Sikersztori

2013. november 22. 09:00

Egyelőre arra képes a magyar gazdaság, hogy elérje a válság előtti kibocsátási képességét.

2013. november 22. 09:00
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

„A jegybanki sikersztori persze csak akkor lesz teljes és kerek, ha a várva várt gazdasági fordulat bekövetkezik. Bár Európa élmezőnyéből a magyar produkció ugyan nem ugrik ki, azt, hogy beindult »valami«, 2013 végén valószínűleg már lehet nyugtázni. Tudniillik ha a tavalyi mínusz 1,7 százalékos GDP, idén egy százalékba »megy át«, azt már lehet makrogazdasági értelemben fordulatnak nevezni. Ám fókuszba kell tenni azt is: a következő évek várható növekedése a közép-európai versenytársak alatt maradhat.

Éppen ezért, a további leszakadás elkerülése végett fontos, hogy az MNB növekedési hitelprogramja – az elképzelések szerint legalábbis – rövid idő alatt mozgatja meg a magyarországi banki hitelállományt, hatva a gazdasági teljesítményre. Gyarapítja a jó hírek sokaságát, hogy Matolcsy György lát még további lehetőséget az alapkamat csökkentésére, ám a jegybank elnöke kizárja egy esetleges devizapiaci intervenció lehetőségét. Szerinte ugyanis ahhoz túl kicsi a magyar központi bank, hogy felvegye a kesztyűt a nagy játékosokkal.

Egyelőre azonban az erőteljesebb a jegybanki gazdaságösztönzésnek nincs helye, és felettébb helyes üzenet a piacnak, hogy az MNB nem is akarja eljátszani – kicsi, nyitott és sérülékeny gazdasággal a háttérben –, hogy ő a nagyfiú a placcon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
6qwasyx
2013. november 22. 09:48
Ez nem sikersztori, ez tündérmese hülyegyerekeknek.
bigyomail
2013. november 22. 09:46
"ám a jegybank elnöke kizárja egy esetleges devizapiaci intervenció lehetőségét. Szerinte ugyanis ahhoz túl kicsi a magyar központi bank, hogy felvegye a kesztyűt a nagy játékosokkal." Ja mert a devizatartalékot, ami erre való épp kiszórja a bankoknak ingyen.
Mandi NER
2013. november 22. 09:21
Egy kis önkritikát is szeretnék hallani Szajlaitól... ő ugyanis a ballib gazdászokkal kórusban szidta Matolcsyt korábban.
balbako_
2013. november 22. 09:12
Egyelőre arra képes a magyar gazdaság, hogy elérje a válság előtti kibocsátási képességét. És ezt hányan mondhatják el Európában?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!