Egység keleten

2013. november 27. 07:26

Unión belüli és kívüli kelet-közép-európai országok első alkalommal léptek egységesen nagyot a nemzetközi diplomáciában.

2013. november 27. 07:26
Pataky István
MNO

„Unión belüli és kívüli kelet-közép-európai országok első alkalommal léptek egységesen nagyot a nemzetközi diplomáciában. Magyarország mellett Románia, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Litvánia, Macedónia, Montenegró, Lengyelország, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia tudott egy hangot képviselni a Kínával folytatott egyeztetésen. Pekingből nézve ezek a többnyire kis államok egyenként törpéknek minősülnek, együtt viszont már komoly piacot jelentenek. A kelet-közép-európaiak uniós tagsággal rendelkező része komoly súllyal jelenhet meg Brüsszelben is, ha nincsenek könnyedén kijátszható, nyilvános ellentétek köztük. Fontosak a bukarestihez hasonló közös fellépések akkor, amikor német, francia, brit, de akár holland vagy belga részről is megalázó kioktatások érkeznek Európa keleti, »posztkommunista perifériájára«.

Bár a nyugati sajtó igyekezett elhallgatni a kelet-közép-európaiak és Kína csúcstalálkozóját, azért egy ejnye-bejnyének szánt brüsszeli megnyilatkozás jelezte: igenis szálka az uniós megmondók szemében a keleti összefogás. Bizonyos Karel De Gucht, aki most éppen kereskedelmi biztos az Európai Bizottságban, »felszólította« az EU-tagállamokat, hogy a Kínával fenntartott kétoldalú kapcsolataikban ne lépjék át az ázsiai nagyhatalom és az unió közötti együttműködés irányelvét. Nem tartozik közvetlenül a témához, de a nagy tudású belga politikust odahaza adócsalással vádolja az adóhatóság, közel egymillió eurót követelnek rajta. Amúgy abból a Belgiumból származik az intőkkel élő úr, amely etnikai problémái miatt a szétesés szélén áll, s két évvel ezelőtt világrekorder lett kormányozhatatlanságban, 353 napig képtelenek voltak egy épkézláb kabinet felállítására Brüsszelben, lekörözve ezzel a korábbi csúcstartókat, Irakot és Kambodzsát. Telibe talált a román külügyminiszter válasza, miszerint a belga biztost korábban nem zavarta, hogy nyugat-európai országok több milliárd eurós szerződéseket kötöttek az ázsiai nagyhatalommal. De Gucht az unió hangjaként azokban is megerősíthette a kelet-közép-európai összefogás hatékonyságát, akik eddig kételkedtek benne. Az iránytűt vesztett, egységes álláspontot kialakítani még a legegyszerűbb külpolitikai kérdésekben sem képes Nyugat-Európának csak a határtalan gőgje maradt változatlan.

Régiónk jó úton jár.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pedroamigo
2013. november 27. 10:58
Értem Pista. Ugyan ez az első alkalom, megállapodások várhatan lesznek azaz most nincs semmi de azért tuti hatékony. Hiszen azért mert csak, Pista jól megasondta. Amúgy az egységed önmagáért beszél: "E megfontolások miatt Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Litvánia jelezte, hogy nem fogja aláírni a kínaiak által készített együttműködési megállapodás tervezetét, viszont Magyarország, Románia és Bulgária alá fogja írni." Csak hogy tudd merre van az arra. Balkán felé...
balbako_
2013. november 27. 08:42
Mozgolódik a cselédlépcső. Ugyanis az EU fura urai ezt szánták nekünk. Hát nem biztos, hogy ez mindig így lesz. Egy újabb adalék az Orbán fóbiához ezt a mozgalmat ő szorgalmazta a legjobban és sikeresen.
justiceforhungary
2013. november 27. 07:54
addig jó a nyugatnak amíg a nádpálcás tanár szerepét tudja játszani kelet felé
nyugalmazott tanár
2013. november 27. 07:52
A 15 állam gazdasági potenciálja és - ha létrejön - geopolitikai egysége komoly tényező. Aki itt albániázik, az oly mértékben rugaszklodik el a valóságtól, mint amennyire Kádár és állampártja tette, a 80-as években.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!