy, hogy érdemes kinyomtatni az internetet? Azért, mert nem az egészet nyomtatjuk ki, hanem kizárólag a hét legfontosabb, legérdekesebb, legviccesebb darabjait. Kiszűrjük a zajt, spórolunk az idővel, hogy olvasóinknak azokat az információkat kínáljuk, amiket valóban érdemes befogadni. Hogyan működik a POSZT? Egyrészt nagyon egyszerűen: az Ön előtt lévő papírlap jobb alsó sarkát a mutató- és hüvelykujja közé fogva válthat oldalt. Ezt addig ismételje, amíg mindent el nem olvasott. Ez nem bonyolult, de néhány dolgot nem árt tudni:
- A POSZT partnerei között ott van a legfontosabb internetes szerkesztőségek nagy része. Elsősorban az ő anyagaik, és a rengeteg, időről-időre életbevágó elemzéseket vagy éppen szellemes megjegyzéseket közlő szakmai oldalak és blogok írásai közül válogatunk.
- A lapban olvasható cikkek többségét tehát nem mi írtuk - de mi válogattuk össze őket. Ez a feladatunk: összeválogatni az internetes sajtó javát, és ahol kell, kiegészíteni néhány dologgal.
- A kiválogatott cikkeket az internetes és a nyomtatott forma közötti különbségekből fakadóan számos esetben rövidítenünk kell, a címeket és a cikkek bevezetőit pedig át kell fogalmaznunk, gyakran egyszerűen azért, hogy elférjenek. Ezt mindig úgy tesszük meg, hogy az eredeti szöveghez tartalmilag hűek maradjunk. Minden esetben feltüntetjük az eredeti cikk feltalálási helyét a cikk forrása alatt, így könnyen megállapítható, hogy milyen változtatásokat tettünk.
- Számos esetben nem egy-egy cikket veszünk át, csak idézünk egy-egy írásból, például hogy más nézőpontból is bemutassunk egy témát vagy ütköztessünk több véleményt. Ilyenkor egyértelműen jelezzük, hogy az eredeti írás rövid részletéről van szó.
- Sok példa van arra is, hogy egy témában számos, különböző szerkesztőségektől származó anyagot teszünk egymás mellé, hadd versenyezzenek. Ilyenkor valamilyen összefoglaló címmel is elláthatjuk őket, az átfedéseket, ismétlődéseket pedig kiszűrjük, de mindig jelezzük, hogy hol vannak az egyes szerkesztőségek írásainak határai.
- És igen, van néhány saját, úgynevezett exkluzív cikkünk is a lapban.

A POSZT azért jött létre, hogy segítsen azoknak, akik a hét legfontosabb cikkeit alaposan, odafigyelve szeretnék elolvasni, akik nem elégszenek meg azzal, hogy címek és hiedelmek alapján alkossanak véleményt, akik többre értékelik a gondolatokat az indulatoknál és akik nem akarják a fél életüket a képernyő előtt tölteni csak azért, hogy biztosak lehessenek benne: nem maradtak le semmiről. Ahogy illő szerénységgel hirdetésünk mondja: azoknak, akik még használják az eszüket. Ez a POSZT.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kamasuka
2013. szeptember 19. 17:02
A mandi ugyanaz, de ti moderálni fogtok, és csak a ballibbant írásokat fogjátok megjelentetni, meg a patás fikát. Ja, + gondolom vendégművészek is lesznek, mint a "független" és totál "elfogulatlan" Lakner.
Zokni
2013. szeptember 06. 11:03
"...Nehogy eltévedjek a hírözönben és mást is megismerjek, mint amit ő nekem szán azzal, hogy érdemesnek nevez meg. Nem semmi." - írja. Látott már újságot? Vagy mindig azt hitte, hogy ahogy jönnek a hírek, addig másolják bele a lapba, amíg lapzárta nem lesz? Nem tudja, miért van felírva egy bizonyos bejáratra, hogy "Szerkesztőség"? Vagy mit gondol, mit "szerkesztenek" ott? Gyereket?
Zokni
2013. szeptember 06. 10:59
"A POSZT (Pécsi Országos Színházi Találkozó) elnevezés kb. 10 éve foglalt." - írja. Nem baj. Akkor majd a Poszt posztolja a hírt, hogy Vidnyánszky a POSZT-on megszavazta magának a színházpápa posztját.
nyugalmazott tanár
2013. szeptember 06. 09:41
"az interneten megjelent cikkeket válogatunk össze." Na de erről azt állítani, hogy a válogatás a "legfontosabbakat" tartalmazza, elég "nagy arcra" vall. Hátrább az agarakkal, fiukák!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!