A Hvg reakciója a videóügyre

2013. november 06. 17:16

Megkeresett bennünket a rendőrség, hogy világosítsuk fel arról, hogyan került a videó a birtokunkba. Interjú.

2013. november 06. 17:16
Szauer Péter
Kreatív Online

„Mit gondol arról, hogy kiadták a videó szocialista forrását? Sokan kritizálták ezt a döntést. 


Több helyen is megkérdőjelezték, hogy helyesen cselekedtünk-e, és olyanokat is olvasni, hogy ezzel tönkretettük az oknyomozó újságírást. Ezek az újságírói reakciók érthetőek, hiszen az általános szabály szerint a forrás titokban tartása szent dolog, és mi is mindig ehhez tartottuk magunkat.

Ez azonban egy rendkívül speciális helyzet, mivel nagyon hamar kiderült, hogy a videó hamis. Megkeresett bennünket a rendőrség, hogy világosítsuk fel arról, hogyan került a videó a birtokunkba. A közélet tisztaságához fűződő érdek ez esetben erősebb, mint az informátor nevének titokban tartása, így nem láttuk indokolva megtagadni a választ.

A magyar oknyomozó újságírás jelentősen »forráskitett«, ők aggódnak, hogy ezek után senki nem oszt majd velük meg információkat. Lényeges különbség van azonban egy önmagát, egzisztenciáját veszélyeztető forrás és a hamis videót átadó informátor között. Nem gondoljuk, hogy hasonló elbírálás alá esnek. Ha valamekkora esélye lett volna annak, hogy a videó valódi, akkor megtagadtuk volna a forrás kiadását. Az oknyomozó újságírás szempontjából unortodox döntést hoztunk, viszont egy bírói határozat valószínűleg ugyanerre kényszerített volna bennünket később.

Nem a Hvg miatt kerül az oknyomozó újságírás hátrányba, hanem a most, e videóügy kapcsán felmerült, széles körű szakmai felháborodást kiváltó törvénymódosítási szándék miatt, amikor megjelent az a gondolat egyáltalán, hogy a krónikás is annyit vagy többet kaphat, mint az „elkövető”. Végül a gondatlanságra vonatkozó paragrafus kimaradt, de az előterjesztés is durván az oknyomozó újságírás ellenére volt.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2013. november 18. 20:06
Ekkora szakmai hibát elkenegetni nem lehet...
polnemkor
2013. november 17. 09:41
Ildikó már Ferenccel főzi egy nagy kondérban, tudjuk szeretnek együtt főzőcskézni! Ja és veterán Kovács bácsi, aki az unióba vágyott volna, de nem engedték, szórja bele a borsot! :D
Messire
2013. november 13. 21:01
Tom Szauer és Huckleberry Pityinger.
catalina9
2013. november 13. 21:01
Azért megdöbbentő ezeknek a médiatrógereknek a jellemtelensége, Amikor más van a célkeresztben, akkor még a laborleletét is kivesézik, amikor akkorát buknak, hogy már nem bírnak kibújni elvtársi segítséggel sem a saját piszkukból, akkor hirtelen szűkszavúak lesznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!