A menetelés kora: háborúval a békéért

2013. november 11. 19:02

Meggyőződésből és szeretetből. Azért mentek félezren Lengyelországba. Meg hogy viszonozzák a mit is?

2013. november 11. 19:02
autognomia
Hacsaknem

Én úgy emlékszem, hogy november 11. egyebek mellett az a nap, amikor hivatalosan, szerződésileg befejeződött az I. világháború. 1918 tizenegyedik hónapja tizenegyedik napjának tizenegyedik órájában. Ez volt az a nap, amikor meghúzták a vonalat, győzteseket és veszteseket hirdettek. Ha nem tévedek, az Osztrák-Magyar Monarchiát a vesztesek padjára ültették akkor, és akárhonnan is nézem ezeket az emberi, területi, katonai, kül- és belpolitikai veszteségeket, Magyarország feldarabolásának ez a nap volt az előszobája. Ezért halkan mondanám, hogy ezen a napon legfeljebb emberi áldozatokra volna illendő csendben megemlékezni, de ez a harsány menetelés nekem kicsit meredeknek tűnik. (...)

Ennek a fajta, szeretetként csomagolt összeráncolt homlokú hazafiságnak, amelynek lételeme az állandó háborús célpont létezésének melegen tartása a köztudatban, a latens erőszak önigazolása – ahogy Wilde mondaná – semmi köze azokhoz a keresztényi gyökerekhez, amelyek a CÖF szerint Európában leginkább a magyarok és a lengyelek szívében, lelkében van meg.

Úgyhogy ha egyáltalán van valami, amit ma, az első világháború végének emléknapján mondani érdemes, akkor az az, hogy háborúztunk már éppen eleget a békéért. Mikor teszed le végre a fegyvert, békemenet? Mikor lesz vége ennek az állandó menetelésnek? A hazafiság sokunk szerint valami egészen mást jelent.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2013. november 12. 08:31
Nagyon fájhat a tizedannyi résztvevőt mozgósítani tudó oldalnak a Fidesz népszerűsége, a lengyel-magyar barátság. Ez a fajta ember fel nem tudja fogni a hálát, szeretetet, a közös történelmi múltat, ami minket a lengyelekhez fűz. De sokan mentek volna még együtt örülni, ünnepelni, ha tehették volna, a saját pénzükön, természetesen! Az ember elgondolkodik, hogyan tudtak a lengyelek jobban kijönni a pusztító, kommunizmustól való megszabadulásból, amibe a mi hazánk, népünk belerokkant, tetszik, nem tetszik. Sok-sok okot lehetne fölsorolni. Mások voltak az alapok. A tudatban szilárd vallásosság, hazaszeretet, munkaszeretet. A reálszférában a mezőgazdaság végig magánkézben volt, van. Gyakorlatilag nem privatizáltak, szóba sem került biztos hasznot hozó tevékenységek, pl. valuta váltás, élelmiszer kiskereskedelem átengedése külföldieknek. Az állam kristálytisztán saját ország-nép érdekeket kell képviseljen, különben miért van? Óriási tévedés azt hinni, h. rajtunk, a sajátjainkon kívül bárkinek fontosak vagyunk. Nem tudok másra gondolni, mint hogy a lengyelek óriási nyugati exodusa munkáért, a természetesség, ahogy útra kelnek és pénzt csinálnak a szinte minden köz-lengyel által elsajátított egyszerűbb és bonyolultabb építőipari szakmákban, bizonyos fokig azon az erős önbizalmon alapul. amit a vallásosság révén, mint lelki gondozást minden lengyel megkap. A lengyel katolikus egyház nem összehasonlítható a magyarral. Megy a gazdag Nyugatra a lengyel orvos, mérnök is és megállja a helyét, ez egyébként nálunk is így van. Azonosan eladósodott országként kezdtünk, ebből a problémából mi, velük ellentétben, tragikusan rosszul jöttünk ki. Van az aljasságnak, a hitványságnak egy olyan vezetői szintje, ami a lengyel világban ismeretlen.
basatu
2013. november 12. 07:30
Ha nem az én pénzemen menetelnek akkor tegyék,kevesebb ökör rontja a levegőtt addig is!
states
2013. november 12. 04:49
A menetelésnek akkor lesz vége, amikor befejezitek a Brüsszelbe futkosást és a feljelentősdit, mint például most is az EON visszavásárlása kapcsán, ami különösen vérlázító, hiszen azok jelentgetnek fel, akik az egész energiaszektort átjátszották a külföldiek kezébe, mondván az állam rossz gazda, majd kiderült, hogy a külföldi vevők is állami cégek: a magyar állam rossz gazda, a francia jó. Szánalmas korrupt banda vagytok, buktok jövőre is, mint Rottenbiller.
Messire
2013. november 12. 00:17
Sajnos a háborús célpont még mindig meleg. Pedig már megdögölhettek volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!