Így teljes a takarékok államosítása

2013. november 20. 12:40

A takarékszövetkezetek államosítása a trafikmutyinál is komolyabb ügy lehet, amely sok milliárdos tőkét és több százezer tulajdonost érinthet.

2013. november 20. 12:40
Ténytár
Ténytár

„Az új szabályok szerint ugyanis a takarékszövetkezet biztonságos működése érdekében az Integrációs Szervezet akár a tagok szavazati jogát is felfüggesztheti egy évre.Ezzel gyakorlatilag a tagok tulajdonjogának formális elvonása nélkül a legfontosabb tulajdonosi jogosítványuktól fosztja meg őket: attól, hogy tulajdonosi jogaikkal élve szabadon dönthessenek a szövetkezet ügyeiben. 

Egyes blogok már einstandot emlegetnek, s ez nem is túlzás. A valódi einstandon azonban már rég túl vagyunk: az új, integrációs szervezet kialakításával már államosították ezt a szektort. Ezek a szabályok csak a most kialakított, egységes rendszer konzekvenciájának tekinthetők. Amennyiben ugyanis a szervezet integrált egységként akar működni, akkor a szövetkezeti tagok autonómiáját szükségszerűen korlátozni kell. Márpedig a cél egyértelműen egy egységesen működő hitelintézeti rendszer kialakítása volt. (...)

Ebben a rendszerben az integrációs szervezet hozza meg a legfontosabb döntéseket. Annak a biztosítékaként, hogy a tagok az egységes fellépést, illetve a biztonságos működést ne veszélyeztethessék azt rögzíti a törvényjavaslat, hogy az integrációs szervezet akár fel is függesztheti a »renitens« tagok szavazati jogát. Így lényegében itt is elvonják a legfontosabb tulajdonosi jogot – a tulajdon formális elvétele nélkül. 

Valódi szövetkezet?

Eléggé korlátozott módon. A szövetkezeti együttműködésnek ugyanis az az alapja, hogy a tagok önszerveződésére épít. Ennek a rendszernek láthatóan nem ez a célja, hanem egy egységes, államilag irányított szervezet létrehozása. Az egyetlen, jelentős szépséghibát »mindössze« az jelenti, hogy ezt magánszemélyek tőkéjéből éri el a kormányzat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balint60
2013. november 22. 17:39
Eben az országban bármikor, bármi, bárkivel megtörténhet. Ebben az országban megszűnt a jogbiztonság, az élet tökéletesen kiszámíthatatlan körülmények között zajlik: ahol már a gránitszilárdságút is havonta farigcsálják, ahol a péntek délután kiagyalt eszement ötletből hétfőre törvény lehet, ahol ilyen arcátlanul osztják a közpénzt a haveroknak és ahol ilyen gátlástalan cinizmussal vesznek el tulajdont és használati jogokat egyesektől, hogy azok a csókosoknak jussanak - mit is lehetne várni?
Horst_Tappert
2013. november 22. 17:33
Pubi, veled ellentétben én már elsőre is értem azt, amit elolvasok, mi több, el sem kell nekem magyarázni... Neked addig ott van a napi agymosás.
Horst_Tappert
2013. november 22. 17:33
Vicces, hogy a cikk címe állít valamit, aztán kiderül, hogy az nem úgy van... Bravó, "Ténytár", az első mondatban hazudtatok...
Piréz Robert
2013. november 21. 22:34
Tőkeemeléses tulajdonszerzést lopásnak beállítani a legidiótább dolog, amit idén a hiszterolibektől hallottam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!