20 kérdés – 20 válasz az atomerőmű-bővítésről

2013. november 14. 12:46

Az LMP elkötelezett egy sokszínű, a lokális energiatermelésre és -felhasználásra, a megújulókra, az energiahatékonyság növelésére épülő energiarendszer kialakítása mellett.

2013. november 14. 12:46
LMP
Lehetmas.hu

1. Biztonságos-e a Paksi Atomerőmű (a jelenlegi 4 blokk)?

A 40 évvel ezelőtti szovjet tervek alapján épült – és fő teherhordozó elemeit tekintve máig változatlan technológiájú – atomerőmű ma már sem korszerűnek, sem biztonságosnak nem tekinthető. Az erőműből konstrukciós okok miatt »gyárilag« hiányzik az a másodlagos konténmentnek nevezett biztonsági köpeny, amely egy esetleges reaktorrobanás esetén a sugárzó anyagok környezetbe jutását megakadályozhatná. A létesítményben fennállása során sosem végeztek független (egzisztenciális szempontból nem az erőmű fennmaradásában érdekelt) szakemberek olyan anyagszerkezeti vizsgálatokat vagy nyomáspróbát, amely megmutatná, hogyan viselkedik a rendszer extrém körülmények, például robbanás esetén.

2. Megoldottnak tekinthető-e az atomerőműben képződő radioaktív hulladékok kezelése?

A kiégett fűtőelemeket jelenleg »ideiglenesen« az erőmű szomszédságában tárolják. Elhelyezésükre vagy feldolgozásukra nincs gazdasági és környezeti szempontból is fenntartható forgatókönyve a tulajdonosnak.

3. Van-e az erőműnek olyan felelősségbiztosítása, amely egy esetleges (mondjuk a fukushimaihoz hasonló) nukleáris baleset kárait kezelni tudja?

Nincs ilyen felelősségbiztosítás – már a 2003-as üzemzavarkor kiderült, hogy a károkat az adófizetőknek és az áramfogyasztóknak kell állniuk.

4. Szükség van-e a magyar energiarendszerben jelenleg két új paksi blokkra (gyakorlatilag egy új atomerőműre)?

Nem állnak rendelkezésre megbízható előrejelzések arról, hogy milyen lesz a magyar energiafogyasztás 2030 körül, amikor az új paksi blokkok üzembe lépnének. Az viszont bizonyos, hogy a jelenlegi áramfelhasználási és piaci trendek nem indokolják az üzemidő-hosszabbítás és a bővítés párhuzamos végrehajtását. A magyar rendszerben jelenleg túlkapacitás van, kihasználatlanul állnak az újonnan megépült 400 MW-os gázturbinás erőműveink. Az áramfogyasztás a belátható jövőben nem nő, az energiahatékonyság növelése gazdasági és környezetvédelmi kényszer, a megújuló energiaforrások szerepe bővül (az áruk pedig csökken) – ezek a tények a paksi bővítést nem teszik indokolttá.

5. Mennyibe kerülne a két új blokk felépítése, és hogyan lehetne finanszírozni?

A kormányzati becslések 3-4000 milliárd forintról szólnak. Ennél a projekt csak drágább lehet: a közelmúltbeli illetve a jelenlegi európai hasonló beruházások közös jellemzője a drasztikus idő- és költségtúllépés (az eredeti tervekhez képest). A fenti összeg a magyar GDP 10-13 százaléka, amit a kormány a költségvetés jelen helyzetében nyilván nem tud belső forrásból biztosítani, és az eladósodottságunkra való tekintettel egy ilyen volumenű hitel felvétele is nehézségekbe ütközne (Magyarország jelenleg a »bóvli«, vagyis a befektetésre nem ajánlott kategóriába tartozik).

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MacElek
2013. november 14. 21:53
Egy atomerőmű sem biztonságos, mikor felrobban. De egy kivételével olyan még nem nagyon történt. "a megújuló energiaforrások szerepe bővül(az áruk pedig csökken)" Mese habbal. Sose váltják ki az atomenergiát. És még mindig nagyon drága. Csak egy divat. De nem alternatíva. A leggazdaságosabb energiaforrás jelenleg az atomenergia.
békalepcse
2013. november 14. 20:32
Volna egy kérdésem az atompártiakhoz. Miből kívánják finanszírozniPaks bontását amikor az időszerűvé válik? Ugyanis az sem lesz két forint és fedezetéről eddig semmi hír! Amennyiben a következő húsz évben ezt beépítenék az áram árába, igencsak kiderülne mibe is kerül valójában!
békalepcse
2013. november 14. 17:02
A vita elejére egy alapos kockázati számítás, szemben a helyi erőforrások használatával.
kjkj945
2013. november 14. 17:01
""Az LMP elkötelezett egy sokszínű, a lokális energiatermelésre és -felhasználásra, a megújulókra, az energiahatékonyság növelésére épülő energiarendszer kialakítása mellett. Egy új atomerőmű felépítése az összes ellátásbiztonsági, környezeti, energia-önellátási célnak ellentmond – vagyis szerintünk ellentétes az ország érdekeivel."" És mégis lump mi az az energia?? Az agybajotok??? Ja megtaláltátok TESLA találmányát a víz átalakítása energiává, amivel gk hajtható és sok mindenre felhasználható!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!