Sándor Erzsinek, szeretettel

2013. október 08. 20:58

Horeczky a Népszabadságban méltatlan, elfogadhatatlan hangnemű, egyes kiszólásaiban Bayer Zsolt klasszikusait idéző bírálatot jelentetett meg Csáki Judit könyvéről.

2013. október 08. 20:58
Kozák Gyula
Beszélő Online

„Horeczky Krisztina a Népszabadságban méltatlan, elfogadhatatlan hangnemű, egyes kiszólásaiban Bayer Zsolt klasszikusait idéző bírálatot jelentetett meg Csáki Judit könyvéről, amely a Nemzeti Színház utolsó öt évének teljesítményét elemzi. A könyvnek külön aktualitást ad az a politikai hisztéria, amelyet Alföldi körül a jobboldal gerjesztett. Csáki nem kerülhette el, hogy a kötetben Alföldit (és másokat is) megszólaltasson. A cím korrekt: Alföldi színháza. Az alcím ironikus: öt nemzeti év. Amikor a regnáló kormány mindent nemzetivé stilizál, Csáki jogosan ironizál, s használja kettős értelemben a nemzeti(eskedő) kifejezést. Kiváló auftakt! (...)

Elég sokan vagyunk, akik Alföldit és az ő Nemzeti Színházát szerettük. Közben vádolták Alföldit nemzetgyalázással, sértő aljas és velejéig ostoba szitkokkal illették a parlamentben és az utcán is. Alföldi állta a támadásokat, nem hátrált meg, szerződése lejártának utolsó percéig csinálta a színházát. Csáki Judit már csak emiatt sem tehette meg, hogy a Nemzeti Színház öt évadjának elemzését úgy végezze el, hogy nem szólaltatja meg Alföldit is. De arról, hogy Alföldi mit érzett, belül mi játszódott le, még ez a kötet is csak finom jelzésekkel szolgál. S akkor jött Horeczky!

Már a lídben gyalázkodik, amikor Alföldit álértelmiségi celebnek nevezi. A mai magyar szóhasználatban celeb az, aki művészi, intellektuális vagy egyéb teljesítmény nélkül a kereskedelmi televíziók és a bulvárlapok érdeklődési körébe kerül. Celebségük néhány naptól néhány évig terjedhet, aztán alámerülnek abba a semmibe, ahonnan jöttek. Vajon mindez valóban áll Alföldi Róbert pályájára is?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2020. augusztus 01. 03:05
Nem vagyok járatos színházi dzsungelben , ám hatodik érzékem szerint Horeczky Krisztina őszintén írt. Ez a mentalitás lehetne kiindulási pont bajaink, nehézségeink, veszélyeink kezelési technikáinak feltárásához, társadalmunk minden szintjén. Ezt az alapszabályt kellene követnie minden betűvetőnek. Ha lesznek követői, hátsó szándéktól mentes vitapartnerei, van rá reménye, hogy megmarad hasznos emberünknek. Ha nem, pár év, s kiég, kiábrándul a szélmalomharcból. Kívánom neki: ne így legyen.
geraz51
2020. augusztus 01. 03:05
Alföldi tehetséges színész,celeb a magánéletben a rendezésben.Kimondottan tehetségtelen a színház vezetésében.
tevevanegypupu
2013. október 15. 14:02
Meg hogy a jobboldal gerjesztette a hisztit Alfoldi korul..mar tobbszor irtam, Alfodinel meg egy furdoskurva is jobban viselte volna, hogy LEJART a szerzodese es mas kerult a helyere.Csaky pedig viselje el, hogy kritizaljak, o is megtette eppen elegszer masokkal.
Magyarok Pásztora
2013. október 15. 14:02
Sosem méltatják a darabját, amelyben Magyarország térképére onanizáltak. Biztosan szeretnék már elfelejtettni. De ezt nem felejtjük el alföldinek sosem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!