Innen nincs tovább – látlelet a vidék fiataljairól

2013. október 09. 16:57

Sajnos kevés szó esik arról a szintén végletesen leszakadt nem roma társadalomról, amely benépesíti a vidék Magyarországát. Interjú.

2013. október 09. 16:57
Nagy Dénes
Családháló

„- Divatos ma a társadalom peremén vagy az alatt élőkkel foglalkozni.


- Divatosnak épp nem nevezném, amit annak lehetne mondani az inkább a roma-téma, amit én kifejezetten kerülök.

- Miért?

- Mert nagyon veszélyesnek tartom. Miután könnyű eljutni vele jó fesztiválokra, nagyon sokan használják, és többször rosszul mint jól. Nem állítom, hogy nincsenek ebben a témában őszinte és értékes alkotások, de engem riaszt a lehetséges megközelítések szűkössége: lényegében egyféle megközelítési módja van, kijátszani a »tolerancia-kártyát«. Ezzel pedig nem jutunk mélyebbre a probléma megértéséhez, megoldásáról nem is beszélve.

- Ezek szerint direkt nem szerepel egyetlen roma sem a filmben?

- Lényegében igen. Szerettem volna ugyanis egy általunk sokkal kevésbé ismert perifériáról megmutatni valamit: sajnos kevés szó esik arról a szintén végletesen leszakadt nem roma társadalomról, amely benépesíti a vidék Magyarországát. Sokan azt gondolják, hogy ez nem elég izgalmas, nem elég látványos vagy trendi, szerintem az.

- Általában a leszakadó térségekben élőknek ezek szerint nem közös a problémájuk? Egy roma arc nem helyettesíthető be egy nem roma arccal?

- Véleményem szerint nem, mert noha minkét csoport a magyar társadalom része, mégis nagyon eltérő kulturálisan, más problémákkal küzdenek. Vannak területek biztosan, amelyek fedik egymást, de más ezek jellege.

- Ez az a bizonyos »Másik Magyarország«. Mennyire rémisztő ez a közeg?

- Igen is és nem is. Amennyire idegen és félelmetes egy kívülálló számára, annyira szerethető is.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
berzsian56
2013. október 10. 08:16
A vidéki magyarországon felére csökkent az állatállomány,alig van háztáji gazdálkodás, kertművelés. Néhány családi vállalkozás még töri magát, de az egészet nézve csak visszaesés van. A paraszt családok is a boltban veszik a zöldséget, gyűmölcsöt és ebben nem is várható változás.
Csakcsöndben
2013. október 09. 23:39
végre valami értelmes és jó dolog a sok baromság közt, amivel telenyomjátok az oldalt.
pimepime
2013. október 09. 19:45
Most akkor rasszista?
Gyurcsány Viktor
2013. október 09. 18:26
Hazudik ez a Nagy, mindenki tudja, hogy nincsenek is igazi magyar szegények, mert lusta dolgozni, hiszen a közmunkával ma már mindenkinek jut munka és európai színvonalú fizetés, amivel bőven talpra lehet állni. Aki szegény, munkanélküli, az csak azért került ebbe a helyzetbe, mert lusta dolgozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!