Az EP véget vetne a strasbourgi utazócirkusznak

2013. november 20. 14:57

A parlament már több alkalommal kezdeményezte a kétlakiság felszámolását, de ehhez az uniós alapszerződés módosítására lenne szükség.

2013. november 20. 14:57
EUrologus
Index

„A parlament már több alkalommal kezdeményezte a kétlakiság felszámolását, de ehhez az uniós alapszerződés módosítására lenne szükség. Az alapszerződést a tagállamok egyhangú szavazatával lehet csak módosítani, de a strasbourgi székhely felszámolását célzó kísérleteknek Franciaország eddig következetesen ellenállt. A franciák azzal érvelnek, hogy Strasbourg a német-francia megbékélés, a második világháború lezárásánek szimbolikus helyszíne. De ez az érvelés lassan 70 évvel a második világháború után, és az európai gazdasági helyzetet nézve egyre kevésbé védhető. (...)

A szerdai szavazás után a tagállamok nem söpörhetik a szőnyeg alá a kérdést, már csak azért sem, mert a Lisszaboni szerződés elfogadása óta a Parlament kezdeményezheti az alapszerződés módosítását. A döntés továbbra is a tagállamok kezében van, de az EP úgy számol, hogy ha napirendre kerülne a kérdés, az európai közvélemény nyomásán keresztül kikényszerítenék a szerződésmódosítást.

Ha ez sikerülne, akkor valószínűleg ez lenne az első alkalom, hogy egy tagállam a külső közvélemény nyomására, és a strasbourgi székhellyel szimpatizáló hazai közvélemény ellenében hozna meg egy ilyen döntést. Ekkora öngólt persze nem szeretne magának rúgni a francia vezetés. Ezért amíg Franciaország nem kap valamit Strasbourgért cserébe, amit meglobogtathatna a hazai közvélemény előtt, addig nem valószínű, hogy változtatna az álláspontján.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2013. november 21. 00:30
Strassburgnak olyan szép francia neve van.
tango47
2013. november 20. 19:55
Biztos sokan látták a videót, amin a képviselők a jelenléti ív aláírása után csomagokat húzva lelécelnek az ülésről. (a napidíj azért jól jött pluszban, nem elég a kb forintban 2 millás alapfizetés.) Ezt a csapatot (oldal-függetlenül) haza lehetne zavarni. Szerinem senkinek sem hiányoznának, sőt: észre sem vennénk.
Gregorius
2013. november 20. 18:07
Egy ismerősöm rövid ideig dolgozott "segéderőként" a Parlamentnél, ö mesélte azt, hogy tiszta kabaré volt, hogy évente úgy kétszer összerakták dobozokba a legfontosabb iratokat, vitték a notebookok-at és átköltöztek vagy egy-két hétre Brüsszelből Strasburgba, bár a munkát a Parlament simán végezhette volna Brüsszelben, mindenféle átcuccolás nélkül.
tetigi
2013. november 20. 18:01
Nem lehet! Már olvastam az összevonás ellen egy komoly szociológiai érvet: Strasbourgban munka nélkül maradnának a prostituáltak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!